nedeľa 5. decembra 2021

Stratená apatekárka (Recenzia)

Autor:
Sarah Penner
Originálny názov: The Lost Apothecary
Vydavateľstvo: Fortuna Libri 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 320
Žáner: román, historická fikcia
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Napínavý príbeh o tajomstvách, pomste a sile ženskej spolupatričnosti.

1791

Po celom meste si ženy šepkajú o záhadnej apatekárke Nelle, ktorá namiesto liekov predáva jedy, aby svoje zákazníčky oslobodila od tyranských a zradných mužov. Osud apatekárky však ohrozí fatálny omyl jej dvanásťročnej priateľky, ktorého následky sa tiahnu ďaleko do budúcnosti.

Súčasnosť

Nádejná historička Caroline uteká pred manželskými problémami a desiate výročie svadby trávi sama v Londýne. Pri potulkách mestom natrafí na starodávnu fľaštičku, ktorá ju privedie k sérii nevyriešených vrážd spred vyše dvoch storočí. Nečakaný objav v nej prebudí dávno zabudnuté ambície a navždy zmení smer, akým sa uberá jej život.
***

Stratená apatekárka ma zaujala na prvý pohľad - zaujímavý, trochu tajuplný názov a nádherná obálka (naživo ešte 100x krajšia). K tomu pridajte mapu, dve časové roviny so striedaním pohľadov a samotný príbeh, ktorý už podľa anotácie znie skvelo a máte recept na výbornú knihu.  

Príbeh v roku 1791 sa zameriava na Nellu, apatekárku, ktorá pomáha ženám riešiť ich rôznorodé problémy. Okrem klasickej pomoci pri všelijakých chorobách sa však na ňu môžu ženy spoľahnúť aj v prípade, že sa chcú zbaviť násilníckeho manžela či neverného milenca. Dejová linka, ktorá sa odohráva v súčasnosti sleduje Caroline, ktorá po manželovej zrade odchádza sama na dovolenku do Londýna, kde v podstate náhodou začne vyšetrovať osud vraždiacej apatekárky. 

Už dlhšie sa mi nestalo, že by som knihu prečítala na jedno posedenie, ale pri Stratenej apatekárke to asi ani inak nešlo. Sarah Penner píše veľmi pútavým štýlom a striedanie dvoch, neskôr troch pohľadov a dvoch časových rovín napomáhalo tomu, že som sa od knihy nemohla odtrhnúť. Hneď od začiatku ma kniha vtiahla a ani som nevedela ako, už som bola na konci. 

Najväčším lákadlom knihy je určite historická linka, ktorá je veľmi zaujímavá a originálna. Napriek tomu, že nemám nejaké odborné znalosti o tom, ako Londýn vyzeral v 18. storočí, veľmi sa mi páčilo, ako bol práve tu opísaný. Živo som si vedela predstaviť zapadnuté, ošarpané uličky, tajný vchod do apatéky a živý ruch veľkomesta. Príbeh Nelly bol naozaj skvelý, veľmi sa mi páčilo, ako si uvedomovala, že pomáha ženám (a vždy len ženám), ktoré často nemali iné východisko zo zúfalej situácie, ale zároveň ju ťažké bremeno sprostredkovaných vrážd veľmi trápilo, tým pádom nevyznieval príbeh bizarne. Ako veľké pozitívum hodnotím aj ukončenie tejto príbehovej linky, ktoré uspokojilo moje očakávania. 

Súčasná linka s Caroline a jej manželom Jamesom, ma bavila o niečo menej, ale stále bola veľmi pútavo napísaná. James bol absolútne toxický a celú dobu som dúfala, že sa Caroline Nellou inšpiruje :D. Každopádne za menšie negatívum hodnotím až príliš veľa náhod, ktoré Caroline doviedli k jej objavu. Na druhej strane je pravda, že neviem, ako presne funguje archeologický/historický výskum, čiže možno sú takéto náhody kľúčové a bez nich sa pohnúť v pátraní ani nedá. Avšak celkové uzavretie príbehu Caroline ma mierne vyviedlo z rovnováhy, pretože to dopadlo naozaj neuveriteľne a nakoniec spôsobilo, že som knihu neohodnotila plnými piatimi hviezdičkami. 

Pri Carolininom pátraní a postupnom odhaľovaní Nellinho osudu sa mi veľmi páčilo načrtnutie toho, že nech sa v dnešnej dobe akokoľvek snažíme odhaliť minulosť, či už pátraním na vlastnú päsť alebo používaním postupov a techniky od výmyslu sveta, nikdy sa nedozvieme úplnú skutočnosť. Presne, ako v prípade Caroline - síce sa jej podarilo odhaliť časť zabudnutej minulosti, predsa len sa nemohla dopátrať k absolútne celej pravde. 

Celkovo knihu hodnotím veľmi pozitívne a trúfam si povedať, že aj prevýšila moje očakávania. Odporúčam ju aj ako vianočný darček a určite pod stromčekom poteší každú čitateľku (možno aj čitateľa, ale usudzujem, že apatekárka, ktorá zachraňuje ženy vraždením mužov, nemusí byť potenciálnym obetiam sympatická :D). Kniha je nominovaná aj ako najlepšia historická fikcia na Goodreads Choice Awards za tento rok, takže ak si vás získa, môžete za ňu aj zahlasovať a posunúť ju do ďalšieho kola. 
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Fortuna Libri
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára