nedeľa 21. apríla 2013

Útěk (Recenzia)


Autor: Sophie Jordan
Originálny názov: Vanish
Vydavateľstvo: CooBoo 2012
Séria: Drakie
Diel: 2/3
Počet strán: 264
Žáner: fantazy - draky, YA
Moje hodnotenie obálky: 4/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5

Anotácia:
Jacinda vyzradila tajemství svého drakijského kmene, aby zachránila chlapce, kterého miluje. Převtělila se kvůli němu před lidmi, a tak porušila jedno z nejpřísněji dodržovaných pravidel. Teď se ale musí ke kmeni vrátit, s vědomím, že Willa možná už nikdy neuvidí. Will má zastřenou paměť a jeho vzpomínky na onu osudnou noc a slib, který Jacindě dal, jsou zřejmě ty tam. Za své prohřešky a za to, že z drakijského města utekla, ale hlavně proto, že se zamilovala do lovce draků, Jacinda přichází o výsadní postavení i o nejlepší kamarádku Azurku. Cítí se strašně osamělá a začíná pochybovat o tom, jestli přece jen nedělá chybu, když se vzpírá kmenovým pravidlům, a jestli by se jim neměla nakonec podrobit. Přesto se upíná k naději, že na ni Will úplně nezapomněl, najde ji a zase budou spolu. Může se její přání splnit a bude schopná případně s Willem odejít a všeho se vzdát?

Môže obsahovať spoilery na predchádzajúci diel.

Útek som začala čítať už po slovensky, ale neviem, čím to bolo, nemohla som si na slovenský preklad zvyknúť. Jednotku som prečítala po česky a páčilo sa mi to oveľa viac. Slovenskú knihu som teda vrátila do knižnice a čakala som, dokedy sa ku mne dostane po česky. A dočkala som sa. Obidve časti som si kúpila v češtine a konečne som si prečítala Útek.

Tak, ako prvá kniha skončila (pre mňa úplným zvratom), tak sa druhá začala. Jacinda uteká spolu so sestrou, matkou a Cassianom, drakijským princom, naspäť ku kmeňu. Prezradila sa pred lovcami, najväčšími nepriateľmi, a preto sa musí vrátiť a čeliť trestu. V úteku im však zabránia tí, pred kým utekajú - lovci. Tu prichádza prvý šok a to, že Jacindina sestra Tamra sa poprvýkrát premenila na drakiu a dokonca na jednu z najvýnimočnejších - mlhotvorku. Svojimi schopnosťami zahmlí pamäť lovcom a takisto aj Willovi, čo Jacinde zlomí srdce, pretože teraz si Will nebude pamätať dôvod, pre ktorý od neho musela odísť.

Jacinda sa teda vracia ako zradkyňa naspäť do kmeňa. Všetci ňou pohŕdajú, dokonca je na ňu naštvaná aj najlepšia kamarátka Azurka. Cíti sa ako väzeň a jediná vec, ktorá zabránila, aby ju potrestali je to, že Tamra sa premenila a má výnimočné, a pre kmeň životne dôležité schopnosti. Jacinda je stále sama, matka jej chradne pred očami a Tamra sa odsťahuje k Nidii, doteraz jedinej mlhotvorke. Hrozí sa častého stretávania sa s Cassianom, ale aj s jeho podlým bratrancom Corbinom, ktorý si na Jacindu robí nároky.


Zrazu sa však v kmeni objaví Will, ktorý sa hrá na turistu. Cassian kmeňu neprezradí, kto v skutočnosti Will je a prikáže Jacinde, aby sa s ním rozlúčila - definitívne. Jacinda si je istá, že po niekoľko týždňovom presviedčaní o tom, ako sa s Willom k sebe nehodia, to dokáže. Samozrejme, že jej stačí jediný pohľad na Willa, ktorý na ňu nezabudol, aj napriek Tamrinej hmle a jej rozhodnutie je už za horami, za dolami. Rozhodne sa, že s Willom ujde. To však nebude také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a hlavnú úlohu v tom zohrá nová postava - Miriam.

Miriam je Cassianova sestra, ktorú unesú lovci, ale pre jej schopnosť stať sa neviditeľnou, ju nezabijú. Jacinda dúfa, že ju má ešte šancu zachrániť.

Viem, že niekoho kniha vôbec nebavila, alebo mu prišla príliš predvídateľná, ale mňa celá séria od prvej strany veľmi baví a ani náhodou nemôžem povedať, že by som sa pri nej nudila. Stále sa v knihe niečo dialo a nemohla som sa od nej odtrhnúť, o čom svedčí aj to, že som ju prečítala takmer na jedno otvorenie.

Nie vždy sa mi páčilo, ako sa správala Jacinda, ale celkovému dojmu z knihy to neubralo a ja už sa nemôžem dočkať, kedy si prečítam záverečný diel.

Za mňa jednoznačne:
Ellie

3 komentáre:

  1. Ja som takéto ódy spievala na prvý diel. Druhý bol sklamaním. Najmä kvôli Jacinde liezla mi na nervy. Pozitívum bola však jej sestra, ktorá sa konečne prejavila. Jej príbeh ma oveľa viac dostal.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, Jacinda sa správala hrozne, hlavne v niektorých situáciach.. a Tamra potešila aj mňa :) Dúfam, že ostane s Cassianom

      Odstrániť
  2. To ani nie je o tom, že by to bolo predvídateľné (aj keď je), ale skôr o tom že Jacinda je strašne blbá a sebecká mrcha a to dojem z knihy kazí už od prvého dielu. Ináč je to veľmi pekný a originálny príbeh, lenkeby tá hlavná postava mala trochu rozumu v hlave :/

    OdpovedaťOdstrániť