piatok 2. júna 2023

Syn podsvetia (Recenzia)

Autor: Vladimíra Šebová

Originálny názov: Syn podsvetia
Vydavateľstvo: CooBoo 2023
Séria: Piesne troch svetov
Diel:  2/2
Počet strán: 336
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Boh podsvetia Veles vyhlásil jednoduchú úlohu. Kto privedie jeho strateného syna, dostane zaňho všetko, čo si zažiada. Sirína, dievčina s čarovným hlasom a posledná svojho druhu, tak má šancu získať späť to najcennejšie. No cesta do podsvetia je plná nástrah a Sirína je nútená zavolať si na pomoc skupinu netradičných a zúfalých hrdinov.

Smrteľník, ktorého obchodík sa prepadol pod zem. Alkonosta, oddaná bojovníčka, ktorú vyhostili za zradu. Rusalka, ktorá sa pretĺka ako nájomná vrahyňa. Lešij, ktorý má obľubu v magických predmetoch. A dedič podsvetia, ktorý zutekal zo sveta mŕtvych v snahe zmeniť svoj osud. Spolu sa vydávajú na dobrodružnú cestu plnú priateľstva, lásky a mágie. Musia čeliť dávnym i novým nepriateľom, bájnym príšerám aj vlastným démonom. Na mieste, kde končia všetky stratené veci, nájdu možno viac, než pôvodne hľadali.

Dodrží Veles slovo alebo bude hrať podľa vlastných pravidiel?

***

Máte radi rozprávky, ale z tých pre deti ste predsa len už vyrástli? Vladimíra Šebová vám s týmto problémom môže ľahko pomôcť. Píše úžasné fantasy príbehy inšpirované slovanskou mytológiu plných mágie a čarov, kúzelných bytostí a sympatických hrdinov. Tak ako Dcéra zimy, aj Syn podsvetia určite poteší všetkých milovníkov fantasy príbehov so šťastným koncom. A čo je najlepšie, dajú sa čítať úplne oddelene, aj keď oficiálne tvoria jednu sériu. 

Je skvelé, že sa konečne niekto aj u nás inšpiroval slovanskou mytológiou a spracoval túto bezodnú studnicu skvelých nápadov a námetov do veľmi originálnych príbehov. Páčia sa mi postavy, ktoré tu autorka vytvorila a aj prelínanie súčasného sveta s tým vymysleným. Všetko spolu krásne funguje. Je to moderné, nápadité a originálne. Tak akurát akčné, príhodne, nenásilne a predovšetkým prirodzene vtipné. Pre mňa je naozaj dôležité, ak autor dokáže aj do dramatických a vypätých situácií prinášať humor, ktorý nebije do očí, ale je len veľmi nenápadne zakomponovaný do rozhovor. Ten, kto je naladený na presne tento tip odľahčenia ho tam totiž určite vždy objaví. 

Autorka stvorila veľmi zvláštnu a nevšednú skupinu tvorov, ktorí sa spoločne vydávajú do podsvetia. Každý má na to iný dôvod. Sú nimi lešij Finn, alkonosta Sirína, rusalka Tatyana, besomar Artemy a nakoniec nenápadný zámočník Matthew. Títo všetci chcú niečo získať alebo nájsť. Na ceste im pomáhajú ich schopnosti a kúzelné bytosti. 

Syn podsvetia je čarovný príbeh plný odvahy, priateľstva a lásky. Bavil ma rovnako ako Dcéra zimy a som šťastná, že som aj u nás objavila spisovateľku, na ktorej knihy sa budem vždy tešiť. Svojím talentom a štýlom vôbec nezaostáva za zahraničnými fantasy autormi svetových bestsellerov.

Autorkine knihy naozaj odporúčam, ak máte náladu na niečo svižné, rýchle, zábavné a veľmi pútavé. Už teraz sa teším na prípadné ďalšie knihy, ktoré budú čerpať zo slovanskej mytológie, o ktorej vieme častokrát oveľa menej než, napríklad, o gréckej či rímskej. 
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára