sobota 29. októbra 2022

Unášané srdce (Recenzia)

Autor: Laura Frantz 

Originálny názov: A Heart Adrift
Vydavateľstvo: i527.net 2022
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 448
Žáner:  historický román
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Je rok 1755 a nad koloniálnym Yorkom vo Virgínii visí hrozba vojny s Francúzskom. Výrobkyňa čokolády Esmée Shawová zvádza boj – so svojím srdcom. Oslávila dvadsiate ôsme narodeniny a zmierila sa s tým, že po neúspešnom vzťahu, ktorý prežila pred desiatimi rokmi a z ktorého sa nikdy nespamätala, prežije zvyšok života sama. Túži však nájsť niečo, čo by ju napĺňalo a dalo jej životu zmysel.
Kapitán Henri Lennox sa po dlhej neprítomnosti vrátil do prístavu a je rozhodnutý dostavať maják v nebezpečnej zátoke Chesapeake – sen, o ktorý sa kedysi delil s Esmée. Keď ho však koloniálna vláda požiada, aby viedol tajnú námornú výpravu proti Francúzom, jeho budúcnosť je zrazu neistá.
Udrží ich vojna a ľútosť od seba, alebo ich spoločná vízia a oddanosť kolónii zahoja dávne rany, ktoré si navzájom spôsobili?
Laura Frantz, autorka bestsellerov a držiteľka literárnych cien, vás v tomto romantickom príbehu o láske a vykúpení prenesie do obdobia plného nebezpečenstiev, číhajúcich na mori aj v srdci.

***

Do nového príbehu od obľúbenej Laury Frantz som sa začítala okamžite. Opäť priniesla nový, originálny príbeh v starom známom prostredí Virgínie v časoch, kedy boli koloniálne problémy, vojnové hrozby, epidémie a začínajúce otroctvo. Upútala ma myšlienka milujúceho sa páru Esmée a Henriho, ktorý ale rozdelí vášeň pre námorníctvo a honba za slávou. Esmée, ktorá mala otca admirála a za celé svoje dospievanie ho vídala veľmi sporadicky nie je ochotná vziať si človeka podobných záujmov. Preto žiadosť o ruku odmietne a aj keď Henriho nikdy neprestala milovať, zmieri sa s tým, že dal prednosť moru pred ich spoločným životom. 

Ubehlo 10 rokov a Esmée opäť stretáva Henriho. Ten si uvedomuje, že život na mori mu už viac neprináša potešenie a Esmée, aj keď si myslela, že zostane už navždy starou dievkou starajúcou sa o rodinnú čokoládovňu, má stále nádej, že vzťah s Henrim by možno mohli obnoviť. 

Autorka opäť zručne vykreslila postavy a ich vzájomné vzťahy. Postavy vďakabohu obdarila rozvážnosťou a inteligenciou a našťastie nenecháva priestor na zbytočné nezhody a nedorozumenia medzi hlavnými postavami. To mám na Laure Frantz veľmi rada. Že hlavným hrdinom dopraje rozvahu a nestavia medzi nich zbytočné prekážky. Samozrejme, pripravuje pre nich problémy, ktoré ale oni dvaja nemôžu ovplyvniť ani zvrátiť. Musia ich len prijať a nájsť z nich východisko. 

V tejto knihe ma opäť veľmi zaujalo prostredie a opustený ostrov s majákom, o ktorý bolo potrebné sa starať. Tiež sa mi páčilo ako doň autorka zakomponovala epidémiu kiahní, ktoré v závere dej veľmi zamotali a priniesli nečakané zvraty. Postupné dospievanie a zretie postáv je veľmi uveriteľné a aj keď bol dej často smutný a melancholický, príbeh s nimi som si užívala. 

Zaujímavý úvod a spoznávanie nových hrdinov ma hneď od začiatku upútalo. Nasledovalo postupné spomaľovanie deja a časť, kedy sa autorka sústredila skôr na prostredie, atmosféru a vývoj postáv. V druhej polovici musela Esmée čeliť viacerým nepríjemnostiam a dej dokázal prekvapiť. Nabral tempo, kedy knihu už nebolo možné odložiť, len ju s veľkou zvedavosťou rýchlo dočítať. Záver bol oproti prvej polovici uponáhľaný, to mi ale vôbec neprekážalo, pretože aspoň priniesol príjemné prebudenie z pomalšieho úvodu. Už teraz sa teším na ďalší autorkin príbeh. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  i527.net.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára