piatok 13. novembra 2015

Mágové (Recenzia)

Autor: Lev Grossman
Originálny názov: The Magicians
Vydavateľstvo: XYZ 2015
Séria: The Magicians
Diel: 1/3
Počet strán: 402
Žáner:  fantasy
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Když se dětské sny stanou noční můrou…
Quentin Coldwater je nadaný, ale nešťastný. Chodí na střední školu, je stále obklopen fantasy příběhy, které četl jako dítě, příběhy zasazenými do magické země jménem Fillory. 
Představte si jeho překvapení, když se náhle nečekaně dostane na velmi tajnou, velmi exkluzivní školu kouzel v severní části New Yorku, kde získá skvělé vzdělání v moderním čarodějnickém řemesle. Ale kouzla Quentinovi nepřinesou takové štěstí a dobrodružství, o jakém snil. Ukazuje se, že země Quentinových snů je mnohem temnější a nebezpečnější, než si vůbec dokázal představit. 
Jeho dětské sny se stanou noční můrou… 
V první dílu trilogie Mágové navštívíte dosud nezmapované světy, přenesete se s nimi do říše kouzel, která praktikují naprosto obyčejní lidé, a vůbec vám to nebude připadat zvláštní. Poznáte svět, v němž nenajdete dobro, protože tam zkrátka není, a zlo je černé nebo bílé, svět, v němž láska není jednoduchá ani nevinná. Především ale objevíte zemi, v níž můžete získat obrovskou moc, ovšem za cenu, která je nepředstavitelná.
***

S knihami s čarodejníckou tematikou a mágiou je to pre tých, ktorí čítali Harryho Pottera, ťažké. Pretože Rowlingová nastavila v tomto žánri latku privysoko, autori, ktorí majú odvahu sa do toho pustiť, majú naozaj náročné. Dovolím si tvrdiť, že ju už aj tak nič neprekoná a čarodejnícke knihy napísané neskôr sa nevyhnú porovnávaniu. Mne napríklad väčšinou podobnosť nevadí, ak je príbeh napísaný dobre a pútavo. Veď je naozaj veľmi ťažké vymyslieť v tomto žánri niečo nové, čo spomenuté ešte nebolo. Ale v prípade knihy Mágovia budem asi veľmi kritická, napriek tomu, že som sa snažila, aby sa mi kniha páčila. Naozaj som sa na ňu tešila a už dopredu som rátala s tým, že mi do knižnice k prvému dielu pribudnú aj dve pokračovania. Žiaľ, nepribudnú.

Hlavná postava Quentin si ma nezískala. Bol to chalan, ktorý nemal skoro žiadnych kamarátov (len kamošku, do ktorej bol zaľúbený a chcel ju prebrať svojmu jedinému kamarátovi). Bol neobľúbený, divný, síce inteligentný, ale nepochopený. Nijaká výrazná postava. Zrazu sa ocitol v čarodejníckom svete, zrazu ho vybrali zo stovky iných študentov na čarodejnícku školu študovať mágiu, zrazu preskočil ročník (pritom učenie mu nijako extra dobre nešlo), zrazu promoval a už neštudoval, ale pracoval v reálnom svete.

Dej knihy bol na môj vkus málo konkrétny. Autor cez všetko len preletel. Neobťažoval sa ho nejako prepojiť, do detailov vymyslieť, len vsúval do neho mierne zvraty, ktoré niekedy vysvetlil, ale častejšie sa stávalo, že nie. Všetko, čo nedávalo zmysel odôvodnil tým, že mágia je tu od nepamäti a nikto ju nedokáže vysvetliť, preto sa na škole ani jej teória veľmi nevyučuje. Trošku (dosť) si to náš pán autor uľahčil. Pravdepodobne sa pokúšal zaujať alkoholom, drogami a obscénnosťami. U mňa to bol len ďalší mínusový bod. Nie, že by som bola v knihách na takéto veci precitlivelá, ale keď je to  evidentne silené a do knihy sa to vôbec nehodí, nedokážem to oceniť. 

Zo začiatku (no skôr dobrú polku knihy) som netušila, o čo autorovi ide. Čo má byť vlastne zápletka, či vôbec nejaká bude, či to konečne naberie spád. Ale žiaľ, ja už som bola v takom štádiu, že nech by kniha pokračovala akokoľvek už by si ma nedokázala získať. Jej negatíva prevážili nad pozitívami, nemohla som sa do nej ponoriť a do čítania som sa musela až nútiť. 

U mňa je teda táto kniha jedno obrovské sklamanie. Verím, že si kniha nájde svojich čitateľov, ktorí ju ocenia oveľa viac a oveľa lepšie ako ja. Čítala som mnohé pochvalné recenzie, takže určite sa oplatí dať jej šancu. Asi najviac by som ju odporučila tým, ktorí nečítali Harryho Pottera, pretože na môj vkus tam bolo naozaj veľké množstvo podobností. Síce niekedy to boli úplné drobnosti, ale mne odoberali chuť čítať ďalej. Pri tejto knihe ma obzvlášť mrzí, že jej dávam také nízke hodnotenie, pretože som sa na ňu naozaj veľmi tešila a verila som, že z nej budem úplne nadšená a hneď sa vrhnem na pokračovanie, ktoré mimochodom vychádza už tento mesiac!!! (Čo ma štve ešte viac, pretože na knihy, čo sa mi páčili, čakám oveľa dlhšie, než len mesiac!!) Ale tí, ktorým sa táto kniha páčila, sa tomu určite veľmi potešia. Za mňa je to však tentokrát sklamanie. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

2 komentáre:

  1. POvedená recenze. :)) Bohužel po ní na tuhle knihu nemám nějak vůbec chuť, ale nevadí, alespoň mi ubyde jedna kniha z toho mého nekonečného seznamu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rovněž musím přiznat, že tvá recenze se mi velmi líbila, a to i přes to, že už teď vím, že po této knize v blízkém čase nesáhnu :/

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť