nedeľa 11. júna 2023

Posledná čarodejnica z Ostrihomu (Recenzia)

Autor: Janka Fábián

Originálny názov:  Az utolsó boszorkány történetei
Vydavateľstvo: Motýľ
Séria: Sárosi Felícia történetei
Diel:  -
Počet strán: 264
Žáner:  historický román
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Príbeh liečiteľky a dôverníčky Márie Terézie

Rok 1735. Veľká vlna honu na čarodejnice v Uhorsku vrcholí. Felícia Šárošiová, pätnásťročná dcéra ostrihomského pekára, pochádza z rodiny, v ktorej ženy v každej generácii dedia čarodejnícke schopnosti a ona je jednou z nich.

Felícia sleduje, ako jej milovanú tetu odvlečú, mučia a upália na hranici. Krásna Kata Šárošiová pred svojou smrťou zverí dievčaťu dôležitý tajomný predmet. Rodina Šárošiová musí utiecť pred prenasledovaním a v nádeji na nový život sa presťahuje z Ostrihomu do Budína, kde sa Felícia potajomky priúča liečiteľstvu a čarodejníctvu od tajomnej čarodejnice z Gellértovej hory.

Neskôr si so svojím manželom otvoria malú kaviareň vo Viedni a stane sa dôverníčkou Márie Terézie, ktorej pomáha svojimi liečiteľskými schopnosťami. Medzitým prebiehajú boje o rakúske dedičstvo. Felícia cíti, že musí svojimi znalosťami pomôcť zraneným vojakom, a to aj v prípade, ak sa takto stane podozrivou z čarodejníctva. Snahou pomôcť vojakom a dobrými úmyslami vystaví skúške krehké priateľstvo s Máriou Teréziou.

Jedinečný román z pera maďarskej spisovateľky Janky Fabián je plný mágie, kúzla a čarodejníctva.

***

Hon na čarodejnice je veľmi zaujímavá téma, ktorú v knihách obľubujem. K tomu nová maďarská autorka a spomenutie Márie Terézie a táto kniha si ma rozhodne získala a chcela som ju vyskúšať. V prvom rade musím povedať, že kniha nebola zlá, len ju musí dostať do rúk ten správny čitateľ. Náročnejšiemu čitateľovi sa bude zrejme zdať veľmi plytká a jednoduchá. Potešiť však môže čitateľky, ktoré vyslovene hľadajú nenáročné historické romány, s jednoduchou zápletkou a bez zbytočne dlhých opisov. 

Kniha je rozdelená len na 5 kapitol a autorka veľmi zvláštne rekapitulovala na ich začiatku to, čo sa stalo v predchádzajúcej. Akoby ste čítali jednotlivé diely, ktoré vychádzajú po veľmi dlhej dobe. Bolo to síce krátke, ale pre mňa aj tak zbytočné, pretože kniha sa dá pomerne ľahko prečítať aj na jedno otvorenie. Príbeh nám rozpráva hlavná postava Felicia a je vyrozprávaný veľmi jednoduchým štýlom. Na jednej strane je asi primeraný jej veku, postaveniu, vzdelaniu a predovšetkým dobe. Na strane druhej si myslím, že téma, ktorú autorka spracovala sa dala zvládnuť oveľa zaujímavejšie a najmä prepracovanejšie. 

Úvod ma zaujal, proces s "čarodejnicou" bolo zaujímavé sledovať. Najmä ten primitivizmus vtedajšej doby, povery a legendy, ktorým ľudia dokázali veriť. Akonáhle sa ale dej sústredil výhradne na hlavnú hrdinku a jej život, tak trochu zovšednel. Mohla ho ozvláštniť postava Márie Terézie, ktorej mohlo byť v knihe oveľa viac. Je to jedna z najvýznamnejších postáv našej histórie, preto sa z danej témy mohlo vyťažiť viac. Záver sa mi zdal uponáhľaný a až po dočítaní som zistila, že príbeh má ešte dve ďalšie časti. 

Samozrejme, príbehu nechýba ani romantická linka, ktorá sa síce nemala kedy rozvinúť, ale je aj tak intenzívne prítomná a spomínaná počas celej knihy. Ak od tejto knihy nebudete mať priveľké očakávania, môžete si jej príbeh celkom príjemne užiť. Odporúčam naozaj tým, ktorí hľadajú niečo nenáročné, majú radi históriu a nepotrpia si na zložité zápletky a nevadí im ani plytkosť postáv. Pre hltačky jedného románu za druhým to môže byť príjemné letné čítanie. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  Motýľ. 
Knihu si môžete kúpiť tu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára