utorok 24. novembra 2015

Talon - Spoločenstvo drakov (Recenzia)

Spolocenstvo drakov – Talon (Julie Kagawa) [SK] obalAutor: Julie Kagawa
Originálny názov: Talon
Vydavateľstvo: Fragment 2015
Séria: Talon
Diel: 1/5
Počet strán: 344
Žáner:  YA, paranormal
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:
Pred dávnymi vekmi boli draci na pokraji vyhynutia. Legendárni drakobijci z Rádu sv. Juraja ich takmer vyhubili. Tí, ktorí prežili, sa ukrývali v ľudskej podobe. Ich počet pomaly rástol a moc silnela.
Ubehli stáročia a draci sa pripravujú na okamih, keď ľuďom ukážu, kto je skutočným pánom sveta... Sledovať, začleniť sa, splynúť. Presne to má za úlohu dračie dievča Ember. Má za sebou základný výcvik a dokáže na seba vziať ľudskú podobu. Jeho budúcnosť je vopred naplánovaná: má poslúchať, nevyčnievať z radu a slepo plniť rozkazy. To všetko na rozkaz tajnej a nekompromisnej dračej organizácie s názvom Talon. Ember sa však s tým vôbec nestotožňuje. Zisťuje, že svet nie je len čiernobiely. Spoznáva utečenca, ktorý sa proti demagógii Talonu vzbúril, a tiež človeka, ktorý zasiahne jej srdce. Je pravda to, čo jej celý život vštepovali do hlavy? Je Talon stelesnením dobra, kým ľudia sú zlí? Ember zisťuje, že dosiaľ vštepovaná "pravda" má veľké trhliny. 
Ako sa rozhodne? Vernosť Talonu či iný, nepoznaný osud?


***

Vydavateľstvo Fragment prišlo s veľmi lákavou knihou a zároveň aj s  novou sériou s dračou tematikou. Možno by ma kniha až tak nezaujala, ale na autorku Julie Kagawa som už dlhšiu dobu veľmi zvedavá. Tak som si povedala, že Talon vlastne vôbec nemusí byť zlá voľba. Skúsila som ju a presvedčila sa, že som sa nemýlila. 

Dej začína príchodom dvojičiek – Ember a Danta - do Kalifornie, kde sa majú pokúsiť začleniť do spoločnosti ľudí. Sú to draci žijúci v tajnej dračej spoločnosti Talon, ktorá spolupracuje, aby draky vo svete prežívali a ostali v utajení. Hneď po ich príchode sa veci začínajú postupne komplikovať. Dante začína byť tajnostkársky a s Ember sa postupne odcudzujú. Tú nebaví byť stále poslušnou a robiť všetko tak, ako jej prikazujú. 
Takže, čo nám Talon vlastne prináša? V kocke by som to zhrnula asi tak, že v podstate nič nové, ale napriek tomu to je príjemné oddychové čítanie. Aj keď tu máme opäť šablónu zaľúbeného trojuholníku. Túto koncepciu môžeme striedavo čítať vo všetkých žánroch. V upírskych knihách, vlkolačích, v urban-fantasy knihách, vílích knihách a v rôznych iných so všelijakou ďalšou "háveďou". Tu ho máme v dračom prevedení, čo sa mne celkom páči, pretože s dračími knihami nemám až tak veľa skúseností a vlastne ani neviem, aký postoj mám k drakom zaujať. Nikdy sa mi do "dračích" kníh nechce, ale keď už sa do nich pustím, väčšinou si ich veľmi užijem. 

Máme tu teda tri hlavné postavy. Ember a jej dvaja potencionálni priatelia. Garret je pre ňu nebezpečný, pretože ju má loviť a následne zabiť. Cobalt je pre ňu v podstate rovnako nebezpečný, pretože ak by bola s ním, čakali by ju len samé problémy a prenasledovanie. Jedinou jeho „výhodou“ je to, že aj on je drak, ale, žiaľ, dezertér. Opustil Talon, pretože sa mu nepáčili ich pravidlá a tajomstvá, ktoré skrýval. Tak čo si Ember vyberie? Zlo alebo väčšie zlo? 


Napriek tomu, že od autorky už u nás vyšla jedna séria, toto je moja prvá skúsenosť s ňou. Môžem to zhodnotiť ako dobrý prvý dojem. Štýl, akým píše, je nenútený, kniha sa číta rýchlo. Nie je tam až tak veľa akcie (hlavne zo začiatku), ale napriek tomu som sa nenudila a stále sa tam niečo dialo. Trochu som mala problém s prekladom. Teda, aspoň myslím, že to bolo prekladom (pretože originál som, samozrejme, nečítala). Pravdepodobne mnohé ustálené slovné spojenia a frázy v angličtine (ktoré majú u nás voľný preklad) boli preložené do slovenčiny tak, že v čitateľovi mali vyznieť ako slang teenagerov, ale u  mňa to však pôsobilo príliš silene a neprirodzene. Hlavne rozhovory medzi Ember a Garretom. Klasické frázy, ktoré by sme možno poradili najlepšej kamoške, ktorá ešte nikdy nemala chalana a majú jej pomôcť nadviazať rozhovor a odstrániť stres, ale v konečnom dôsledku sa nikdy nepoužijú, lebo tak to skrátka v realite nie je. Je to len klasické knižné a filmové klišé. 

Ak máte chuť na niečo romantické spojené s fantasy prvkami, určite bude Talon správna voľba. Pokojne by som ju odporučila aj mladším čitateľkám, ktoré prvé lásky ešte len čakajú, ale aj tým starším, ktoré si chcú na ne už len zaspomínať. U mňa kniha dostáva priemerné hodnotenie, ale každopádne mi spríjemnila už trochu chladnejší jesenný víkend.

Moje hodnotenie: 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia :) Na Talon sa chystám, odkedy vyšiel. Síce som ho videl asi tak pred polrokom u zahraničných booktuberoch, no ja poctivo som čakal na slovenský preklad :D Len keby času bolo...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zvyčajne mávam dosť často problémy s prekladom, ale ak sa mám priznať, pri tejto knihe sa mi to až také strašné nezdalo. Našlo sa zopár chybičiek krásy, ale že by mi nejako výrazne niečo udrelo do očí, to nie. Skôr mávam v poslednej dobe problémy s prekladom na knihy od Ikaru. Napríklad do školy som si vybrala na kompletné analyzovanie Stretnutie a tých chýb je tam neúrekom. V niektorých vetách by som prehodila aj slovosled...

    Talon bol fajn príbeh, ale zas eo drakoch som veľa kníh nečítala. Nemám to veľmi s čím porovnávať. Bolo to určite lepšie ako séria Drakie, ale zase napríklad na takého Eragona to určite nemalo. Som zvedavá, čo sa zo série vykľuje, autorkina séria o vílach bola pecková.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež neznášam také očividné chyby a myslím, že každý by si mal na tom preklade dávať záležať, no žiaľ, nie všetci prekladatelia sa toho držia. V tomto prípade mi však skôr vadili také tie "veľmi mladistvé" frázy, ktoré pôsobili strašne umelo... A som rada, že sa ti páčila vília séria, pretože ja ju mám doma a zatiaľ som sa k nej nedostala :)

      Odstrániť
    2. Tak to by si sa k nej mala čím skôr dostať. :D
      Aha, chápem to s tými frázami. Každý má iný vkus, je ťažko povedať, čo je dobré a čo nie. Ja to zisťujem hlavne teraz na škole, keď máme opraviť nejaké články. Niektorí opravia veci v texte úplne inak ako ja. Myslím okrem tých očividných chýb, ale tam už ide asi skôr o to celkové vnímanie textu a ako pôsobí na čitateľa. Každý si text vysvetľuje inak a inak ho aj pochopí (alebo nechopí).

      Odstrániť