sobota 29. januára 2022

Ztracené klenoty (Recenzia)

Autor: Kirsty Manning

Originálny názov: The Lost Jewels
Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 320
Žáner:  román
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*


Anotácia:

Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šperky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský.

Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?

Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?

Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.

***

Pri niektorých knihách mám občas pocit, že anotácia prezrádza zbytočne veľa a presne to je prípad aj Ztracených klenotov. Pri knihách Kirsty Manning si môžete byť istí, že kniha bude skvelá a žiadnu anotáciu v podstate ani nepotrebujete. Po jej knihe Nefritová lilie som si povedala, že ťažko ju táto môže prekonať. Síce som mala pravdu, lebo Nefritová lilie bola naozaj skvelá, ale Ztracené klenoty zaostávajú za ňou naozaj len minimálne. Kvalitou sú obe výborné a každá vyniká inak. 

Autorka nás prevedie zaujímavými krajinami, ako je napríklad India, moja milovaná Srí Lanka, Anglicko, Francúzsko, Amerika, a z každej jednej môžete nasať ich typickú atmosféru. Jej živé opisy prostredia podnecujú vašu predstavivosť a vy sa ocitáte v príbehu spolu s hrdinami. V jej skvelom beletristickom štýle je aj veľa faktov a informácií z histórie, takže sa veľmi príjemnou formou dozvedáte vždy niečo nové, o čom si ďalej chcete googliť a zisťovať viac. 

K historickým faktom autorka vymyslela krásny príbeh, ktorý v súčasnosti postupne odhaľuje naša hlavná hrdinka Kate. Počas jej pátrania sledujeme príbeh jej prastarej mamy Essie v roku 1912. V tomto období boli odhalené klenoty z Cheapside a Kate tuší, že toto tajomstvo sa týka aj jej rodinnej histórie. Keď dostane ponuku napísať o týchto šperkoch článok, využíva ju aj na vlastné osobné pátrania a postupne sa dozvedá celú pravdu o Essienom živote. 

Ako to u mňa väčšinou vždy býva, viac ma bavili kapitoly z histórie. Súčasnosť som brala len ako doplnok k Essienmu príbehu, ktorý bol strhujúci od úplného začiatku. Neľahké podmienky vtedajšej doby, zakázaná láska a krásne šperky, ktoré ju sprevádzali, boli hlavným ťahačom celej knihy. Ako to už býva, šperky väčšinou symbolizujú v živote ľudí významnú udalosť. Darujú sa pri zvláštnych príležitostiach a každý jeden so sebou prináša svoj vlastný príbeh. Tu sa ich spojilo niekoľko a my máme možnosť sledovať ich cestu od úplného začiatku, kedy boli v sedemnástom storočí objavené v Indii. V súčasnosti tieto klenoty môžeme obdivovať na špeciálnych výstavách a prehliadkach a ich pôvod a cestu si ľudia môžu len domýšľať. Kate sa z veľkej časti podarilo odhaliť ich tajomstvá a tento príbeh nedojal len ju, ale určite aj každého čitateľa. 

Opäť musím vyzdvihnúť autorkin neopísateľný rozprávačský talent a fantáziu na príbehy. Aj keď som zo začiatku mala menší problém s orientáciou v postavách, nakoľko sa ich najmä v súčasnosti objavovalo pomerne veľa, postupne sa ustálili a v príbehu sa opakovali už len niektoré. Čím viac sa z tajomstiev odhalilo, tým väčšiu chuť som mala čítať stále ďalej a ďalej. Od polovice už nebolo možné pustiť knihu z rúk a ako inak, vychutnala som si ju naozaj až do poslednej stránky. Ak máte radi podobné príbehy, kde sa strieda prítomnosť s minulosťou a odhaľujú sa dávne tajomstvá, táto autorka je presne pre vás. Ja veľmi dúfam, že sa dočkáme aj jej ďalších kníh. 


                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára