utorok 10. novembra 2015

Prvá (Recenzia)

Autor: Kiera Cass
Originálny názov: The One
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: The Selection
Diel: 3/5
Počet strán: 283
Žáner:  YA, dystópia
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Selekcia sa blíži k záveru a v súťaži zostali len 4 dievčatá. America je pevne rozhodnutá získať Maxona pre seba, a hoci sa opätovne zblížili, Maxon stále netuší, kto je Aspen. Boje s rebelmi sa stupňujú, a keď vážne ohrozujú aj Americinu rodinu, rozhodne sa s nimi vyjednávať. Pri nebezpečnej misii ju postrelia do ramena a udalosti sa vymknú spod kontroly. Zúfalé boje prinesú rodinám nečakané odhalenia a zdrvujúce tragédie. Maxon napokon odhalí, kto bol Americinou tajnou láskou, a jej pozícia v selekcii je vážne ohrozená. Tým sa však prekvapenia nekončia...


***

Selekcia bola pre mňa absolútne perfektná a po nej som sa naozaj nemohla dočkať Elity, ktorá bola síce tiež výborná, ale s odstupom času si myslím, že Selekciu sa jej prekonať nepodarilo. Každopádne som však po dočítaní druhej časti netrpezlivo očakávala záver (aspoň pre mňa, aj keď viem, že bude ešte štvrtý diel). Bola som veľmi zvedavá, či sa Prvej podarí prekonať Selekciu.


V Selekcii ostali už len 4 dievčatá a pomaly nastáva čas, kedy si Maxon bude musieť jednu vybrať, oženiť sa s ňou a tým dať krajine princeznú a budúcu kráľovnú.  Aj keď je America Maxonovou favoritkou, nie je výber vôbec ľahký. Okrem toho, že nie je až tak obľúbená u ľudí, veľké sympatie k nej neprechováva ani Maxonov otec, kráľ, ktorý je rozhodnutý stoj čo stoj Americu zo súťaže dostať preč. V paláci sa čím ďalej, tým viac stupňuje napätie, keďže nevraživosť a súťaživosť u dievčat je obrovská a situáciu komplikujú aj neustále útoky južných rebelov, ktorý majú jednoznačný cieľ - zničiť kráľovstvo.

Prvá  (rovnako ako obidve predchádzajúce knihy) sa vyznačuje hlavne tým, že sa číta neuveriteľne rýchlo a príjemne. Autorkin štýl je skvelý a veľmi pútavý, čo vás núti obracať stránky jednu za druhou a nezastaviť sa až pokiaľ neprídete na koniec. V podstate sa v tej knihe ani tak veľa toho nestalo, určite by som ju nezaradila do žánru akčné (aj keď vrámci série bola určite najakčnejšia), rozhodne sa nedá hovoriť o tom, že by ste sa nudili.

Napriek tomu, že som vedela, ako kniha skončí (keďže som sa náhodou dozvedela, o čom bude štvorka), predsa len ma autorka dokázala prekvapiť. Hlavnou témou už nebola len rozprávková Selekcia, ale najmä v tomto dieli sa ukázalo, že  skutočnosti ide o viac. A práve kvôli tomuto politickému (alebo ako to nazvať) pozadiu sa teším z toho, že vyjdú aj ďalšie diely. Väčšinou nemám rada, keď sa série zbytočne naťahujú a predlžujú len kvôli tomu, aby autori zarobili, ale v tomto prípade mi to neprekáža. Selekcia sa síce skončila, ale veľmi ma zaujíma, čo bude ďalej.

Ja som sa do celej série absolútne zamilovala a hneď po prvom diely sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie. Ak ste sa k týmto knihám ešte nedostali, je najvyšší čas to napraviť. A som si istá, že sa vám celý príbeh bude páčiť rovnako ako mne.

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára