streda 3. apríla 2013

Sladká pomsta (Recenzia)


Autor: Kasey Michaels
Originálny názov: Escapade
Vydavateľstvo: Domino 2003
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 250
Žáner: historický román
Moje hodnotenie obálky: 1/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5

Anotácia: Caledonia přijíždí do Londýna pomstít svého bratra, kterého během jediné podvodné karetní hry připravil o majetek bezcharakterní lord Filton. Její záměr je jednoduchý: počká si na Filtona před hráčským doupětem, unese ho a pak mu prostřelí koleno, aby až do konce života trpěl bolestí.
Na Filtona má spadeno také Simon Roxbury. Vadí mu, že šlechtic nedodržuje pravidla slušnosti, a tak se mu rozhodne uštědřit lekci. Jeho plán ovšem zhatí Caledonie, která si ho splete s Filtonem a hodlá ho nadosmrti zmrzačit. Simonovi se naštěstí podaří uvést věci na pravou míru a přesvědčí neznámou krásku, aby místo střelné zbraně použila jako nástroj pomsty svou krásu.
A protože Caledonie je v umění smyslného svádění nezkušená, Simon se ochotně nabídne, že ji zaučí. Jenomže z připravovaného aktu pomsty se brzy začne stávat něco docela jiného, a oběma tak hrozí, že na jejich plán doplatí nejen lord Filton, ale i jejich vlastní srdce...

Knihu som si požičala z knižnice na sestrino odporúčanie. Veľmi som sa tešila, že opäť trochu zmením žáner a kniha ma rozhodne nesklamala. Je to jednoznačne najvtipnejšia historická kniha, akú som kedy čítala.

Ako je jasné aj z anotácie, hlavná hrdinka Caledonia odíde aj so svojim najlepším priateľom Lesterom do Londýna, aby pomstila svojho brata, ktorý "vďaka" nepríjemnému a vypočítavému lordovi Filtonovi prišiel o všetky peniaze. A keďže Caledonia sa nebojí ničoho, vydáva sa v noci prepadnúť koč lorda Filtona a chystá sa mu prestreliť koleno, čo mi už samo o sebe príde dosť vtipné.

Avšak chybička se vloudila do plánu a ona nasadla do koča, ktorý nepatril lordovi Filtonovi, ale Simonovi Roxburymu, mužovi, ktorý chce taktiež lorda Filtona zničiť. V tejto časti (čo bola asi druhá kapitola) začala byť kniha neskutočne zábavná. Autorka veľmi vtipne opísala zúfalstvo, ktoré prepadlo Caledoniu, keďže jej "dokonale premyslený" plán nevyšiel (čo sa teda ja vôbec nedivím; ten plán nemal ani hlavu, ani pätu).

Po ďalšom nevydarenom pokuse dolapiť lorda Filtona (Lester pri tom zohral veľmi vtipnú úlohu - hlavnú rolu hrali ružové šaty) sa na scéne objavuje opäť Simon a tentokrát nedovolí, aby Caledonia ušla a vyrobila opäť nejakú hlúposť, za ktorú mohla byť potrestaná a, dá sa povedať, že ju unesie k sebe domov, kde ju necháva napospas jeho matke, vdove, ktorá však robí všetko  možné aj nemožné preto, aby sa opäť vydala.

Simon predostiera nový plán, ktorý vyzerá nádejne - nalákajú chamtivého lorda Filtona na vymyslený obrovský majetok, ktorí zdedí Caledonia. Filton bude podľa Simona taký zaslepený vidinou bohatstva, že bude jednoduché obrať ho o všetky peniaze a zničiť ho. Caledonia s plánom súhlasí a nadšene sa pripravuje na zvádzanie Filtona

Caledonie sa medzitým ujme Simonova matka, ktorá je šťastná, že sa má čomu venovať a "prevychová" Caledoniu z obyčajného dievčaťa na príťažlivú a samostatnú ženu, ktoré si už predstavuje ako svoju nevestu, čo ani Caledonia, ani Simon neprijímajú.

Ich nevraživosť voči sebe pomaly prerastá do priateľstva vychádzajúceho zo spoločného záujmu, avšak to sa rýchlo mení na niečo vážnejšie, čo obidvaja popierajú a opäť sa vracajú na začiatok.

V príbehu zohrávajú dôležitú úlohu aj veľmi vtipné vedľajšie postavy - už spomínaný Lester, ktorý skáče, tak ako Caledonia píska (a kvôli nej sa navlečie aj do obrovských ružových šiat!), lady Imogene, Simonova matka, ktorá obohacuje ich inak nudný život už len tým, že je (a, samozrejme, neustálymi pripomienkami a výstrednosťami) a taktiež aj Simonovi najlepší priatelia, ktorý Simonovi pomáhajú so zničením Filtona.

Knihu určite odporúčam všetkým, ktorí majú náladu na niečo vtipné a oddychové. Mňa kniha bavila a veľmi som sa pri nej nasmiala. Viem, že to rozhodne nie je jediná vtipná historická kniha, ale z tých, čo som prečítala ja, určite patrí medzi tie najvtipnejšie.

Vďaka humoru, žiadnym hluchým alebo nudným miestam a vtipnej zápletke, knihu hodnotím na:
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára