streda 12. októbra 2022

Strážkyňa šťastných koncov (Recenzia)

Autor: Barbara Davis

Originálny názov: The Keeper of Happy Endings
Vydavateľstvo: Aurora 2022
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 400
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:

Pôvabný román o osude, o druhých šanciach, o nájdení dávno stratenej nádeje z pera najpredávanejšej autorky podľa rebríčka Amazon Charts, ktorá sa preslávila románom Posledná žena z rodu Moonovcov. 

V tomto čarovnom príbehu Barbara Davisová umne prepletá príbehy dvoch žien, ktoré zdanlivo zviedla dokopy náhoda. Po objave vintage svadobných šiat a hŕbe listov sa ich cesty pretnú a ony ani len netušia, ako pevne sú prepletené. Pochádzajú z dvoch rozdielnych generácií a dvoch odlišných kontinentov, no príbeh jednej odráža príbeh druhej – obe zažili obrovskú lásku a obrovskú stratu a obe sa už vzdali nádeje, že sa im tú škodu podarí napraviť. Lenže ich stretnutie im od základov zmení životy. Zvedie ich dokopy, no obe si chránia svoje zlomené srdcia a pomaly si odhalia svoje rany. No to, čo im pomohlo zblížiť sa, má tiež silu ich rozdeliť. Ak si odmietnu otvoriť srdcia a veriť v moc osudu, možno premeškajú druhú šancu na šťastie a nepodarí sa im nájsť lásku, o ktorú prišli.

Barbara Davisová šikovne dokazuje, že veci sa skutočne dejú z nejakého dôvodu, a je len na nás, či sa otvoríme čaru možností. U veľkom úspechu jej najnovšieho románu nesvedčí len obrovské množstvo nadšených ohlasov čitateľov, ale aj stále umiestnenie v rebríčkoch najpredávanejších kníh v jednotlivých krajinách.

Soline Rousselová dobre ovláda svoje remeslo v obchode so šťastnými koncami. Po celé generácie vedie jej rodina exkluzívny svadobný salón v Paríži, kde pomocou ihly a nite ožívajú kúzla. Traduje sa, že nevestu, ktorá vykročí k oltáru v rousselovských svadobných šatách, čaká život plný radosti. No ničivá strata z čias druhej svetovej vojny zmení Solinin život a srdce na trosky, otrasie jej vierou v lásku. Svoje spomienky uzavrie do škatule a odloží ju aj s nesplnenými snami, odhodlaná zabudnúť.

O niekoľko desaťročí sa Rory Grantová, potenciálna majiteľka galérie, pokúša vyrovnať s vlastnou tragickou stratou. Prenajme si od Soline starú budovu a objaví v nej škatuľu s listami a nenosenými svadobnými šatami vo vintage štýle. Keď Rory vráti spomienky majiteľke, vznikne medzi nimi nezvyčajné priateľstvo a na povrch sa začne predierať tajuplná podobnosť ich životov. Akoby osud chcel, aby sa stretli. A možno Rory pomôže Soline napraviť štyridsaťročnú neprávosť a otvoriť dvere k spoločnému zahojeniu rán – a možno aj k štipke mágie.

***

Aj keď sa mi len málokedy dostanú do rúk romantické príbehy, ktoré by boli ozvláštnené nejakým zaujímavým a nevšedným prvkom mágie, mám ich veľmi rada. Môže to byť silný ženský šiesty zmysel, veštenie, čarovné bylinky alebo ako v tomto príbehu, čarovná ihla a s ňou ušité svadobné šaty, v ktorých sú spriadané kúzla pre šťastné konce. 

Opäť sa mi dostal do rúk príbeh, kde sa striedajú dve časové roviny a každá z nich má svoju hlavnú hrdinku a ich osudy sa prepletú. Soline spoznávame počas druhej svetovej vojny. S matkou majú úspešný svadobný salón, v ktorom šijú čarovné šaty zaručujúce nevestám šťastné konce. Matka Soline učí nielen tomuto remeslu, ale rôznym životným múdrostiam, ktoré sa dozvedáme na začiatku každej kapitoly. Keď ale Soline ostane sama, rozhodne sa pomáhať raneným vojakom ako dobrovolníčka v nemocnici. Tam spozná svoju osudovú lásku - Ansona. Vojna ich rozdelí a Soline čakajú ťažké chvíle.

Rory pochádza z prominentnej bohatej bostonskej rodiny, ale napriek tomu nie je šťastná. S matkou si nerozumie, snúbenec bol unesený pri dobrovoľníckej činnosti a je nezvestný. Nemá chuť pokračovať v štúdiu na vysokej škole a celkovo sa v živote cíti stratená. Až kým nenarazí na starý vyhorený radový dom, v ktorom si túži otvoriť galériu. Tak Rory spozná Soline a dozvedá sa jej príbeh. 

Veľmi citlivo a pekne napísaný príbeh. Je plný smútku, ale zároveň aj nádeje. Hrdinky čelia neľahkým skúškam, ktoré by mnohé iné nezvládli, ale ony sa nevzdávajú. Aj keď názov knihy hovorí o šťastných koncoch, keď ich príbehy čítate, nie ste si isté, či aj ich vlastné takto dopadnú. Preto čítate stále ďalej a ďalej a veríte, že áno. V ťažkých chvíľach ich postretne ale aj mnoho úžasných náhod, ktoré sa zdajú byť na prvý pohľad úplne neuveriteľné, ale Soline má predsa neobyčajný dar, takže tieto náhody tu nikto autorke nemôže vyčítať :) 

Autorka prepracovala každú postavu a vďaka podrobnému opisu som ich mala možnosť dostatočne spoznať a všetky si obľúbiť (samozrejme, okrem Ansonovho otca). Každej venovala dostatok priestoru a vďaka opisu ich minulosti sme vedeli pochopiť ich správanie v súčasnosti. Zrejme oveľa skôr ako na konci, vám bude jasné, kam príbeh smeruje a určité odhalenia vás neprekvapia, to ale príbehu vôbec neuberá na šarme a zaujímavosti. Ak máte rady silné hrdinky, prepletené osudy viacerých generácií, závan vojnových časov a zrnko mágie na ozvláštnenie, tento príbeh bude pre vás ako stvorený. 

                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Aurora.

                                                              Knihu si môžete kúpiť tu  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára