sobota 16. októbra 2021

Dcéra zimy (Recenzia)

 Autor: Vladimíra Šebová

Originálny názov: Dcéra zimy
Vydavateľstvo: CooBoo 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 352
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

„Sú len dva spôsoby, ako sa stať nesmrteľnou – narodíš sa ako bohyňa alebo sa staneš príšerou. My sme to druhé.“

Večný život sa stal ich prekliatím. Keď všetkými obávaná Morena zachráni svoju sestru Vesnu pred popravou, prvý raz za celé veky má nádej na zlomenie kliatby. Na prahu dospelosti ich totiž uväznili vo svete živých. Morena sa stala nesmrteľnou a Vesna uviazla v beznádejnom kolobehu – vždy v najkratší deň roka umrie a následne sa znovuzrodí.

A teraz, po dlhých stáročiach, konečne našli niekoho, kto im dokáže pomôcť. Kým postupne odhaľujú tajomstvo, ktoré sa skrýva za ich prekliatym osudom, musia čeliť nielen samotnému vládcovi podsvetia a bájnym príšerám, ale aj obyčajnej ľudskej zlobe a vlastnej minulosti.

Podarí sa im zlomiť kliatbu alebo s nimi bohovia rozohrajú celkom inú hru?

***

Musím priznať, že slovenských autorov nečítam takmer nikdy. Novinka od Vladimíry Šebovej ma však natoľko zaujala, že som si povedala "prečo nie?" Do čítania som sa tak vrhla s veľkou chuťou a najmä zvedavosťou. Aj keď je pravda, že som do nej išla s určitými pochybnosťami a obavou, že najmä štýlom mi kniha nebude vyhovovať. Témou som si bola istá, slovanská mytológia, aj keď v nej nie som žiadny odborník, ma v podobných príbehoch veľmi zaujíma. 

Morena a Vesna sú sestry. Nešťastnou náhodou ich zasiahne kliatba, vďaka ktorej sú nesmrteľné. Morena sa stane nositeľkou smrti, Vesna symbolom šťastia a znovuzrodenia. Morena nájde spôsob, akým by ich mohla z prekliatia vyslobodiť, ale v ceste má nespočetne veľa prekážok, ktorým musí čeliť. Niekedy sama, ale častokrát má spojencov. Nájde nakoniec Smrť šťastie a pokoj?

Kniha je krásne spracovaná, pozornosť si zaslúži hneď v úvode mapa, ktorá krásne dotvára vaše predstavy týkajúce sa miesta, kde sa príbeh odohráva. Určite veľmi zaujme a čitateľa priláka aj téma slovanskej mytológie, ktorá vzhľadom na počet bohov a množstvo rôznych príbehov, ktoré sa o nich zozbieralo, dáva nespočetne veľa nápadov na dobré zápletky. Rôzne formy čarov, mágie a bosoráctva zasa prilákajú fanúšikov fantasy.   

Hneď, ako som sa začítala do prvých stránok, bolo mi jasné, že toto sa mi bude páčiť. Veľmi zaujímavý a originálny príbeh od samého začiatku! Autorkin štýl mi veľmi vyhovoval a striedanie dvoch časových liniek poskytuje neustále dostatok akcie, takže čitateľovi sa nemôže stať, že by sa začal nudiť. Morena bola perfektne spracovaná hlavná postava, ktorá v podstate reprezentuje tú zápornú stránku života, ale keď treba, vždy sa zachová správne a voči tým, ktorí si to zaslúžia aj férovo a milujúco. Morena bola drsná, silná, priebojná a veľmi výrazná postava. Naproti tomu jej sestra Vesna mi k srdcu tak veľmi neprirástla. Jej veľmi citlivá a jemná povaha ľahko robila chyby a nesprávne rozhodnutia, a kvôli svojmu jemnocitu nebola schopná čeliť vzniknutým problémom. Vždy potrebovala mať pri sebe oporu, najčastejšie ňou bola práve Morena, ktorá na ňu neustále dohliadala.  Celý príbeh je popretkávaný aj romantickými linkami, ktoré mu dodávajú to správne napätie a podnecujú zvedavosť, ako sa to s postavami nakoniec skončí a či sa dočkajú spoločného happy-endu.

Jediné malé a veľmi zanedbateľné negatívum príbehu vidím vo fungovaní mágie a samotnej kliatby. Niekedy som celkom neporozumela previazanosti čarov a strácala som sa v jednotlivých súvislostiach. Určite to bolo spôsobené aj tým, že sme preskakovali v dvoch časových líniach a určite príbehu z mojej strany nepomohlo ani to, že som ho pre nedostatok času nečítala sústavne, ale robila som viaceré prestávky. Potom mi vždy chvíľu trvalo sa v ňom zorientovať a zadeliť si správne jednotlivé príbehy do dvoch časových rovín. Určite sa ku knihe ešte rada vrátim, vyhradím si dostatok času a užijem si ho na 1-2 otvorenia. 

Úprimne (ale, žiaľ, aj s veľkou hanbou) priznávam, že som nečakala tak dobre napísaný a perfektne vystavaný príbeh od slovenskej autorky. Vladimíra Šebová má môj obdiv a už teraz sa teším, na jej ďalšiu knihu. Niekde som čítala, že by sa opäť mohla odohrávať vo svete Dcéry zimy, čomu by som sa ja naozaj veľmi potešila. Na záver už len malé upozornenie, nezabudnite si prečítať aj autorkine poďakovanie. V závere sa krásne prihovára čitateľovi a ďakuje, že si vybral práve jej knihu. Ja by som teda touto cestou rada vďaku opätovala a tiež vyjadrila radosť, že aj u nás vznikajú také dobré fantasy príbehy a máme takú talentovanú spisovateľku.
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára