pondelok 29. novembra 2021

Na Vianoce o jedného viac (Recenzia)

Autor: Sarah Morgan

Originálny názov: One More for Christmas
Vydavateľstvo: Fortuna Libri 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 368
Žáner: román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Pre sestry Samanthu a Ellu Mitchellové sú Vianoce najvzácnejším obdobím roka. Tento rok však budú nakupovať darčeky pre toho najnečakanejšieho hosťa zo všetkých – pre svoju matku. Od ich posledného stretnutia ubehlo už päť rokov. Keď sa im mama z ničoho nič ozve, Samantha s Ellou neochotne súhlasia, že spolu strávia Vianoce v nádhernej Škótskej vysočine...

Gayle Mitchellová si vybudovala pozoruhodnú kariéru. Úspech si však vyžiadal svoju daň – vážne narušil jej vzťah s dcérami. K ich výchove pristupovala prísne s cieľom sformovať z nich silné osobnosti, no namiesto toho ich od seba odohnala. Až vidina vlastnej zraniteľnosti prinúti Gayle napraviť to.

Počas prvých spoločných rodinných sviatkov po rokoch všetky ženy Mitchellové zistia, že niekedy stačí postaviť sa minulosti čelom, aby ste vyliečili rany vo svojom srdci. Pre jednu z nich pobyt v Škótsku prinesie aj nečakané ľúbostné vzplanutie.

***

Každý rok pred Vianocami sa chystám na vianočné príbehy, ale čas tak rýchlo uteká, že väčšinou žiadny nestihnem. Tentokrát som si jeden zobrala už v novembri a s čistým svedomím ho odporúčam aj vám. Určite urobí radosť nielen počas adventu, ale aj ako darček pod vianočným stromčekom, pretože je plný snehu, sobov, stromčekov a sladkých koláčikov. 

Gayle je mimoriadne úspešná v tom, čo robí, ale ako matka zlyhala. Aspoň ona to tak v posledných dňoch cíti. Po nehode skončila v nemocnici a uvedomila si, že po 5-ročnom odlúčení od svojich dcér by s nimi opäť bola rada v kontakte. Samantha a Ella za ňou priletia a Gayle si až teraz uvedomuje, o čo všetko prišla. Samantha vybudovala úspešnú firmu, ktorá pripravuje klientom zimné dovolenky na mieru a je v tom veľmi dobrá. Ella, oveľa citlivejšia a bezprostrednejšia, sa vydala a má dcéru Tab. (Ne)šťastnou zhodou okolností sa celá rodina ocitá na vianočnej dovolenke v škótskej vysočine, kde si postupne k sebe jej členovia hľadajú cestu, odpúšťajú si staré krivdy a nadväzujú nové priateľstvá a vzťahy. 

Gayle
je tvrdá, ale praktická a pre svoje dcéry chce síce to najlepšie, ale svojským spôsobom. Chce ich pripraviť na všetky prípadné hrozby, ale zabúda s nimi prežívať to príjemné a zábavné, čo život prináša. Samantha je samostatná a o svoje pocity sa s nikým nedelí. Všetko prežíva len vnútorne a kvôli tomu ťažko nadväzuje vážnejšie vzťahy. Zrejme aj preto je stále sama. 
Ella opustila prácu a rozhodla sa zostať so svojou dcérou doma. Vie, že toto rozhodnutie by jej matka neschvaľovala, preto to pred ňou tají. 
Medzi sestrami je silné puto, ale s matkou si nikdy nerozumeli. 

Aj keď sa v knihe rozoberajú komplikované rodinné vzťahy, je v nej kopec vtipných a úsmevných momentov, ktoré si živo predstavujete a škodoradostne sa na nich zabávate. Zasnežená krajina škótskej vysočiny navodzuje krásnu zimnú atmosféru a stádo sobov, nespočet vianočných stromčekov a kuchyňa plná sladkých dobrôt vám navodí tú pravú sviatočnú náladu. Zidealizované momenty a náhody k tomuto žánru patria, takže bez problémov nad nimi prižmúrite oko a nad romantickou zápletkou sa milo pousmejete. Problémy, ktoré trvali roky sa počas jednej dovolenky vyriešia, ale o tom predsa sú Vianoce. Dostávať druhé šance, byť láskavý, milý a dobrý. 

Ak túžite po niečom nenáročnom, milom a vianočnom, touto voľbou nešliapnete vedľa. Striedavé rozprávanie Gayle, Samanthy a Elly vás prevedie ich komplikovaných životom s humorom, ale aj poučením. Kniha ma veľmi príjemne prekvapila a teším sa na ďalšie autorkine knihy. 
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Fortuna Libri
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára