piatok 26. augusta 2016

Bookshelf tour #1

Konečne (!!!) som sa odhodlala nafotiť historicky prvú bookshelf tour. Vopred upozorňujem, že toto bude predlhý článok, preto ho rozdelím na dve časti a vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, ale keďže mám knižnicu v rohu miestnosti, tá kvalita by nikdy nebola úplne výborná. 

Celkovo mám v izbe jednu knižnicu, jednu poličku pri posteli (ktorej pôvodný účel nebol ako knižnica) a dve malé poličky na stene nad posteľou. Avšak knihy, ktoré mám v izbe nie sú ani zďaleka všetky, keďže mám málinko priestoru a ja som asi trochu šibnutá, čo sa týka nakupovania kníh. To musí byť jasné každému, kto sleduje moje mesačné chvastačky. :D Mám tú "len" tie najobľúbenejšie knihy a tie, ktoré sa chystám v blízkej dobe čítať. Po čase, keď ma aktuálne usporiadanie prestane baviť, ich prestriedavam. Celkovo ich teraz na fotkách uvidíte približne 330 (ani som netušila, že ich tu mám toľko), čo je takmer presná polovica zo všetkých mojich kníh. V hlavnej knižnici mám knihy rozdelené podľa žánru (alebo podľa toho, ako sa mi zmestili) a celý stĺpec naľavo sú moje obľúbené série (aj keď množstvo sa ich tam nevošlo). Na poličku pri posteli dávam väčšinou nové prírastky a tie postupne zasa preradzujem na iné miesta a na poličkách nad posteľou mám knihy s krásnymi obálkami ako dekoráciu. 




***


Na prvej poličke nad posteľou je celá séria Drahokamov - Rudá jako rubín, Modrá jako safír, Zelená jako smaragd; Prvá a Druhá strieborná kniha snov a celá séria Luxus - Luxus, Intriky, Závist a Prozření. Je to jedna z troch poličiek, na ktorej mám všetko prečítané. 


Tu mám knihu omalovánok, moju milovanú Alicu v krajine zázrakov ♥, box anglického vydania všetkých šiestich kníh od Austenovej - Emma, Mansfield Park, Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Northanger Abbey, Persuasion - a Austenland. Čítala som len Alicu a Austenland (a po slovensky mám prečítané Northangerské opátstvo a Pýchu a predsudok). 

*** 


Na týchto poličkách nemám prečítané takmer nič, keďže sem väčšinou pridávam najnovšie knihy. Okrem toho tu mávam aj knihy z knižnice. Zľava: Poklad pána Isakowitza, Sestry sudičky, Jeden deň (ktorý je síce mamin, ale snáď mi ho už nechá), Cez oblaky stále svieti slnko, Jedenáct, Človíček Tom, Matkárna, Starý král ve vyhnanství, Zahradník pana Darwina, Zoo City a Princezná vo svetle reflektorov (ku ktorej sa onedlho KONEČNE pripojí celá séria). Tá tenká knižka je príručka Päť Tibeťanov a poslednou mojou knihou je stále nedokončený Wreck this Journal (nechápem názov Odviaž sa!). Z knižnice mám teraz požičané knihy My dvaja, Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru, Neslyšno, Vězeň noci a mlhy a na posteli mám rozčítaný prvý diel série Bohovia Olympu.  Prečítané mám len dve - Princezná vo svetle reflektorov a Cez oblaky stále svieti slnko.


Zľava: Navždy tvoj, Churchillova sekretárka, Komplikace, Mezi zrnky kávy, Jako v kávovem mlýnku, Alif, neviditelný, The Little Stranger, John Satrunall's Feast, To už je život, Mrtvý otec, Rok nekonečného strádaní, Čekat Vaše odpověď, Dvojčatá, Léto plné tajemství, Tigrova žena, Země divů. Navrchu Zátiší s kousky chleba a Bábovky a v druhom rade (ktorý som zabudla odfotiť), je 5 detektívok od Tess Gerritsen a celá trilógia Vane vítr z hor. Zatiaľ sú všetky neprečítané. 


Zľava: Madame Tussaud, Dievča, ktoré si tu zanechal (jediná prečítaná), Posledný list od milenca, Dánska dívka, Odveď mě domů, Kam létají vrány, Poslední kabriolet, Pod sněhem, Muž jménem Ove, Babička pozdravuje a omlouvá se, S elegancí ježka, Lepší život, Prostě spolu, Životopis hladu, Zlatníkovo tajemství a na vrchu Popol vo vetre. 

***


Čestné miesto v knižnici musí mať, ako inak, Harry. Táto prvá polička sa ako jediná nemení a je tam (až na jednu výnimku) všetko, čo vlastním od Rowlingovej. Najväčšia hanba však je, že nemám kompletného Harryho. Prvý a tretí diel (to šalátové vydanie na vrchu nie je moje) mi stále chýbajú, ale už to musím napraviť! Takže je tam Harry Potter - 2., 4., 5., 6. a 7. diel, Rozprávky barda Beedla, The Cuckoo's Calling, Career of Evil a Prázdné místo. Prečítaný je len Harry a Rozprávky. 

V druhej poličke je všetko od Meyerovej, zľava Hostiteľ, Súmrak, Nov, Zatmenie, Úsvit a novela Krátky druhý život Bree Tannerovej. Les rukou a zubů a Tma a prázdnota sa budú musieť pravdepodobne presunúť, keď si zoženiem chýbajúci druhý diel. Mimochodom toto je druhá polička, na ktorej je prečítané všetko. 

A úplne na vrchu knižnice sú knihy, ktoré sa nikam inam nevojdú. Shakespearove Tragédie a Komédie, ilustrovaný Harry Potter a Kameň mudrcov, Filmové čary, encyklopédia Nemoci, Kurz kreslenia, Tolkien a jeho svet a Atlas sveta so Svetom do vrecka, čo tu musím mať kvôli škole. 


Tretia polička: celý Percy Jackson, Kvílejíci schodiště + Šepkajíci lebka, celá Kronika rodu Spiderwickovcov, Hugo a jeho velký objev a Dievča z minulosti, ktoré tam vlastne nepatrí, ale akosi mu neviem nájsť miesto. Prečítané mám všetko okrem série Lockwood & spol.

Štvrtá polička: Čo sa stalo Mare Dyerovej?, Kto je Mara Dyerová?, Mesto kostí, Mesto popola, Mesto skla, Svůdné zlo, Svůdné nebezpečí, Svůdné zůčtování, Čarodejnice z Hex Hall, Démon z Hex Hall a Bitva o Hex Hall. Je to posledná polička, z ktorej som čítala všetky knihy. 


Na poslednej polička mám zasa knihy, ktoré sú obrovské a z ktorých som si vyrobila ešte jednu improvizovanú poličku. (Trochu som nepochopila pána, čo nám vyrobil knižnicu, prečo nepredelil aj túto poličku. Na aké obrie knihy by to asi tak bolo?) Takže na vrchu sú série Divergencia a Legenda, pod nimi Kniha posledního soudu a pokračovanie ...o psu nemluvě a dolu prvé tri diely zo série Cizinka - Cizinka, Vážka v jantaru a Mořeplavec, Měděný jezdec, Taťána a Alexandr a Letní zahrada. Prečítané mám zatiaľ len celú sériu Legenda a Divergenciu s Rezistenciou (a nie, ani ja nechápem,  prečo som doteraz nebola schopná prečítať Alianciu). 

***

To je na tento článok všetko, aj tak je dlhý viac ako dosť. Zvyšných 7 poličiek z knižnice vám čoskoro predstavím v pokračovaní Bookshelf tour. Dúfam, že sa vám moja zbierka páči a určite mi napíšte, čo by som si z neprečítaných kníh mala prečítať najskôr. :) 

Ellie

9 komentárov:

  1. To je super! Milujem takéto články. Máš peknú knihovničku a v nej skvelé kúsky :)
    A neboj, tie fotky nie sú zlé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Óooo, krásna knihovnička. Ja tú moju radšej vôbec nefotím, lebo väčšinou v nej mám rovnaký brodel ako v celej izbe. Minule som sa však rozhodla, že si knihy postrkám aspoň s5 do poličky, keďže polku z nich som mala všade po izbe len nie tam, kde by mali byť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :) ja som to tiež nafotila tesne po tom, ako som ju upratala, aby to vyzeralo aspoň trochu úhľadne :D ale mohla by si to aj ty nafotiť, rada pozerám do cudzích knihovničiek ;)

      Odstrániť
  3. Knihy vyzerajú skvele, len sa chcem opýtať, všimla som si,že drvivá väčšina je v českom jazyku a vzhľadom na to že píšeš po slovensky tak.. prečo? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pretože veľa kníh vychádza len po česky, alebo oveľa skôr ako na Slovensku. Taktiež preto, že sú cenovo dostupnejšie a mnohé z nich mám z výpredajov :)

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť