streda 6. októbra 2021

Zrodená z trosiek a popola (Recenzia)

Autor: Megan Chance

Originálny názov: A Splendid Ruin
Vydavateľstvo: Grada 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán:360
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Hypnotizujúci historický román o zrade, šialenstve, ale aj láske a odvahe pobiť sa za vlastný život a získať späť všetko, čo bolo kedysi stratené. Píše sa rok 1906 a mladučká May Kimblová sa po smrti svojej milovanej matky ocitá v New Yorku úplne sama a bez prostriedkov. Z neutešenej situácie ju vytrhne až list s pozvaním do San Francisca od tety, o ktorej existencii doteraz ani netušila.

May spočiatku očarí bohatstvo novo nájdenej rodiny, čoskoro si však začína uvedomovať, že v tieni sullivanovského sídla číhajú temné tajomstvá. Jej očarujúca sesternica v noci často mizne v nebezpečnej Čínskej štvrti. Teta sa pod vplyvom ópia potuluje po sídle. Strýko má milenku a jeho biznisu sa nedarí ani zďaleka tak dobre, ako by sa na prvý pohľad zdalo. No a slúžka jej naznačuje, že je vo veľkom nebezpečenstve. May ani netuší ako, a zrazu pre zradu, šialenstvo a vraždu, ktorú nespáchala, stráca všetko vrátane svojej slobody.

Šanca na záchranu prichádza, až keď v jedno skoré aprílové ráno San Francisco zasiahne ničivé zemetrasenie. Táto neočakávaná tragická udalosť prináša May vykúpenie a umožní jej vydať sa na trýznivú cestu, aby získala späť všetko, čo jej kedysi kruto vzali. Náhly zvrat osudu jej privádza do cesty tajomného spojenca a dáva jej šancu na sladkú pomstu...

***

Zrodená z trosiek a popola je veľmi vydarený historický román odohrávajúci sa na začiatku dvadsiateho storočia v San Franciscu. Dostávame sa medzi elitu spoločnosti, ktorej dominujú peniaze a moc. Bohatstvo predstavuje šťastie, pohodlie a bezstarostné užívanie si. Výborná atmosféra sanfranciskej smotánky vás vtiahne do deja od úplného začiatku a tajomná atmosféra bohatého sullivanovského sídla vám nedovolí knihu odložiť. Postupné odhaľovanie tajomstiev a intríg podnieti vašu predstavivosť, v ktorej budete dávať dokopy svoje závery a s netrpezlivosťou očakávať, ako príbeh skončí.

May Kimblová svojho otca nikdy nepoznala. Hovorí sa, že to bol veľmi bohatý a vplyvný muž, ale jej matka nikdy neprezradila jeho totožnosť. Žijú v New Yorku v chudobe a skromnosti až do dňa, kedy Mayina matka zomiera. May dostane list, v ktorom ju jej teta pozýva žiť s jej rodinou v San Franciscu. Pred May sa otvárajú brány do vyššej spoločnosti a pohodlný život plný prepychu a zábavy. V podvedomí cíti, že život v novej rodine je len pozlátko a nie všetko je ideálne tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Tieto pocity v sebe potláča a nechce si priznať pravdu, že jej rodina je jej najväčší nepriateľ. Začína sa kolotoč plný klamstiev, intríg a tajomstiev. 

Kniha je rozdelená na tri časti. V prvej spoznávame hlavnú hrdinku May, ktorá sa z chudoby razom ocitá vo svete bohatstva a spoznáva svoju novú rodinu, ktorú si okamžite obľúbi. Napriek tomu, že okolo seba naráža na veľa záhad a nezodpovedaných otázok, je veľmi dôverčivá a pravdu, aj keď sa ju snaží odhaliť, stále nevidí. Jej naivita je miestami prehnaná a indície, ktoré by ju mohli priviesť k pravde síce ona sama prehliada, ale čitateľ už môže vytušiť, kam sa dej bude uberať a čo je vo veci.  

V druhej časti sa May ocitá neprávom zatvorená v psychiatrickom ústave, kde sa z naivného dievčaťa, rýchlo stáva dospelá žena, ktorá sa musí vedieť postarať sama o seba. May sa naučí vyťažiť zo slabostí iných a práve vďaka tomu prežije toto strašné obdobie. Táto časť knihy bola síce najkratšia, ale podľa môjho názoru bola najautentickejšie spracovaná. Ťažké podmienky ústavu a zúfalstvo jej obyvateliek je zobrazené veľmi presvedčivo a verne. Páčilo sa mi, ako postupne hlavná hrdinka dospeje a je pripravená využiť každú príležitosť na útek. 

Posledná časť predstavuje Mayinu pomstu. Jej zidealizované plány nevychádzajú vždy podľa predstáv, ale nájde si priateľov, ktorí jej pri tom pomôžu. Musím priznať, že som si jej pomstu predstavovala trochu prepracovanejšiu, ale keď sa do problému zaplietla Čínska štvrť a ópiové obchody, dej si dokázal udržať napäté tempo a aj prekvapivé zvraty. Autorka do príbehu veľmi originálne zapracovala katastrofu zemetrasenia, ktoré postihlo San Francisco. Sledujeme, akým spôsobom bolo zasiahnuté obyvateľstvo a ako sa mesto postaralo o nápravy škôd. 

Celkovo sa mi príbeh veľmi páčil. Veľmi oceňujem prostredie a čas, do ktorého bol zasadený. Rozvíjajúce sa mesto so všetkými lákadlami, aj tými nebezpečnými. Autorka skvele zakomponovala do deja problém uplatnenia ženy vtedajšej spoločnosti. Hlavná hrdinka, bola veľmi talentovaná v oblasti architektúry, ale ani len nečakala, že by sa v tejto oblasti mohla presadiť a okolie by ju rešpektovalo. 

Megan Chance zvolila veľmi dobrý rozprávačský štýl, v ktorom skryla mnoho tajomstiev a príbeh tak neustále gradoval. Postupne dávkovala záhady a otázky, na ktoré síce čitateľ dokázal nájsť odpovede ešte predtým, než sa ich rozhodla prezradiť autorka, ale vôbec to neubralo na jeho zaujímavosti. Dočkáme sa aj romantickej linky, ktorá ale príbehu nedominuje, len ho príjemne dopĺňa. Túto knihu by som odporučila všetkým, ktorí si chcú pri knihe najmä dobre odpočinúť a majú radi históriu a dobrú zápletku. Je vhodná pre každú vekovú kategóriu, od 15 až po 100 rokov :) 


                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára