sobota 11. marca 2023

Krásy a zvieratá (Recenzia)

Autor: Soman Chainani
Ilustrátor: Julia Iredale
Originálny názov: Beasts and Beauty
Vydavateľstvo: CooBoo 2023
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 304
Žáner: retelleings, fairy tales

Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 4*/5*


Anotácia:
Nebezpečné rozprávky.

Rozprávková klasika v podaní bestsellerového autora Školy dobra a zla.
Soman Chainani rozuzlil staré príbehy a vytvoril z nich novodobé rozprávky, ktoré vás poznajú. Rozumejú vám. Sú zrkadlom do vašej duše. Trúfate si ich prečítať? Dvanásť nebezpečných príbehov plných mágie, tajomstiev a hrdiniek, ktoré sa neboja vzoprieť svetu. Musí princezná čakať na svojho princa? Má kráska právo bojovať ako zviera? Dá sa opäť nájsť stratená cesta k šťastiu? Rozprávky, ktoré sa vás hlboko dotknú a pripomenú vám, že to nie sú a nikdy neboli iba príbehy pre deti.

***

K tejto milej novinke som sa dostala v podstate omylom a nemala som veľké očakávania - s autorom som sa už stretla pri Škole dobra a zla, ktorá mi vôbec nesadla. O Krásach a zvieratách som si ani nič nezisťovala, ale keď mi prišla, rozhodla som sa dať jej šancu a nemohla som urobiť lepšie. 

Krásy a zvieratá sú súborom dvanástich prerozprávaní klasických rozprávok od Červenej čiapočky, cez Popolušku až po Petra Pana, ktoré sú ich originálnymi predlohami inšpirované, ale každá z nich obsahuje zásadný twist, ktorý úplne mení klasické rozprávkové ponaučenia. Okrem toho je celá kniha doplnená ilustráciami, ktoré sú pomerne jednoduché, ale veľmi pekné a navyše mi pripomínajú ilustrácie z rozprávkových kníh, ktoré si pamätám z detstva, čo bola príjemná nostalgia. 

Niektoré rozprávky sa mi páčili viac, niektoré menej, ale všetky boli výborné, miestami dosť zábavné, občas trochu krvavé a všetky ma prekvapili svojím rozuzlením. Najviac sa mi páčili rozprávky, v ktorých sa dievčatá namiesto obvyklého čakania na princa rozhodli vziať svoj osud do vlastných rúk a zachrániť sa samy (napr. Šalatienka, Kráska a zviera či Červená čiapočka). Veľmi sa mi páčilo aj ako autor zakomponoval do svojich verzií rôznorodosť (napr. Janko a Marienka odohrávajúca sa v Indii alebo Snehulienka s tmavou pleťou), ale zároveň vzdal poctu originálu a vôbec to nepôsobilo silene. 

Rozhodne knihu odporúčam, najmä ak poznáte originálne rozprávky (čo predpokladám, že väčšina čitateľov poznať bude), kedy najviac oceníte každý detail, ktorý z pôvodných rozprávok autor použil a  zakomponoval do svojej verzie.  Kľudne by som si prečítala aj ďalšiu autorovu zbierku takýchto pozmenených a pre mňa vylepšených rozprávok a dúfam, že sa do podobného projektu ešte pustí. Veď rozprávok je ešte naozaj veľmi veľa. 🙂

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára