nedeľa 11. septembra 2022

Jak zkrotit svůdníka (Recenzia)

Autor:
Evie Dunmore
Originálny názov: Bringing Down the Duke
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis 2022
Séria: A League of Extraordinary Women
Diel: 2/4
Počet strán: 464
Žáner: historical, romance
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:
V srdci Londýna se schyluje k bitvě mezi rozumem a citem.
 
Lady Lucie zuří. S pomocí skupinky oxfordských sufražetek se jí konečně podařilo nashromáždit dostatek jmění, aby mohla ovládnout jedno z hlavních londýnských nakladatelství, a to s jediným cílem: využít ho ke vzpouře proti parlamentu. Kdo by však mohl tušit, že jedinou osobou, která stojí v cestě úspěchu, je její dávný nepřítel lord Ballentine? Tristan je ochoten předat jí většinový podíl v nakladatelství, ale jen za nehoráznou cenu – za noc v jeho posteli.
Lucie přitahuje Tristana jako žádná jiná žena. Spaluje ho svou prudkostí a odhodláním pokaždé, když se střetnou. Jejich souboj rozdmýchává plameny náklonnosti a výřečný svůdník riskuje, že se chytí do vlastní pasti.
Zatímco se Lucie snaží Tristana přelstít na všech frontách, v nakladatelství i v ložnici, brzy zjistí, že platí známé tvrzení: ve válce a v lásce je dovoleno všechno...

***

Po skvelej úvodnej knihe do série Rebelky z Oxfordu som sa nemohla dočkať, kedy vyjde aj ďalší diel. Bohužiaľ, u nás sa pravdepodobne ani nedočkáme, ale našťastie vyšiel aspoň po česky - a čo ma veľmi teší, v rovnakom formáte, takže to ničomu nevadí. 

V tejto časti sa sústredíme na Lucy (naozaj nerozumiem, prečo bolo potrebné preložiť len toto jedno meno), vedúcu osobnosť oxfordských sufražetiek, ktorá je tvrdá, odhodlaná a ochotná obetovať vlastný život a šťastie pre vyššie ciele, ktoré chce dosiahnuť - tým je, samozrejme, dosiahnutie volebného práva pre ženy a zlepšenie ich postavenia. Na druhej strane máme Tristana, zvodcu nebezpečného pre všetky ženy a jej odvekého nepriateľa, ktorý zosobňuje všetko, čo Lucy nenávidí. 

Samozrejme, všetci, čo tento žáner poznajú, musia vedieť, akým smerom sa príbeh bude uberať. Napriek tomu, táto kniha (ako aj celá séria) sa značne vymyká tradičným historickým romancám. Tento žáner okoreňuje feminizmom a bojom za práva žien, ktorý bol tak podstatný pre všetky dnešné ženy a dievčatá. Zároveň však ostáva stále zábavným a romantickým príbehom, pri ktorom si dokonalo odpočiniete. 

Musím priznať, že občas som mala pocit, že tento diel sa trochu zbytočne naťahuje. Od druhej polovice sa to však opäť rozbehlo a knihu som dočítala s absolútnym pocitom spokojnosti. Lucy aj Tristan sú skvelé postavy, obaja sú veľmi sympatickí a stvorení jeden pre druhého. Oceňujem ako autorka pridala postavám na reálnosti ich pozadím a minulosťou. A takisto sa mi veľmi páčilo, že napriek nedorozumeniam ich pomerne rýchlo priviedla k rozumu, aby si všetko vysvetlili - naozaj totiž neznášam, keď sa hlavné postavy od polky knihy nenávidia až po poslednú stranu. A koniec bol absolútne fantastický. Aj keď je možno naivné si myslieť, že v ich dobe by bol možný, chcem veriť, že áno. 

Jak zkrotit svůdníka je opäť dokonalým romantickým príbehom, ktorý podľa mňa musí baviť úplne každého. Ak vás tento žáner zvyčajne rozčuľuje najmä pre spoločenské nespravodlivosti, tu sa s nimi aktívne bojuje. Ak máte radi romantiku, je jej tu viac ako dosť. Myslím, že každý si tu nájde to svoje a autorka prišla na recept, ako perfektne celý príbeh vyvážiť. Naozaj veľmi dúfam, že aspoň v českom vydaní sa séria neprestane vydávať a my sa čoskoro budeme môcť dostať k tretiemu príbehu, ktorý sa má sústreďovať na Hattie - ďalšiu zo štvorice kamarátok. 

                                   Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára