piatok 6. októbra 2023

Slepá nenávisť (Recenzia)

Autor: Barbara Abel

Originálny názov: Derrière la haine
Vydavateľstvo: Lindeni 2023
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 304
Žáner: thriller
Moje hodnotenie knihy: 4/5
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:

David a Letícia žijú v jednej polovici dvojdomu na pokojnom predmestí. Ich susedia Sylvain a Tifany sú zároveň ich nerozluční priatelia. Okrem rovnakého veku, záľub a predstáv o živote ich spájajú aj synovia Milo a Maxime, ktorí sa narodili v rovnakom roku a vyrastajú takmer ako bratia.

Rodinnú idylu však rozbije tragická nehoda, pri ktorej zomiera malý Maxime. Letíciu prenasleduje pocit viny, že tragédii nedokázala zabrániť, Sylvaina a Tifany pohlcuje smútok a zatrpknutosť zo straty milovaného syna.

Po záhadnej sérii nehôd rastie v Letícii podozrenie, že sa ich bývalí priatelia snažia potrestať. Predstieraná zdvorilosť medzi niekdajšími priateľmi sa mení na otvorené nepriateľstvo. Naozaj sa Sylvain a Tifany chystajú pomstiť, alebo sú to len Letíciine paranoidné predstavy?

Napínavý a mrazivý triler s prekvapivým záverečným zvratom vás udrží v napätí až do poslednej strany.

***

Už dlho som nečítala knihu, po ktorej by som nevedela, čo povedať. V podstate ani neviem, či sa mi páčila alebo nie. Slepá nenávisť je jedna z tých kníh, o ktorých by som sa potrebovala porozprávať s inými čitateľmi a vymeniť si všetky tie názory a postrehy, ktoré ku nej mám bez toho, aby som musela dávať pozor, či prezradím niečo podstatné z deja. Keď tak nad tým dlhšie uvažujem, musím priznať, že som s ňou spokojná, ale mám aj určité výhrady. 

Najväčším plusom knihy je to, ako dobre sa číta. Stránky naozaj otáčate jednu za druhou a pokojne aj na jedno posedenie máte hotovo. Pretože verím, že tak ako ja, aj vy budete veľmi zvedaví, o čom to celé vlastne bude a kto je tá najviac psycho postava. Lebo, ak mám byť úprimná, šialení mi prišli všetci štyria :D Takže skvelé tempo, žiadne zbytočné zdržiavanie a naozaj výborný nápad, najmä s ohľadom na to, že kniha vyšla už pred desiatimi rokmi a v tom čase psychothrillery neboli ktovieako obľúbené a moderné. 

Naopak, najväčším mínusom knihy bolo zvláštne až nepochopiteľné správanie postáv, trochu neprirodzené rozhovory a reakcie. Preto v určitom zmysle pôsobil príbeh neuveriteľne a nepravdepodobne. Tiež spôsob rozprávania bol pre mňa nezvyčajný, miestami akoby som sledovala nejakého uvádzača (ako napr. v divadle), ktorý ma do celej situácie uvádza. Celý príbeh je venovaný dvom manželským párom - susedom - a ja som si z týchto štyroch nevedela vybrať tú najdivnejšiu a najviac psycho postavu :D

Slepá nenávisť určite nie je dokonalá, ale ako také nepredvídavé dovolenkové čítanie môže predstavovať skvelý relax. Mňa veľmi bavila a  napriek výhradám som si ju skvele užila a koniec ma svojím spôsobom dosť prekvapil. Viac ale nemôžem prezradiť, aby som niekomu nepokazila rozuzlenie. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára