sobota 3. mája 2014

London Road (Recenzia)

Autor: Samantha Young
Originálny názov: Down London road
Vydavateľstvo: Ikar 2014
Séria: On Dublin Street
Diel: 2/5
Počet strán: 440
Žáner:  NA, contemporary
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Johanna Walkerová nikdy nemyslela na seba. Nastal čas dopriať si kúsok šťastia.
Johannu vníma okolie ako vypočítavú zlatokopku, ktorá sa ochotne vrhá do postele majetným chlapom a necháva sa vydržiavať. Vlastná matka ju považuje za neschopnú a žalostné je, že Jo, ako ju kamaráti oslovujú, postupne podľahne predsudkom a uverí im. Skrátka, nestojí za nič.
Iba skutoční priatelia poznajú pravdu o jej nezávideniahodnom osude. Na Joiných pleciach vždy ležalo bremeno starostlivosti o rodinu, zvlášť mladšieho brata Cola. Jo pri rozhodovaní neustále prihliada na bratovu budúcnosť, dokonca aj pri výbere partnera. Nedopustí, aby jej braček dopadol v živote ako ona. Rozum však dostane košom, keď spozná Camerona MacCaba, sexi neviazaného barmana a kolegu. Príťažlivý Cam si však Jo zjavne zaškatuľkoval ako vypočítavú mrchu, a keď sa prisťahuje na London Road do bytu o poschodie nižšie, vyzerá to na poriadnu katastrofu. Ako sa jej teraz podarí ututlať zahanbujúcu pravdu o matke a potlačiť hriešne myšlienky na drzého, no atraktívneho Cama? Veď je zadaná!


***

Na druhú časť série od Samanthy Young som sa dosť tešil, pretože jednotka - Dublin Street - sa mi zapáčila hlavne svojím odľahčeným štýlom, ktorým je napísaná. A hlavne som sa na LR tešila z toho dôvodu, že autorka už nebude nijako naťahovať vzťah Jocelyn a Bradena a dá priestor novým (alebo skôr staronovým) postavám.

Čo poteší určite mnoho čitateľov, autorka v London Road ale nechala malé miesto aj pre Joss a Bradena, ktorým to stále klape rovnako, ako v prvej časti. Do popredia sa však dostala Jo (Johanna), s ktorou sme sa už mali možnosť zoznámiť v prvej časti a spoznať ju ako Jossinu kamarátku z baru.

Úplne novou postavou je Cam, ktorý sa Jo dostane do života a od začiatku jej ho prevracia naruby. Ako to už býva v podobných knihách ( a ako to bolo aj v Dublin Street), aj Cam je úžasný, drsný, drzý a každej babe sa pred ním podlomia kolená. Jo, napriek tomu, že sa tomu usilovne bráni, nie je výnimkou, ale keďže má priateľa, svoje emócie premení na jedinú obranu pred Camom - správať sa k nemu hnusne.

Napriek tomu, že Jo a Cam sa priťahujú, Jo stále ostáva so svojim priateľom, vďaka ktorému má veľmi slušný život. Tu sa začínajú urážky, v ktorých Cam obviňuje Jo z toho, že je zlatokopka. Jo to trpí, ale Cam vôbec netuší, že Jo má úplne iné dôvody držať sa mužov, ktorý jej zabezpečia život, aký chce pre seba a svojho mladšieho brata.

Čo Cam netuší je rodinná situácia, ktorú majú doma Jo a jej mladší brat Cole. S otcom prerušili všetky kontakty a mamu - alkoholičku trpia doma len s ľútosti. Samozrejme, ich matka je v štádiu, kedy nie je schopná rozumne uvažovať a namiesto toho, aby sa snažila dostať zo svojej závislosti, necháva sa obsluhovať a k tomu ešte pridáva aj nechutné urážky, ktorými obviňuje nielen Jo, ale aj Cola.

Mne sa táto séria dostáva pod kožu, pretože sa mi neuveriteľne dobre a ľahko číta, napriek tomu, že témy, ktoré si autorka vyberá ako pozadie životov svojich hrdinov, nie sú ľahké vôbec. Dokonca môžem povedať, že London Road mi bola o niečo bližšia a bavila ma ešte viac ako prvá časť. Ak sa séria bude uberať ďalej týmto smerom, tak už sa nemôžem dočkať ďalších častí. Autorka už na konci LR opäť načrtla o kom bude tretia časť.

Príbeh hlavnej dvojice sa teda opäť ukončil v jednej knihe, čo je podľa mňa veľmi dobre, pretože nemám rada, keď autori niečo zbytočne naťahujú do troch alebo niekedy aj viac dielov, keď je jasné, ako to všetko skončí. Pri týchto knihách to je síce jasné tiež, ale tým, že je dej zhustený do jednej knihy, je plynulosť príbehu oveľa lepšia.

Ak ste čítali Dublin Street a páčil sa vám, určite siahnite aj po London Road. Možno sa vám zapáči ešte viac ako prvá časť, rovnako, ako mne. Teraz mi neostáva už nič iné, len čakanie na Before Jamaica Lane si spríjemňovať čítaním ďalších skvelých kníh. 

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára