sobota 20. apríla 2013

Krátky druhý život Bree Tannerovej (Recenzia)


Autor: Stephenie Meyer
Originálny názov: The short second life of Bree Tanner
Vydavateľstvo: Tatran 2010
Séria: Twilight
Diel: 3,5.
Počet strán: 168
Žáner: fantazy, upíri
Moje hodnotenie obálky: 5/5
Moje hodnotenie knihy: 4/5

Anotácia:
Fascinujúci príbeh Bree Tannerovej, postavy, ktorá sa objavila v románe Zatmenie, a odvrátená tvár sveta novorodených upírov, v ktorom žije, zaručene okúzlia všetkých fanúšikov ságy Twilight.
Bree Tannerová si ledva spomína na svoj život predtým, než získala neobyčajne ostré zmysly, nadľudské reflexy a nezadržateľnú fyzickú silu. Na život predtým, než pocítila neúprosný smäd po krvi... predtým, ako sa stala upírkou. Bree vie iba toľko, že nažívanie s ďalšími novorodenými je veľmi neisté a nemá takmer žiadne pravidlá: kry si chrbát, nepútaj na seba pozornosť, a predovšetkým – do svitania buď doma, inak zomrieš. Jedno však netuší: že čas jej nesmrteľného života sa rýchlo míňa. Bree sa nečakané spriatelí s Diegom, s novorodeným upírom rovnako zvedavým, kto je ich záhadná stvoriteľka, ktorú všetci volajú iba ona. Keď si uvedomia, že všetci novorodení sú iba pešiakmi v nepredstaviteľne veľkej hre, musia sa Bree a Diego rozhodnúť, na koho sú strane a komu budú veriť. Ale keď je všetko, čo o upíroch viete, založené na klamstve, ako odhalíte pravdu?

Aj napriek tomu, aká je kniha krátka, mi dosť dlho trvalo, dokedy som si ju prečítala. Krátky druhý život Bree Tannerovej je novela k tretiemu dielu série Twilight - Zatmenie. Kniha opisuje život Bree, ktorá sa stala upírkou proti svojej vôli. Nevie, prečo sa ňou stala, nevie, kto ju stvoril, jediné, čo vie a čo ju dokonale ovláda je smäd.

Zaujímave je, že v Zatmení žije Bree na pár stránkach. Myslím si, že nikoho ani nenapadlo, že aj ona mala nejaký život. Mňa kniha veľmi fascinovala, hlavne tým, ako má aj taká  naoko bezvýznamná postava svoj vlastný príbeh.

Kniha sa začína, keď má Bree, ako upír tri mesiace. O svete upírov nevie takmer nič, len to, čo jej povedal Riley - upír, ktorý je "veliteľom" celej skupiny novorodených - a to sú väčšinou samé klamstvá. Napríklad to, že na slnku zhoria. Bree sa spriatelí s Diegom a je to jej prvý priateľ v živote. Spolu s Diegom odhalia, že na slnku nezhoria a zisťujú, že Riley ich chce ovládať a využíva na to strach zo slnka a ich neustály smäd, preto chcú zistiť, čo s nimi Riley a niekto, koho celú knihu nazývajú ona, majú v úmysle.

Všetci, ktorí čítali Zatmenie, vedia, ako to s Bree dopadne. A práve to bolo na knihe najzaujímavejšie. Nikto Bree nevenoval v Zatmení pozornosť. A zrazu prišla celá kniha venovaná len jej. Nevedela som si ani len predstaviť, o čom celá kniha môže byť, aj napriek tomu, aká je tenká.

Krátky druhý život Bree Tannerovej ma prekvapil - v dobrom slova zmysle. Aj keď ma mrzí, ako to celé dopadlo - veď viete. Ale to som vedela už na začiatku. Mrzelo ma, ako skončil Diego a zaujímalo by ma ako to dopadlo s Fredom - nadaným upírom, ktorý utiekol z armády novorodených. Škoda, že Bree neutiekla spolu s ním. Mohli ostať spolu.

Kniha sa čítala veľmi rýchlo, aj vďaka tomu, že v nej nie sú kapitoly, takže vás núti čítať stále ďalej a ďalej, až dokedy ju nedočítate. Je úplne iná ako celá Twilight séria - žiadne romantické scény, presladení upíri a podobne. Je to o pravom upírskom živote, boji o prežitie a strachu. A, samozrejme, o neustálom smäde.

Určite ju odporúčam všetkým fanúšikom Twilight série, ktorí ju ešte neprečítali. Myslím, že je to vydarená kniha, aj keď som si to na začiatku vôbec nevedela predstaviť. Mňa kniha bavila, a preto jej dávam:
Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Literama.
Ellie

4 komentáre:

  1. Čítala som všetky časti série Twillight, ale k tejto som sa nedostala, no vyzerá super. Páči sa mi, že je úplne odlišná od ostatných kníh z tejto série a určite by som si ju aj rada prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ti ju odporúčam, hlavne ak sa ti páčil Twilight :)

      Odstrániť
  2. Ja si ju nechcem prečítať z jedného dôvodu: viem, že hlavná hrdinka na konci zomrie :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne práveže to prišlo zaujímavé, že vieš ako to skončí, ale vieš aj všetky okolnosti :)

      Odstrániť