štvrtok 4. apríla 2013

Predstav svoju knižnicu (4)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno D.
 1) Daj si pozor na želania
Anotácia: 
Želám si, aby bolo v metre voľné miesto... Aby som nezjedla celé vrecko cukríkov... Zhodila tých niekoľko tvrdohlavých kíl... Stretla muža, ktorý bude rád upratovať. 
Samostatná Londýnčanka Heather si ustavične čosi želá a nemyslí pritom na veľké veci – ako svetový mier alebo rande s Bradom Pittom. Vyrovnáva sa s neverou bývalého priateľa, po ktorom jej zostali len trpké spomienky a hypotéka na byt. Keď si kúpi od cigánky vres pre šťastie, zlé dni sa pominú a jej život sa zázračne zmení. Začne chodiť s príťažlivým susedom, prenajme izbu sympatickému Američanovi a môže splácať hypotéku, dokonca aj jej kariéra fotografky odrazu naberie na obrátkach. Heather je zaskočená tým, čo sa deje. Plnil jej priania skutočne vres, alebo to bola len zhoda náhod a okolností? A sú tie splnené priania požehnaním alebo prekliatím? Keď do života jej blízkych zasiahne vážna choroba, rozhodne sa zabudnúť na vres a ujasniť si, čo je v živote najdôležitejšie. Vtipný romantický príbeh je napísaný s nadhľadom a humorom.

Môj názor: Knihu som si kúpila len nedávno a zatiaľ som ju neprečítala, ale sestre a mame sa veľmi páčila, tak dúfam, že sa k nej čo najskôr dostanem.

2) Dcéra dymu a kostí
Anotácia:
Karou je nadaná, krásna, a tak trochu záhadná sedemnásťročná študentka na pražskej umeleckej škole. To najzvláštnejšie o nej nevie ani jej najlepšia priateľka Zuzana. Modré vlasy si nemusí farbiť, sú prirodzene modré. Rada kreslí chiméry, fantastické zmiešané bytosti, a nikto netuší, že tieto magické bytosti sú v skutočnosti jej rodina. Hovorí mnohými jazykmi, ovláda však aj také, ktorými bežní smrteľníci nehovoria. Na oboch dlaniach má záhadné hamsa, z ktorého občas vychádza nadprirodzená energia.
Do Prahy prichádza a odchádza cez tajomný portál za svojím zvláštnym poslaním. Otvára ho žena s telom hada a vedie rovno do ponurej miestnosti, kde čaruje s ľudskými zubmi desivá rohatá bytosť s očami plaza, ktorá Karou vychovala. Na cestách po celom svete, kam ju posiela čarodejník zháňať zuby, si všimne, že na portáloch pribúdajú vypálené odtlačky rúk, ktoré tam zanechávajú tajomné okrídlené bytosti. Chtiac-nechtiac sa ocitne v krutej vojne medzi mimozemskými ríšami a v Marrákeši sa prvýkrát stretne s jednou z tých bytostí, ktoré stoja na opačnej strane. Vďaka krásnemu anjelovi Akivovi sa dozvedá vytúženú pravdu o sebe a tá pravda je bolestná... Navyše sa do serafa zaľúbi a nik netuší, či ich láska pretrvá začínajúcu sa vojnu medzi svetmi dobra a zla...
Môj názor: Aj túto knihu som si kúpila len prednedávnom, ale asi počkám s čítaním až dokedy si zoženiem aj ďalší diel, pretože podľa recenzií bol koniec veľmi otvorený a kniha sa neopláca čítať bez pokračovania.

3) Démon z Hex Hall
Anotácia: 
Sophie Mercerová si myslela, že je čarodějka. Proto byla ostatně poslána do Hex Hall, nápravného zařízení pro delikventy Prodigia, tedy čarodějky, kouzelníky, víly a podobné bytosti. To si ale myslela ale ještě předtím, než zjistila, kdože je vlastně její otec, a že Archer Cross patří k L´Occhio di Dio, které se snaží Prodigia vyhladit z povrchu zemského – a namísto dalšího polibku mu tak musela vrazit jednu pěstí. Že je čarodějnice si myslela do chvíle, než se ukázalo, že je démon. Velká moc však sebou přináší i velká riziko, a než vystavovat nebezpečí své blízké, bude možná lepší se jí zbavit... Co ale dělat, když se ukáže, že i její nové kamarádky jsou démoni a svou sílu rozhodně neplánují použít k žádným bohulibým účelům? Do toho se o Sophii začne zajímat L´Occhio di Dio, a koho jiného za Sophií poslat než Archera. Ještě štěstí, že k němu Sophie už nic necítí. Nebo ano?

Môj názor: Druhá časť z mojej obľúbenej série, v ktorej sa už začína stupňovať akcia a napätie. Z celej série má dvojka podľa mňa najkrajšiu obálku. Posúďte sami. :) 

4) Denník nočného motýľa
Anotácia: 
Denník nočného motýľa odhaľuje dušu dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa po otcovej samovražde ocitne v internátnej škole, v kruhu vekom seberovných, ale povahou takých odlišných, často povrchných spolužiačok, postarších vychovávateliek a učiteliek. Na množstvo nezodpovedaných otázok len ťažko hľadá odpovede. Pomáhajú jej knihy, nové priateľstvo s Lucy a predovšetkým denník. Doň odkladá drobné i väčšie bôle, túžby, spomienky. Jemu sa zdôverí aj s podozrením, že Ernessa je upírka. Jej zistenie zodpovedá všetkým poučkám, ktoré si našla v literatúre, i tomu, čím sa pred koncom života zaoberal jej otec. A kradne jej to najcennejšie, čo má – najdrahšiu priateľku. Podarí sa jej Lucy zachrániť? Nájdu opäť spoločnú reč? Čoho sa má chopiť, aby odohnala chmúrne hrozby, keď nikto z okolia neverí jej podozreniam a všetci ich považujú za posadnutosť? Musí sa spoľahnúť sama na seba.
Môj názor:
Jednoznačne je táto kniha najväčšia hlúposť, akú som si kedy dobrovoľne kúpila. Z knihy si nepamätám nič ani postavy, ani zápletku (ak tam vôbec nejaká bola) a dokonca som ju ani nedočítala, čo sa u mňa väčšinou nestáva, pretože som schopná prečítať hocičo. Ale toto bolo skutočne zlé. Možno si ju niekedy ešte prečítam, ale len zo zvedavosti čo na tom ľudia vidia, keďže som čítala aj veľmi pozitívne ohlasy.

5) Desáté město
Anotácia: Třetí díl fantasy trilogie Elyonova země. Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. Alexa má její osud ve svých rukou. Má-li zvítězit dobro, musí najít Desáté město a odhalit velké tajemství. Dokáže Alexa splnit poslání, pro něž byla vyvolena? Poslání, které rozhodne o osudu Elyonovy země a všech, kdo v ní žijí? Poznejte prokletí, které sahá hluboko do minulosti.

Môj názor:
Celú trilógiu Elyonova krajina som čítala už dávno, takže si to už celkom presne nepamätám, ale viem, že sa mi všetky časti veľmi páčili a knihy som si chcela kúpiť. Tretiu časť som však po slovensky nezohnala, tak som si ju kúpila aspoň v češtine.



6) Devět rostlin touhy
Anotácia: Dvaatřicetiletá Lila, úspěšná autorka reklamních kampaní v rušném New Yorku, se po rozvodu snaží najít nový smysl života. Její život změní maličkost – na tržišti si koupí od pohledného muže exotickou rostlinu. To je ale teprve začátek! Nová láska k exotickým rostlinám Lilu zavede do veřejné prádelny, kde v zadní místnosti roste devět vzácných a drahocenných rostlin. Majitel, záhadný Armand, zasvětí Lilu do tajemství: na světě existuje devět zázračných rostlin, a kdo je shromáždí, bude mít všechno, co si kdy přál. Svěží, napínavý a originální román v sobě spojuje romantiku, velkou dávku dobrodružství, spoustu mystických prvků, nadhled a humor.

Môj názor: Túto knihu som si kúpila ešte len minulý mesiac, takže som zatiaľ nemala čas sa k  nej dostať. A vlastne neviem, či sa k nej aj v blízkej dobe dostanem, pretože stále vychádza toľko skvelých knižiek, ktoré jednoducho nemôžem dlho odkladať. Aj vy máte problém s vyberaním toho, čo pôjdete čítať ako prvé? (Pretože ja neuveriteľný!)

7) Dievča z minulosti
Anotácia:
Dievča z minulosti je príbeh jednovaječných dvojčiat Izabely a Mišky, v ktorom sa prelínajú dva úplne odlišné a pritom vzájomne prepojené príbehy prostredníctvom Izabeliných nezvyčajných snov. Sen, v ktorom má Izabela možnosť sledovať osud dvornej dámy kráľovnej Alžbety v šestnástom storočí v paláci Hampton Court, začne ovplyvňovať nielen jej život, ale aj životy jej najbližších. Netuší, prečo sa jej prisnil, ani čo má robiť, môže sa len domnievať, že dievča, ktoré je mŕtve štyristo rokov, jej chce niečo odkázať a o čosi ju požiadať...

Môj názor:
Dievča z minulosti je moja najobľúbenejšia slovenská kniha. Je to pre mňa taká dovolenková kniha, lebo som ju už čítala niekoľko krát a vždy na dovolenke. Jednoznačne ju môžem len odporučiť a aj keď niekoho odrádzajú historické časti, ktoré sú v knihe, mňa bavili najviac.


8) Divergence
Anotácia: 
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Môj názor:
Divergenciu som si kúpila ešte len tento týždeň a hanba, ale ja som ju ešte nečítala!!! Nejako som si na ňu nenašla čas, ale už ju mám na najbližšom to-read liste na tento mesiac (dúfam, že mi do toho neskočí nejaká iná kniha). Som si istá, že z nej budem nadšená!

9) Dokonalý pár
Anotácia: 
Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou.

Môj názor:
Mne sa kniha veľmi páčila, hrozne rýchlo sa čítala a už sa teším na pokračovanie. Novinka, že u nás sa žiadne pokračovanie nevydá, ma veľmi sklamala. Knihu si musím dokúpiť v češtine, čo by mi vôbec nevadilo (keďže vo všeobecnosti mám radšej knihy po česky), ale rozčuľuje ma, keď mám knihy zo série v rozličných formátoch, nehovoriac o inom obale, čo našťastie nie je prípad tejto knihy.


10) Drakie
Anotácia: 
Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu.
Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit. Jediným světlem je pro Jacindu Will, který v ní rozdmýchává její dračí podstatu. Cítí k němu neodolatelnou přitažlivost, ale přitom zná jeho temné tajemství. On a jeho rodina jsou lovci. Za každou cenu by se mu měla vyhýbat…

Môj názor:
Moje milované drakie. Recenzia je už na blogu, tak sa nejdem ani viac rozpisovať. :)


11) Drozdajka
Anotácia: 
Ani v záverečnej časti trilógie Hry o život nie je autorka Suzanne Collinsová k svojej hrdinke milosrdná. Naopak, Katniss Everdeenová prežíva najťažšie obdobie svojho života. Hoci z Hier štvrťstoročia ako-tak vyviazla so zdravou kožou a mama so sestrou sú v bezpečí, jej starosti sa ešte neskončili. Sídlo zrovnalo so zemou Dvanásty obvod, zahynuli tisíce ľudí. Katniss pripisuje vinu za ich smrť sebe. Peeta Mellark, jej partner z Hier, zostal v rukách nepriateľov, ktorí ho kruto mučia. Na čelo odboja sa postavil Trinásty obvod, aj keď len donedávna sa o jeho existencii takmer nič nevedelo.
Vojna prináša obete na obidvoch stranách, rozdiely medzi dobrom a zlom sa čoraz viac stierajú. Víťazstvo sa síce prikláňa na stranu rebelov, no koniec je stále v nedohľadne. Krviprelievanie môže zastaviť iba Katniss. Ak chce zachrániť Peetu, zabrániť ďalšiemu mareniu životov, poraziť Sídlo a nenávideného prezidenta Snowa, musí sa znova chopiť roly drozdajky. Opäť zisťuje, že o svojom osude nerozhoduje sama, ale do istej miery sa stáva nástrojom v mocenskom súboji. Ešte stále nevyriešila dilemu, ktorému z dvoch najbližších priateľov patria jej city...
Môj názor:
Záverečná časť mojej ďalšej, veľmi obľúbenej série HG, sa mi páčila najmenej zo všetkých. Ale stále patrí medzi moje obľúbené knihy.

12) Džínsový denník 1,2,3
Anotácia: 

Objav roka 2007. Čítať cudzie denníky by sa nemalo, ale pätnásťročná Paula vás pozýva, aby ste sa začítali do jej pestrého tínedžerského života. Spoznáte jej rodinu, zoznámite sa s jej najlepšími kamarátmi a rozlúštite spolu s nimi záhadu chalanských citov. Nehovoriac, že sa spolu s nimi od srdca zasmejete.

Môj názor:
Knihy som čítala už dávno (okrem tretej časti, ktorá vyšla minulý rok) a  pamätám si, že sa mi páčili. Ale prvé dva diely sú podľa mňa skôr pre mladšie čitateľky.
Ellie

2 komentáre:

  1. Daj si pozor na želanie mám aj ja doma, zatiaľ som ju nečítala ako ty, ale i mne hovorila kamoška, že je to dobrá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úprimne sa vyjadrím k niektorým, tým čo som buď čítala alebo sa mi páčia.
    Dievčča z minulosti je jediná kniha, ktorú mám rada ale nemám u doma a kedykoľvek si ju chcem požičať z knižnice, NEMAJÚ JU! Na nervy, nemienim ju objednávať. Bodka.

    Drakie. To bola neskutočná nuda. Vážne nič. Nič. Sorry ale tá kniha vo mne zanechala - Nič. :D A doteraz nechápem čo na tom všetci vidia. Ešte aj ten kúsok romantiky bol o hov...dobree som tíško. Obálka to zachraňuje. ;)

    Džínsový denník. Tretí diel bol úplne zbytočný a nič podstatné sa tam nezdalo. Akoby si iba povedala: "áa, napíšem pokračovanie dvoch úspešných kníh" - tak to pôsobila. Prvý diel je stále mierne pubertál ale druhý sa mi veľmi páčil. :)

    Divergencia . geniálny nápad, nevyťažilo sa všetko a bola to nuda. O knihe som nevedela nič, v tom čase keď som ju kupovala. Zdá sa mi nudná...a príliš ospevovaná. Druhýkrát som ju nedokázala dočítať. Škoda geniálneho nápadu. (ja som dneska upindaná, sama žasnem )

    Drozdajka - úplný súhlas. Tretí diel bol najväčším sklamaním a ten koniec mi v negatívnom zmysle slova znásilnil nervy a zahlušil ma.

    OdpovedaťOdstrániť