piatok 19. apríla 2013

Furioso (Carin Bartosch Edströmová)

Anotácia:
Ženské smyčcové kvarteto Furioso odjíždí na odlehlý švédský ostrov. Hudebnice tu chtějí v klidu nahrát nové album. První houslistka Louise Armstahlová, která kvarteto zároveň vede, si však zraní ruku a nemůže hrát. Ve snaze zachránit projekt se rozhodne požádat svého dlouholetého přítele, světově proslulého houslistu Raoula Liebeskinda, který žije v New Yorku, aby zaujal její místo. Jenže Liebeskind má za sebou barvitou historii dostaveníček a vášnivých vztahů s ostatními členkami uskupení. V kvartetu to začne pořádně vřít ještě před jeho příjezdem.
Na ostrově daleko od všedního života oživnou staré lásky, viny, tajemství a touhy. Emoce se stupňují v dramatické fortissimo. Když na scénu přichází policejní komisařka Ebba Schröderová, je jí jasné, že vyřešit případ vraždy, která se tu udála a ve které hrají roli odhalená tajemství, temné pohnutky a břemeno viny, nebude vůbec lehký úkol.
Furioso je moderní verze klasické detektivky, čtenář si do poslední chvíle nemůže být jistý tím, kdo je vrah. Členění románu a charaktery postav jsou inspirovány Mozartovou „operou oper“, příběhem o věčném prostopášníkovi donu Giovannim. Hudba hraje v knize klíčovou roli, skrze ni postavy prožívají a vyjadřují své city. Tón v této prozaické skladbě udává vážná hudba, touha a zločin.

Knihu si môžte kúpiť tu.

1 komentár: