štvrtok 31. januára 2019

Zhrnutie 2018

Ahojte! Tak, ako aj určite mnohí z Vás, ohliadam sa za rokom 2018 a pozerám, koľko som toho prečítala. Nie je to nič moc, ale keď vezmem do úvahy, koľko sa toho udialo, stále som na tom celkom dobre. Niekedy je ťažké, vtesnať medzi všetky svoje povinnosti čas aj na knihy, ale keď sa chce, všetko sa dá. Keď som ešte chodila do školy, vždy som si myslela, že keď začnem pracovať, odbijem si nejakých 8 hodín v práci a potom budem mať čas len pre seba a teda aj oveľa viac času na čítanie. Po poobediach sa nebudem musieť učiť, nebudem musieť robiť množstvo úloh a seminárok, žiadne bakalárky, diplomovky, skúšky. No ale ono to tak vôbec nie je. Keď človek pracuje a rozbieha ešte niečo aj sám, v práci je takmer neustále. Šťastie je, že ma práca baví. Ale čítanie ešte viac, takže sa ho snažím zaradiť do každého dňa v roku! 

Takže za rok 2018 sa mi nakoniec podarilo prečítať 70 kníh, čo predstavuje 24 107 stránok. Výzvu (75 kníh) som síce nedosiahla, ale o to viac sa budem snažiť tento rok. Vybrala som 10 najlepších, z ktorých absolútneho víťaza je nemožné vybrať, pretože ide o rôzne žánre a každá je svojím spôsobom úžasná.

NAJLEPŠIE KNIHY:

1. Dabolik 
Hneď prvá kniha roku a úplná bomba. Chcela som si ju prečítať, ale pravdu povediac, nevedela som, či sa ju oplatí kupovať. Veľkým prekvapením pre mňa bolo, keď som si ju rozbalila pod stromčekom. Kniha má originálny námet, sympatické postavy, zaujímavé zvraty a čo je najlepšie, pôvodne bola napísaná len ako jedna samostatná kniha. Preto má uzatvorený koniec. Ak si nechcete kaziť dojem z tejto prvej časti, ďalšie čítať nemusíte. Ak sa Vám ale páči tak, ako mne, ďalší diel z tohto sveta určite privítate. 

Diabolik by S.J. Kincaid
2. Ready player one 
Túto knihu som nečítala, ale počúvala ako audioknihu. Je výborne narozprávaná, ale vyžaduje si dosť veľké sústredenie, aby Vám nič z deja neuniklo, keďže vychádza z doby, ktorú už moja a mladšia generácia nezažila. Určite si ju pustím ešte veľa ráz a takisto aj film, ktorý bol podľa nej natočený, ktorý je naozaj skvelou adaptáciou. 

Ready Player One by Ernest Cline
3. Dvůr křídel a zmaru 
Sarah J. Maas nesmie v tomto rebríčku chýbať. Svet, ako ho má autorka vymyslený je úžasný, no a tie postavy si jednoducho musíte zamilovať. Všetko tu do seba zapadá, príbeh je plný napätia a zvratov a napriek hrúbke knihy sa ani na jednej strane nemáte kedy nudiť!

Dvůr křídel a zmaru by Sarah J. Maas

4. Šest vran + Prohnilé město
Leigh Bardugo nám takisto ponúka dobre vymyslený svet Grišov, ku ktorému vytvorila novú sériu Šest vran. Griša sa mi páčila, ale jednotlivé diely si nedokázali udržať úroveň toho prvého. Za to pri tejto sérii sa mi druhý diel páčil ešte viac ako ten prvý. Bola to neskutočná zábava, o to viac, že mám za sebou celú Grišu. Neviem si predstaviť, či by sa mi tieto knihy páčili aj bez toho, že by som nemala prečítanú Grišu, kde bolo veľmi dobre zobrazené a vysvetlené celé fungovanie tohto sveta, ale podľa recenzií a ohlasov sa tieto knihy páčili asi úplne každému.

Šest vran by Leigh BardugoProhnilé město by Leigh Bardugo

5. Luxus + Intriky + Závist + Prozření
Absolútnou jednotkou z tejto série je Luxus, ale do tohto rebríčka ju musím zaradiť ako sériu, pretože každá časť bola naozaj výborná. Dlho ma čakala na poličke a keďže ma už prestalo baviť neustále počúvať nátlak od sestry, že táto séria je skrátka nevyhnutnosťou, začítala som sa do nej. Intrigy vyššej newyorskej spoločnosti nie sú zrovna mojou šálkou kávy, ale toto bolo milé, uveriteľné, zábavné a zároveň smutné, jednoducho skvelé. S úplným koncom som nebola tak celkom spokojná, ale vlastne si iný ani neviem predstaviť. Každopádne bol originálny a možno aj nečakaný. 

Prozření by Anna GodbersenLuxus by Anna GodbersenIntriky by Anna GodbersenZávist by Anna Godbersen

6. Všem klukům, které jsem milovala
Tento výber je pre mňa možno trochu neočakávaný a prekvapil aj mňa samotnú :D Už dávno nie som cieľovkou pre takýto druh kníh a vekovú kategóriu hlavných hrdinov. Napriek tomu to bolo také milé a celá rodina Lary Jean taká úžasná, že sa sem musela dostať. Kniha do nepohody, ktorú môžem čítať stále dokola. Ďalšie diely sú tiež výborné, ale toto je skrátka moja srdcovka. Videli ste film? Podľa mňa sa vážne vydaril. 

Všem klukům, které jsem milovala by Jenny Han
7. Winter + Hvězdy nad hlavou
Winter v rámci série Měsíčnich kronik síce nepatrí medzi moju najobľúbenejšiu časť, ale táto séria si tu zaslúži mať zástupcu. Taktiež Hvězdy nad hlavou boli perfektné. Nikdy som si nemyslela, že obyčajné krátke poviedky môžu byť tak výborne napísané a tak výborne dopĺňať celú sériu. Som naozaj rada, že túto sériu mám doma a vždy, keď sa ma niekto opýta, čo by som mu odporučila, sú tieto knihy jasnou voľbou. 
Winter by Marissa MeyerHvězdy nad hlavou by Marissa Meyer

8. Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť
Nemám rada výraz "pohladenie po duši", ale nič výstižnejšie neviem v súvislosti s touto knihou vymyslieť. Kniha je písaná vo forme listov a je plná úsmevných situácií, aj keď je situovaná do obdobia tesne po druhej svetovej vojne. Po dočítaní som si hneď pozrela aj film, ktorý je veľmi pekný, ale spracovaný skôr ako dráma. Trochu stráca čaro, ktoré ponúka samotná kniha. 

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť by Mary Ann Shaffer

9. Zámok v oblakoch
Najroztomilejšia kniha roka. Od Kerstin Gier som ani nič iné nečakala. Ideálna kniha na vianočnú pohodu, keď sa zabambušíte do deky pod stromčekom a necháte sa unášať do starého švajčiarskeho, takmer skrachovaného hotela pre smotánku. 


Zámok v oblakoch by Kerstin Gier
10. Sedm dní spolu
Koniec dobrý, všetko dobré. Posledná kniha v roku sa nesie v duchu tej prvej. Podľa prvých recenzií som čakala niečo dobré, ale že ma to až tak dostane to vôbec. Po dočítaní som bola úplne mimo a nemohla som hovoriť o ničom inom ani myslieť na nič iné. Prekvapivý, poprepletaný, horkosladký  rodinný príbeh pre všetkých milovníkov Vianoc. 

Sedm dní spolu by Francesca Hornak

Samozrejme, veľa iných kníh bolo výborných (Jepice, Agatha Christie, Plameň v hmle, Dan Brown, Má lady Jane....), ale chcela som vybrať tie, ktoré sa mi najviac vryli do pamäti vďaka tomu, že boli také výnimočné. Sú tam zastúpené viaceré žánre, ale u mňa väčšinou prevláda vždy fantasy. No a naopak, vyberám aj niekoľko najhorších. Mnohé z nich sú vo všeobecnosti považované za veľmi dobré diela, ale toto je výhradne môj subjektívny názor a jednoducho mi tieto nesadli.

NAJHORŠIE KNIHY:


1. Až moc blízko
Počúvala som ju ako audioknihu. Paničky z predmestia, ktorých povolaním je byť "mamou", porovnávajúce svoje nedostatky a svoju dokonalosť. Svoje chyby skrývajú za peniaze a úprimnosť vynechali zo svojich životov. Nesympatické postavy a nezaujímavý príbeh. 

Až moc blízko by Eleanor Moran

2. Jedna svatba nestačí
Pravdu povediac, už si vôbec nepamätám, o čom kniha bola. Každopádne bola taká nevýrazná, že nestojí veľmi za pozornosť. Nebola ani zábavná, ani zaujímavá, ani žiadna. Taká nemastná-neslaná. Historické romány mám rada, predstavujú pre mňa príjemný oddych a odreagovanie, ale toto nestálo za veľa. 
Jedna svadba nestačí by Jane Ashford

3. Terapia
Toľko ospevovaný Sebastian Fitzek. Priveľké očakávania sa v tomto prípade nevyplatili. Čakala som, že sa možno budem báť, absolútne prekvapivé zvraty a rýchly spád deja. Čítalo sa to ľahko a rýchlo, to áno, ani nápad nebol úplne zlý, na mňa to však celé pôsobilo akosi nasilu a prirýchlo. Akoby autor mal dobrý nápad, ale chcel mať celý príbeh rýchlo z krku. Pravdepodobne tým chcel zvýrazniť gradáciu deja a napätie, mne to však nesadlo. Myslím, že dám tomuto autorovi ešte šancu, lebo uznávam, nebolo to úplne zlé, ale dúfam a verím, že autor môže ponúknuť ešte viac.

Terapia by Sebastian Fitzek

4. Dítě ohně 
Opäť ďalšia audiokniha a opäť veľký krok vedľa. Knihu som mala neraz aj v nákupnom košíku, šťastie, že som si ju nekúpila. Narušená hlavná hrdinka a falošný hlavný hrdina, kombo, ktoré mi išlo na nervy od začiatku do konca. Uznávam, atmosféra bola vykreslená dobre, taká pochmúrna a depresívna, ale dej nestál za veľa. 
The Fire Child by S.K. Tremayne

5. Niet úniku
Kniha všade vychvaľovaná, ale mne sa čím ďalej, tým viac páči menej a menej. Skutočne neviem, čo by sa mi na nej malo páčiť. Prehnané a úplne neuveriteľné situácie, hlavná hrdinka spolu s uneseným dievčatkom akoby vystrihnuté z MacGyvera a pritom to mala byť len jedna úplne obyčajná vysokoškoláčka, nahnevaná na celý svet a malé dievča smútiace za rodinou. 

Niet úniku by Taylor  Adams

6. Červený zápisník
V Červenom zápisníku autorka na môj vkus chcela priveľmi hrať na emócie a tým si získať pozornosť a pochvalu čitateľa. Niekomu to ide prirodzene (napr. Jojo Moyes), tu to skrátka škrípalo. Predramatizované a prehnané. Niektoré myšlienky veľmi pekné, ale ako celok sa mi to nepáčilo.


PREKVAPENIA:

Posledným výberom budú knihy, ktoré ma najviac pozitívne prekvapili. Častokrát to boli také, ktoré podľa anotácie vyzerali dobre, mali všeobecne pozitívne ohlasy, ale ja som im veľmi nedôverovala, alebo si ma jednoducho (a absolútne povrchne) získali svojou obálkou. Má lady Jane bola jednou z najzábavnejších kníh, Město světců a zlodějů sa odohrávalo v zaujímavom prostredí so zaujímavou zápletkou (za mňa o dosť lepšia kniha než všade vychvaľovaný Hnev, čo si zasial), Pod šarlátovou oblohou bol vojnový príbeh plný faktov a zaujímavostí z 2.sv. vojny a Nikdyuš aj keď je určený pre oveľa mladších čitateľov, bol pre mňa ako rozprávka na dobrú noc. 

Má lady Jane by Cynthia HandMěsto světců a zlodějů by Natalie C. AndersonBeneath a Scarlet Sky by Mark T. SullivanNikdyuš by Jessica  Townsend

No a tu je zhrnutie úplne všetkých. Určite ste mnohé z nich čítali aj vy. Verím, že sa Vám väčšina Vašich prečítaných kníh páčila, tak ako to bolo aj u mňa. A v novom roku Vám želám šťastnú ruku pri výbere kníh, nech je čítanie len radosť a nikdy nie utrpenie :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára