štvrtok 19. novembra 2015

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru (Recenzia)

Autor: Benjamin Alire Sáenz
Originálny názov: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 368
Žáner: contemporary, YA
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Aristoteles je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného.
Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové to, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty
nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.


***

Všimla som si, že v poslednej dobe často vychádzajú knihy s veľmi dlhými názvami. A pravdepodobne sa to celkom autorom opláca, vymyslieť knihe taký dlhý a takmer nezapamätateľný názov, pretože paradoxne si tú knihu každý zapamätá. Aspoň v mojom prípade to tak je a zatiaľ to na mňa aj zaberá - čím dlhší a zaujímavejší názov knihy, tým viac ma láka. Samozrejme, v tomto prípade ma nalákala aj  obálka, ktorá je naozaj, naozaj krásna. Originálna, zaujímava a korešpondujúca s príbehom.

Napriek tomu, že som na knihu bola zvedavá a veľmi som si ju chcela prečítať (ešte skôr, než som vedela, že sa bude vydávať aj u nás), nemala som od nej až také vysoké očakávania. Čakala som síce pekný, ale veľmi jednoduchý príbeh, ktorý ma zabaví na niekoľko hodín. V podstate sa moje očakávania aj splnili, aj nesplnili.

V prvom rade musím spomenúť, že kniha sa číta naozaj veľmi rýchlo. Aj napriek tomu, že by som ju zaradila už k pomerne hrubším knihám, stihla som ju prečítať počas dvoch veľmi nezáživných prednášok. Stránky ubiehajú jedna za druhou a ani som si nevšimla, ako som sa dostala na koniec. Samozrejme, nie je to spôsobené len krátkymi kapitolami, ktoré by neboli veľmi platné, keby autor písať nevie. Ale aj v tomto prípade sa ukázalo, že autor to so slovami naozaj vie a že kniha nie je obľúbená a populárna len kvôli nádhernej obálke a zaujímavému názvu.

Príbeh (ako je na prvý pohľad jasné) je o Aristotelovi a Dantem. Sú veľmi rozdielni a obaja žijú vo svojom vlastnom svete. Keď sa však spoznajú, rýchlo zistia, že si veľmi dobre rozumejú a stanú sa z nich najlepší priatelia na život a na smrť. A to doslova, pretože jeden za druhého je ochotnný riskovať svoj život. V knihe sú veľmi pekné myšlienky o priateľstve, dôvere a rodine, ktoré sú ale napísané tak dobre, že to nepôsobí gýčovo. Poznáte to, niektoré knihy priam hrajú na city a sú prepchaté pozitívnymi a motivačnými rečičkami... Toto však, našťastie, nie je ten prípad a celá kniha je naozaj veľmi príjemná a oddychová (samozrejme, nejaké zvraty nastanú, inak by to bola nuda, ale nie je to príbeh plný napätia a akcie, pri ktorej kŕčovito zvierate knihu).

Myslím, že toto je kniha, ktorá zaujme mnohých čítateľov a má veľkú šancu, že si ju aj väčšina zamiluje. Je to veľmi príjemné čítanie, ktoré vám nezaberie veľa času, ale rozhodne poteší. Ja hodnotím knihu pozitívne, aj keď nie plným počtom, pretože bola pre mňa dosť predvídateľná. Od začiatku som tušila (a správne), ako kniha skončí a to je škoda. V každom prípade knihu odporúčam a som zvedavá na ďalšie autorove knihy. Ak ste knihu čítali, určite mi dajte vedieť, ako sa vám páčila. :)

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

2 komentáre:

  1. Skvělý článek! :) Mně se knížka líbila strašně moc, úplně mi sedla ta atmosféra celého příběhu. A četla jsem ji anglicky, takže některé věci mi přišly, že vyznívají fakt naprosto kouzelně. :D ("The summer was not meant for boys like me. Boys like me belonged to the rain.") Nedávno jsem na svém blogu napsala recenzi, tak kdyby se ti chtělo, můžeš se podívat:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) určite bola po anglicky ešte lepšia :) :)

      Odstrániť