piatok 27. januára 2023

Veľké myšlienky: Veda a Medicína (Recenzia)

Autor: kolektív autorov
Originálny názov: The Medicine Book: Big Ideas Simply Explained / The Science Book: Big Ideas Simply Explained
Vydavateľstvo: Lindeni, 2022
Séria: Veľké myšlienky
Diel: -
Počet strán: 336 / 352
Žáner: literatúra faktu
Moje hodnotenie kníh: 5*/5*
Moje hodnotenie obálok: 5*/5*

Anotácia:

"Veľké myšlienky zrozumiteľne podané - pre odborníkov aj pre úplných začiatočníkov."

Medicína
Ako sa diagnostikujú choroby? Čo je rakovina? Prečo si niektoré pandémie vyžiadajú toľko obetí? V knihe nájdete odpovede na tieto aj veľa iných otázok, dozviete sa o zásadných pokrokoch a objavoch, ktoré formujú naše súčasné poznatky o medicíne a pomáhajú nám chrániť a podporovať naše zdravie.

Kniha Veľké myšlienky: Medicína zrozumiteľne a výstižne približuje najvýznamnejšie míľniky v dejinách medicíny a ponúka prehľadné schémy a vtipné ilustrácie, ktoré jednoducho vysvetľujú zložité teórie.

Či už študujete medicínu, prírodné vedy, pracujete v zdravotníctve, alebo ste úplný laik, táto kniha vás určite má čím zaujať.

Veda
Začal sa vesmír veľkým treskom? Čo je teória strún alebo čierna diera? Kto objavil gravitáciu a žiarenie? Spôsobujú ľudia globálne otepľovanie? Existuje teória všetkého? Veda nám dáva možnosť porozumieť svetu, ktorý nás obklopuje, aj teoretickým svetom nachádzajúcim sa za ním. Otvorila nám neuveriteľné technologické možnosti a rozšírila hranice nášho poznania.

Kniha Veľké myšlienky: Veda zrozumiteľne a výstižne približuje najvýznamnejšie míľniky v dejinách vedy, slávne osobnosti fyziky, biológie, matematiky a chémie, priekopnícke vedecké myšlienky a vynálezy, ktoré sú základom nášho moderného sveta. Ponúka prehľadné schémy a vtipné ilustrácie, ktoré jednoducho vysvetľujú zložité teórie.

Či už ste úplný laik, pokročilý študent alebo erudovaný odborník, táto kniha vás určite má čím zaujať.

***

Autorský kolektív oboch kníh pozostáva prevažne z odborníkov na dané témy a zároveň autorov populárno-náučnej literatúry, čo je veľmi vhodná kombinácia práve na tento typ kníh - sú nabité poučnými informáciami, ale zároveň sú napísané jednoduchou až zábavnou formou. Obe knihy, a predpokladám, že všetky knihy zo série Veľké myšlienky, sú prevedené ako klasická encyklopédia, kde danú tému bohato dopĺňajú obrázky, časové osy, schémy a ilustrácie. 

Obe knihy sú rozdelené na 6 veľkých kapitol, resp. časových období. 
V Medicíne je to Staroveká a stredoveká medicína (od praveku do r. 1600), Vedecký prístup (1600 - 1820), Bunky a mikróby (1820 - 1890), Vakcíny, séra a antibiotiká (1890-1945), Globálne zdravie (1945 - 1970) a Gény a technika (1970 - súčasnosť). 
Vo Vede sú to obdobne kapitoly Počiatky vedy (600 p. n. l. - 1400 n. l.), Vedecká revolúcia (1400 - 1700), Rozširovanie obzorov (1700 - 1800), Storočie pokroku (1800 - 1900), Posun paradigmy (1900 - 1945) a Základné stavebné kamene (1945 - súčasnosť). 

Každá kapitola obsahuje jednotlivé témy, ktoré sú prehľadne spracované väčšinou na dve alebo štyri strany. Okrem obrazových príloh je pri každej téme aj rámik V kontexte, ktorý prehľadne a stručne opisuje udalosti predtým a potom, ktoré predchádzali a nadväzujú na danú tému. 

Z Medicíny ma najviac bavila hneď prvá a druhá kapitola o úplnom začiatku vývoja medicíny. Je veľmi zaujímavé sa dozvedieť, ako sa postupne prichádzalo na všetky dnes už triviálne postupy a praktiky a zároveň žasnúť nad tým, čo bolo kedysi považované za správne a prospešné metódy. Kniha je zároveň aj aktuálna, zachytáva aj súčasnú pandémiu a naozaj zrozumiteľne a jednoducho vysvetľuje, ako je možné, že v dnešnej dobe sa vírus môže rozniesť do celého sveta prakticky počas niekoľkých hodín a spôsobiť globálnu pandémiu. Dokonca to má aj logické vysvetlenie a nemusíme sa spoliehať na konšpirácie. 😊 

Veda mi bola zasa o niečo bližšia, mnohé veci sme preberali aj na výške a kniha obsahuje naozaj množstvo zaujímavých informácií. Opäť ma najviac bavili prvé kapitoly, kde boli vysvetlené základné vedecké zákony a teórie, ktoré všetci poznáme už zo základnej školy, ale bolo tu pridaných množstvo doplňujúcich informácií, ktoré strohé fakty skvelo obohatili. 

Ak občas radi zameníte beletriu za literatúru faktu, so sériou kníh Veľké myšlienky určite nešliapnete vedľa. Naozaj množstvo faktov a informácií prehľadne a vizuálne atraktívne spracovaných vám spríjemnia večer vždy, keď knihy otvoríte. Naozaj obe vrelo odporúčam. Ja si určite dokúpim Filozofiu a Psychológiu a už teraz sa neviem dočkať Mytológie a Ekonómie, ktorých vydanie je naplánované na marec tento rok! 


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihy si môžete kúpiť tu a tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára