štvrtok 10. októbra 2013

Predstav svoju knižnicu (26)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno O #2.

***


1) Označená
Anotácia:
Vo svete 16-ročnej Zoey Redbird upíri nielen že existujú, ale začala ich tolerovať i spoločnosť. Tí, ktorých vapmíri označkujú sa dostávajú na Školu noci, kde sa učia životu nočných tvorov. Pre Zoey je označenie požehnaním i keď má sprvu strach. Do sveta ľudí nikdy nezapadala a tak je pre ňu cesta premeny na upírku šancou začať odznovu v novom svete, kde byť upírom neznamená byť nutným zlom. V škole noci nachádza skutočné priateľstvo, loayalitu a vzťah, no tiež musí čeliť klamstvám a nedôvere. Zisťuje, že ani svet upírov nie je dokonalý a to, pred čím sa snažila uniknúť vo svojom starom svete ju do určitej miery prenasleduje naďalej. V rukách má ale nové zbrane - silu Bohyne Nyx, ktorá ju sama označkovala.
Môj názor:
Prvá časť nekonečnej série Škola noci. Túto som prečítala  a potom už asi iba druhú, ale doma mám skoro všetky, ktoré zatiaľ vyšli. Keďže ich je toľko, je to dosť finančne náročná séria, ale nemám rada rozkupované série a aj keď ma úplne neohúrila, dokúpim si aj túto a raz ju aj celú dočítam. 

2) Ostrov zasvěcení
Anotácia:
Ostrov zasvěcení je první knihou osmidílné ságy nazvané Sedmý smysl. Autorka své knihy nejprve zveřejňovala na internetu. Obrovský zájem čtenářů ji přivedl k myšlence vydat příběhy v klasické knižní podobě. Napínavé, tajuplné čtení, prolínání reálného světa s fantasy. Příběhy Hanky, Sváti a Rafana připomínají Harryho Pottera a autorka nezapírá, že ji knihy o Harrym inspirovaly, nicméně vytvořila nový svět a nové hrdiny, kteří žijí svým vlastním životem. Konečně původní česká „Rowlingová“?!
Môj názor:
Táto kniha je jednou z tých, od ktorých neočakávate absolútne nič a nakoniec vás dostane. Čítala som ju ešte ako e-book, ale neskôr som si ju aj s druhou časťou kúpila. Zo série som zatiaľ prečítala len túto, ale určite sa chystám aj na zvyšok.



3) Oheň
Anotácia:
Vyvolené majú nastúpiť do druhého ročníka gymnázia. Celé letné prázdniny tŕpli v očakávaní ďalšieho kroku zo strany démonov. Hrozba však príde z miesta, ktoré by im nenapadlo ani vo sne. Je čoraz očividnejšie, že v Engelsforse sa deje čosi veľmi, veľmi zlé. Minulosť sa prelína s budúcnosťou. Živí stretávajú mŕtvych. Vyvolené sú čoraz zomknutejšie a opäť sa presviedčajú, že mágia neuľaví nešťastnej láske ani nezhojí zlomené srdce.
Môj názor:
Druhá časť série Kruh. Obe knihy som už prečítala a veľmi, naozaj veľmi ma bavili, Oheň ešte viac ako Kruh. Táto séria ma prekvapila, samozrejme, v dobrom a som zvedavá, ako to autori celé ukončia, a teším sa na ďalší diel.


4) Osud
Anotácia:
Ve třech svazcích (Křídla, Kouzlení, Iluze) jsme sledovali dramatické osudy neobyčejné dívky Laurel. Víla, která vyrostla a dospěla ve světě lidí a našla zde skutečného přítele, nemůže zpřetrhat svazky s rodným Avalonem – zvlášť když vílí říši hrozí smrtelné nebezpečí. Laurel a Tamani jsou připraveni postavit se na odpor silám zla a Avalon ubránit. Naštěstí v tom nejsou sami, na pomoc jim přichází David a další věrní přátelé. Jejich odvaha sehraje v boji významnou roli. Podaří se Laurel a jejím přátelům zachránit Avalon? Komu dá Laurel nakonec přednost – Davidovi, nebo Tamanimu? Závěrečný díl série přináší dramatické rozuzlení celého příběhu.
Môj názor:
Posledná časť série, ktorú mám v češtine, pretože bola za super cenu a ktorú som už aj stihla celú prečítať. Veľmi sa mi páčila a bola asi najlepšia z celej série. Nakoniec som aj bola spokojná s tým, ako to autorka skončila, aj keď som sa toho zo začiatku hrozila.

5) Odviate vetrom
Anotácia:
Dramatický ľúbostný príbeh Scarlett O´Harovej a Rhetta Butlera z americkej občianskej vojny dojímal i provokoval celé generácie čitateľov a dodnes patrí k najčítanejším románom. Scarlett, krásnu, rozmaznanú, tvrdohlavú dcéru plantážnika vychovávajú ako pravú južanskú dámu, ktorá sa má podriaďovať prísnym spoločenským zvyklostiam a tradíciám. Jej výbušná povaha sa však proti týmto putám vzbúri, keď sa zaľúbi do romantického Ashleyho Wilkesa a rozhodne sa ho získať za každú cenu napriek tomu, že je zasnúbený s inou ženou. Keď sa Ashley ožení s Melaniou, Scarlett sa z trucu vydá za jej brata. Do ich života však zasiahne vojna. Ashley odchádza do boja. Scarlett s malým synom a Melaniou žijú v Atlante, kde do ich života opäť vstupuje arogantný kapitán Rhett Butler. Scarlett síce prijíma jeho dvorenie, ale lásky k Ashleymu sa nevie vzdať. Až keď Georgiu zasiahne vojna, Scarlett sa zmení. Z vrtošivého rozmaznaného dievčatka sa stane samostatná ctižiadostivá žena, ktorá robí všetko pre to, aby zachránila nielen svoju milovanú plantáž, ale aj životy svojich najbližších. Po smrti svojho druhého muža Franka sa vydá po tretí raz - na veľké prekvapenie a pohoršenie celej Atlanty za Rhetta Butlera. Začína sa ich búrlivé manželstvo plné nepochopenia, sporov a nedorozumení. Stále je tu totiž Scarlettina zakázaná láska k Ashleymu...
Môj názor:
Klasika, ktorú som nečítala, ale určite raz prečítať chcem. Neviem síce kedy, ale raz sa k tomuto nesmrteľnému príbehu dostanem. 

Ellie

3 komentáre:

  1. Odviate vetrom je povinná jazda :) A jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala.

    Nominovala som ťa do Liebster Award: http://books-parts-of-my-life.blogspot.sk/2013/10/tag-liebster-award.html

    Budem rada, keď odpovieš na otázky, článok robiť nemusíš, ak sa ti nechce. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zapojím sa :) Asi až cez víkend, ale určite áno :)

      Odstrániť
  2. Mě se taky líbilo jak to Aprilynne Pikeová zakončila. Taky jsem se ze začátku hrozila, ale nakonec to dopadlo dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť