piatok 16. júna 2023

Motýliky 4 - Medzi štyrmi očami

Autor:
Alice Oseman
Originálny názov: Heartstopper
Vydavateľstvo: CooBoo 2023
Séria: Heartstopper
Diel: 4/6
Počet strán: 384
Žáner: YA, komiks

Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:
Nickova a Charlieho láska nebola nikdy silnejšia, no vzťahy sú aj o inom, než o motýlikoch v bruchu. Nick si všimol, že Charlieho trápi obrovský problém. Veľa neje a neustále ho ovláda úzkosť. Nick je však odhodlaný spraviť všetko pre to, aby sa Charlie cítil lepšie. Ustoja najväčšiu skúšku svojich mladých životov?
***

Po výbornom treťom dieli, v ktorom sa začali črtať aj vážnejšie problémy nám Alice pripravila ďalší, opäť lepší než ten predchádzajúci, grafický román v sérii Motýliky. 

Charlie a Nick majú za sebou svoj coming out a viac-menej sa prestali zaoberať tým, kto si o nich, čo myslí. Po niekoľkých mesiacoch chodenia sa Charlie pripravuje, aby Nickovi po prvýkrát povedal, že ho ľúbi. Bohužiaľ, pre Charlieho, ktorý nad všetkým príliš premýšľa, to predstavuje veľký problém a je preňho čoraz náročnejšie sa vyrovnávať so svojou úzkosťou. Nick si všimol Charlieho problémy s jedením a po ničom netúži viac, než mu pomôcť. Uvedomuje si však, že pomoc, akú Charlie potrebuje mu nie je schopný poskytnúť, a preto sa snaží aspoň stáť vždy po jeho boku. 

Po "ľahších" prvých troch dieloch sa pravdepodobne dostávame k vyvrcholeniu Charlieho psychických problémov. Alice naozaj vie, ako citlivo spracovať neuveriteľne ťažké témy a pri mnohých scénach som mala doslova zimomriavky. Jej knihy, aj tie mimo série Motýliky, majú vždy hlbší presah, ale zároveň všetko podáva veľmi jemne a dostupne. Veľmi by som si želala čítať všetky jej knihy v dospievajúcom veku a vedela by som si predstaviť, keby sú jej knihy zaradené aj ako povinné čítanie. Nielenže by to mohlo mnohým deťom a mladým dospelým pomôcť, ale zároveň by sa ku všetkým dostala toľko potrebná osveta tolerancie. 

Motýliky 4 sú opäť dokonalé a vždy, keď dočítam ďalší diel, mám chuť ho začať opäť odznova. Myslím, že do premiéry druhej série seriálu ich stihnem "prelistovať" znova všetky a nejeden raz pozrieť aj prvú sériu, ktorú si pustím vždy, keď sa chcem ocitnúť v úžasnej, optimistickej, tolerantnej a bezpečnej bubline. Tento rok Alice potvrdila, že séria dostane ešte ďalšie dva diely, čo ma neuveriteľne potešilo. Milujem Charlieho a Nicka a veľmi im to obom prajem. Kľudne by som o nich čítala aj desiatky kníh o ich bežnom živote. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára