pondelok 13. marca 2023

Kaviareň u Anjela - Osudové roky (Recenzia)

Autor: Anne Jacobs

Originálny názov: Schicksalhafte Jahre
Vydavateľstvo: Aktuell 2022
Séria: Café Engel
Diel:  2/3
Počet strán: 360
Žáner:  román, rodinná sága
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Wiesbaden 1951
Kaviareň U anjela čakajú po vojne búrlivé časy. V blízkosti tradičného podniku rodiny Kochovcov sa vynorí konkurent, ktorý presadzuje modernizáciu svojej kaviarne a priťahuje pozornosť čoraz väčšieho počtu hostí. Kým sa Hilda zúfalo usiluje presvedčiť rodičov o tom, že aj ich kaviareň treba renovovať, jej ťažko vydobytá láska, manžel Jean-Jacques, sa ocitne vo vážnej kríze. Pochádza z vinárskeho kraja v južnom Francúzsku a túži znovu sa vrátiť k profesii vinára. Finančná situácia rodiny to však nedovoľuje a Jean-Jacques tým veľmi trpí.

Ani Hildini bratia nemajú šťastie. Wilhelm, ktorý začína sľubnú hereckú kariéru, je obletovaný ženami a zaplieta sa do povrchných ľúbostných románikov, hoci jeho srdce tajne túži po žene, ktorú nemá šancu získať. Starší brat August po návrate z ruského zajatia prežíva traumu a nevie sa zaradiť do normálneho života. Keď sa zaľúbi do mladej Rusky, vôbec netuší, že jeho voľba môže rozštiepiť rodinné zväzky...

***

Kaviareň u Anjela je výborne vyrozprávaná rodinná sága, ktorej dej sa od vojnových rokov posúva na začiatok päťdesiatych rokov a stretávame tu všetkých hrdinov z úvodnej prvej časti. Vo Wiesbadene sa život po vojne vracia do starých koľají len veľmi pomaly a ľudia stále pociťujú nedostatok. To najhoršie majú už za sebou, ale šťastie a spokojnosť akosi aj tak stále neprichádzajú. 

Aj keď mi čítanie išlo pomaly, príbeh je tak dobre vyrozprávaný, že som sa nikdy nenudila. Veľmi tomu pomáha striedanie kapitol, kedy je každá zameraná na inú postavu, ktorá aktuálne rieši určitý problém:

- Hilda Kochová, ktorú trápi novovzniknutá konkurencia hneď v susedstve kaviarne. Navyše má s manželom Jeanom-Jacquesom manželskú krízu, do ktorej prichádza stále viac a viac hádok a nedorozumení. Hilda sa snaží presvedčiť rodičov, že kaviareň nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu a snaží sa všetko organizovať a plánovať. 

- Jena-Jacques - Hildin manžel - srší stále dobrou energiou, ale postupne cíti, že ho Hilda dusí. Nenechá mu priestor na sebarealizáciu a hnevá ho, že mu nechce dovoliť kúpiť malé vinárstvo v blízkosti Wiesbadenu. V tej najnevhodnejšej chvíli dostane list a on vie, že nastal čas sa po mnohých rokoch vrátiť domov do Francúzska.

- Wilhelm Koch - Hildin brat - sa chce presadiť v divadle nielen ako skvelý komik, ale túži dostávať aj vážnejšie role. Odíde do Mníchova, kde dúfa, že zažiari, ale neustále myslí na Júliu, ktorá zostala s manželom vo Wiesbadene. Vie, že by mohla byť jeho matkou, ale on si nevie pomôcť a túži po nej.

- August Koch - druhý Hildin brat - sa po vojne nevie zbaviť zlých myšlienok. Trpí depresiami, ktoré sa snaží prebiť štúdiom. Z tohto bezútešného stavu mu na chvíľu pomôže Svetlana, s ktorou ale tiež nejde všetko tak, ako by si prial. 

- Svetlana je novou postavou v príbehu a príjemne ho ozvláštnila. Trochu mi v závere vadili jej predsudky a rýchle neuvážené uzávery určitých situácií a reakcií, napriek tomu sa páčilo jej prepojenie s vojnou a Ruskom. 

- kapitoly s Luisou, Hildinou sesternicou a Júliou, nájomníčkou bývajúcou u Kochovcov sa objavovali menej často, ale obe hrdinky sú veľmi sympatické a tešila som sa na ne.

Príbeh je veľmi pekne poprepájaný a opätovné stretnutie so všetkými postavami bolo veľmi príjemné. Je to pomalšie plynúca rodinná sága, v ktorej sa ale stále niečo deje a aj keď tušíte, že všetko sa dobre skončí, baví vás čítať stále ďalej a ďalej. Aj keď autorka neprináša veľké zvraty a drámy, malé problémy musia postavy riešiť neustále a páči sa mi, ako si vzájomne pomáhajú a podporujú sa. 

Najviac ma zaujal kontrast medzi vojnovými časmi v prvom dieli a pokojnými rokmi v tejto druhej časti. Aj keď vojna so sebou prinášala rôzne útrapy, hlavní hrdinovia boli svojím spôsobom šťastní a vedeli sa tešiť naozaj aj z maličkostí. Naopak po vojne, kedy si už mohli vydýchnuť a užívať si slobodu, sú všetci akýsi utrápení. Vznikajú nové problémy a všetci sú nervózni, podráždení a hašteriví. 

Pre mňa rovnako dobré ako prvý diel a teším sa na ten záverečný. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  Aktuell.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára