piatok 14. júla 2023

Kým pravda vyjde najavo (Recenzia)

Autor: Tošikazu Kawaguči
Originálny názov: この嘘がばれないうちに (Tales from the Café)
Vydavateľstvo: Lindeni 2023
Séria: Before The Coffee Gets Cold
Diel: 2/5
Počet strán: 160
Žáner: magický realizmus

Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 4*/5*

Anotácia:

Čo by ste povedali na to, keby ste sa mohli vrátiť späť do minulosti, ale iba na chvíľku, kým vám vychladne káva?

V jednej malej kaviarni, pomenovanej podľa známej neapolskej piesne Funiculi Funicula, vraj majú miesto, ktoré vám to umožní.

Má to však háčik. Môžete sa stretnúť iba s ľuďmi, ktorí už kaviareň niekedy v minulosti navštívili. Nech urobíte čokoľvek, prítomnosť tým nezmeníte. Pri pobyte v minulosti sa z miesta nesmiete vzdialiť. Váš čas v minulosti sa začína naliatím kávy a končí sa, keď káva vychladne. A tam sa čudesné pravidlá ešte nekončia. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí, keď sa o tejto možnosti dopočujú, rozhodnú sa využiť ju. A čo vy? Stáli by ste o návrat do minulosti aj za takých podmienok?

Kniha Kým pravda vyjde najavo, nás po prvej knihe Kým vychladne káva opäť zavedie do tejto malej podivnej kaviarne. Ponúka nám ďalšie štyri príbehy ľudí, ktorí sa o cestu v čase pokúsili, a ich dojemné rozuzlenie. Tentoraz sem zavítajú štyria muži, ktorí by urobili čokoľvek, aby sa ešte raz naposledy stretli so svojimi blízkymi. Spájajú ich štyri milosrdné lži, ktoré použijú, aby ochránili svojich milovaných.

***

Na druhý diel série o magickej kaviarni, v ktorej môžete cestovať v čase sme si počkali trochu dlhšie, ale konečne vyšiel aj u nás a ja som sa doň s nadšením pustila. Znova ide o súbor 4 krátkych poviedok, ktoré sa odohrávajú v kaviarni Funiculi Funicula v Tokio, kde za určitých podmienok je možné cestovať v čase. Každá poviedka je príbeh jedného človeka, ktorý sa rozhodol navštíviť minulosť alebo budúcnosť. 

Od tohto dielu som mala veľmi vysoké očakávania, pretože Kým vychladne káva ma úplne pohltila a bola som z nej nadšená. Neviem, či je to spôsobené práve dlhým čakaním alebo vynikajúcim prvým dielom, ale Kým pravda vyjde najavo ma mierne sklamala. 

Po každej poviedke stále dostanete pocit uspokojenia z toho, ako to dopadne, ale v porovnaní s prvým dielom, mi tieto poviedky prišli povrchnejšie a oveľa menej premyslené. Tu som naozaj mala pocit, že ide o samostatné poviedky, ktoré môžete čítať v akomkoľvek poradí, pričom som dúfala, že sa prepletú podobne, ako v prvej časti. Dokonca tretia poviedka, kde sa muž rozhodne cestovať do budúcnosti, mi ani veľmi nedávala zmysel, resp. mala som pocit, že cesta do budúcnosti je oveľa ťažšie pochopiteľná a založená na priveľkej náhode, než cesty do minulosti. 

A vec, ktorá mi v tejto knihe naozaj prekážala je, že tu sa naozaj v každej poviedke podrobne vysvetľujú pravidlá cestovania v čase, čo mi prišlo úplne zbytočné zaberanie priestoru. Jednak sme už s pravidlami (ktoré nie sú vôbec zložité alebo ťažko zapamätateľné) zoznámili v predchádzajúcej knihe a aj keď by ich chcel autor osviežiť, stačilo to v prvej poviedke. Nevidím význam zaberať dve tri strany vysvetľovaním pravidiel, ktoré už poznáme a väčšinou ich poznali aj postavy, ktoré v čase išli cestovať. A práve to je dôvod, pre ktorý mi tieto poviedky prišli dopísané akoby nasilu. Akoby autor ani nemal premyslené ďalšie príbehy, len využil úspech prvého dielu. 

Ale ako oddychové čítanie, ktoré zvládnete naozaj, kým vám vychladne káva, je to stále veľmi príjemná poviedková zbierka. Kľudne si môžete čítať poviedky aj po jednej s väčším odstupom, keďže ide o úplne samostatné príbehy. Ak sa dočkáme ďalších dielov (medzičasom sme sa dostali celkovo na 5 dielov), tak si ich určite rada prečítam, len asi trochu znížim očakávania, aby som sa vyhla prípadnému sklamaniu. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára