streda 4. septembra 2013

Predstav svoju knižnicu (22)


Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno N #2.

***

1) Nočný cirkus
Anotácia:
Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji, čo sa mal odohrať na neutrálnej pôde - tou pôdou sa stal Cirque des reves. Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia. A na bráne visí tabuľa: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. Cirkus je úplne iný ako všetky známe cirkusy. Celý je ladený do čierno-biela a predmety sa v ňom skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali, ale keď ich súboj trval už dlhšie, z dvoch mladých ľudí, ktorí mali byť súpermi, sa stali zaľúbenci. Ale keďže ich učitelia neschvaľovali tento vzťah, museli prekonať veľké prekážky, aby mohli byť spolu. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávačmi cirkusov.
Môj názor:
Táto kniha môže byť veľmi zaujímavá, zatiaľ som sa k nej nedostala, ale určite si ju chcem prečítať. A má krásnu obálku a myslím, že príbeh bude veľmi originálny. 

2) Na půl cesty do hrobu
Anotácia:
Poloviční upírka Catherine Crawfieldová loví upíry s jediným cílem – pomstou. A přitom doufá, že jednou ze stvůr bez tlukoucího srdce bude její otec. Muž, který zničil život její matce. Dříve, než se jí to podaří, je ale zajata Bonesem, upířím lovcem odměn, a přinucena vstoupit do nerovného partnerství. Bones je ochoten Cat pomoci hledat otce, ale pouze pod podmínkou, že s ním začne trénovat.
Cat tedy souhlasí, aby ji přitažlivý noční stopař trénoval, dokud se jí bojové reflexy nezostří jako tesáky jejího trenéra. Ale dřív, než si Cat dokáže plně užít svých nově nabytých schopností drsné lovkyně démonů, jí i Bonesovi se vydá ve stopách skupina zabijáků. Nyní si Cat musí zvolit, na jakou stranu se přidá. A Bones ji přitahuje více než jakýkoli jiný muž s bijícím srdcem…
Môj názor:
K tejto sérií som sa tiež ešte nedostala, ale už sa na ňu teším, pretože na ňu čítam len samé chvály. Najskôr ale musím zohnať ďalšie diely, keby aj táto séria je jedna z tých nákazlivých.

3) Nádherné tvory
Anotácia:
Na Jacksonovej strednej škole v Gatline sa zastavil čas. Mestečko žije spomienkami na zlatý vek otrokárskeho Juhu. Všetko nasvedčuje, že druhý ročník prinesie Ethanovi Watovi len ďalšie sklamania a nudu. Ani doma to nemá ružové. Nedávno mu zomrela mama, otec sa uzavrel pred svetom a z pracovne vychádza len na raňajky a zásadne v pyžame. Ethan je rozhodnutý zmiznúť z tohto Bohom zabudnutého kraja hneď, ako to bude čo len trocha možné. No zrazu sa odvšadiaľ začne ozývať neznáma pieseň, sny takmer nerozoznateľné od skutočnosti sa vracajú čoraz častejšie a krásne čiernovlasé dievča z týchto snov sa jedného dňa objaví priamo pred bránou gatlinskej strednej školy.
Lena Duchannesová je neter miestneho vydedenca Macona Ravenwooda. Je iná ako ostatní, i keď zúfalo túži žiť ako obyčajné dievča. Snaží sa utajiť svoje schopnosti aj kliatbu, ktorá už celé generácie prenasleduje jej rodinu, no niečo také sa nedá navždy skryť ani v zarastených záhradách, kalných močiaroch a spustnutých cintorínoch hlbokého Juhu. Lenin príchod rozvíri stojaté vody Gatlinu. Čelí nielen rodinnej kliatbe, ale aj predsudkom starousadlíkov, ktorí sa bránia všetkému, čo sa vychyľuje zo zabehaných pravidiel. Ethan si postupne začína uvedomovať, aké silné puto ho k Lene viaže. Snaží sa ju chrániť pred útokmi spolužiakov, no uchrániť ju pred rodinnou kliatbou bude oveľa ťažšie.
Môj názor:
V dobe prípravy tohto článku mám túto knihu práve rozčítanú a som asi na strane 120. Zatiaľ sa mi to páči, dokonca mi absolútne nevadí Lena, na ktorú sa veľa ľudí sťažovalo. Uvidíme, ako to pôjde ďalej. 

4) Nádherná temnota
Anotácia:
Záhadné sny Ethana Wata sa stále viac menia na vízie, ktoré sa mu priamo pred očami zjavujú už aj pri plnom vedomí. Lena sa mu stále viac vzďaľuje a on netuší, čo sa s ňou vlastne deje. Bezmocne sleduje, ako mu láska preteká pomedzi prsty a uniká nevedno kam. Nechápe, že sa ho Lena snaží len chrániť. Pred temnými zaklínačmi, no i sama pred sebou. Zelená v jej očiach sa postupne mení na zlatú farbu zaklínačov a nikto netuší, či v nej nakoniec nevyhrá jej mocná matka.
Ethan preniká hlbšie a hlbšie do sveta zaklínačov, odhaľuje skryté pravdy a stáročia dobre skrývaný systém podzemných chodieb, ktorý sa nikde nezačína ani nekončí. Alebo azda áno? Nájde Ethan Veľkú bariéru na pokraji všetkých vecí? Podarí sa mu zachrániť Lenu pred ňou samou i pred jej vlastnou matkou? Zvíťazí v jej očiach zelená, alebo zlatá?
Môj názor:
Neviem, či sa na túto knihu vrhnem hneď po prvom diely. S najväčšou pravdepodobnosťou nie, ale zatiaľ celá séria vyzerá sľubne, tak uvidíme ďalej. 

Ellie

6 komentárov:

  1. Nočný cirkus už toľko ľudí chválilo, že asi si budem musieť aj ja prečítať knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prvé 2 mám aj ja 8) Nočný cirkus som ešte nečítala, ale Noční lovci sú skvelí 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa Prekliati zaklínači veľmi páčili :) a na Nočných lovcov som moc zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz už môžem povedať, že aj mne :) Teda prvá časť áno :)

      Odstrániť
  4. Noční lovci <3, no séria Prekliati zaklínači ma veľmi neohúrila... možno ešte 1, ale druhú časť som čítala podstatne dlhšie ako iné knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť