nedeľa 4. septembra 2022

Prekliata (Recenzia)

Autor:
Stacey Halls
Originálny názov: The Familiars
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis2022
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 352
Žáner: historical fiction
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Lancaster 1612. V Anglicku vrcholí hon na čarodejnice. V temných časoch rôznych podozrení a všemožných obvinení byť ženou môže predstavovať to najväčšie riziko.

Mladá sedemnásťročná šľachtičná Fleetwood Shuttleworthová je už štvrtýkrát tehotná, no napriek tomu sa jej manžel Richard stále nedočkal vytúženého dediča. Keď Fleetwood nájde list od lekára s hrozivou predpoveďou – ďalší pôrod neprežije –, veľmi ju to rozruší. Zdá sa však, že predsa len má nádej. Náhodou sa spozná s Alice, ktorá o sebe tvrdí, že je pôrodná babica a pomôže Fleetwood donosiť zdravé dieťa. Krajina je však posadnutá honom na čarodejnice a hocikto môže byť obvinený z bezbožnosti. Tieň podozrení čoskoro dostihne aj Alice. Fleetwood musí dokázať Alicinu nevinu, lebo je pevne presvedčená, že od jej života závisí aj život jej nenarodeného dieťaťa.

***

Prekliata je príbeh mladučkej Fleetwood Shuttleworth, ktorá je vo svojich 17 rokoch už po štvrtýkrát tehotná, no zatiaľ sa jej nepodarilo porodiť vytúžené dieťa, ktoré by sa stalo dedičom panstva. Robí všetko, čo je v jej silách, ale doteraz vždy neúspešne. Navyše nachádza list od lekára, ktorý spečaťuje jej osud - podľa lekára nemôže byť už tehotná, pretože ďalšie tehotenstvo s prípadným pôrodom už neprežije. Fleetwood je nešťastná a navyše sa cíti zradená, keďže manžel jej list zatajil. Náhodou sa stretáva s podivnou Alice, pôrodnou babicou, ktorá jej dodá nádej, že tehotenstvo a pôrod prežije a navyše, dočká sa konečne aj dediča. V krajine však v tej dobe vrcholí hon na čarodejnice a Alice sa stane jednou z podozrivých. Všetko sa začína komplikovať a Fleetwood má čoraz menšiu nádej na záchranu nielen seba a dieťaťa, ale aj Alice. 

Prekliata ma, ako určite väčšinu čitateľov, zaujala v prvom rade nádhernou obálkou, ktorá je ešte krajšia ako pôvodná. Ale aj po prečítaní anotácie sa mi zdalo, že by sa mi kniha mohla páčiť, napriek tomu som si úplne nevedela predstaviť, o čom presne príbeh bude a nemala som vysoké očakávania. Bola som naozaj prekvapená, keď ma kniha doslova pohltila a prečítala som ju na jedno posedenie. 

V zopár recenziách, na ktoré som natrafila, sa čitateľom nepáčilo rozprávanie príbehu v prvej osobe z perspektívy Fleetwood, ktorá im prišla ako hlavná postava nezaujímavá a nevyspelá. Mne sa naopak páčilo, ako sa jej správanie a chápanie sveta menilo čoraz viac, ako sa veci komplikovali. A na druhej strane, bolo to 17-ročné dieťa, ktoré vydali za muža, keď mala len 4 roky a ktorému sa nedarilo plniť v podstate jedinú úlohu, ktorú mala. Aké správanie by od nej asi očakávali? 

Prekliata je autorkin debutový román, čo mi príde neuveriteľné, pretože má veľmi príjemný, nevtieravý a pútavý štýl rozprávania a dokázala vystavať naozaj zaujímavý príbeh z obdobia honu na čarodejnice. Zo začiatku som si nebola istá, či ma kniha bude baviť, ale po prečítaní jej naozaj nemám čo vytknúť. Navyše, autorkina poznámka na konci príbehu a fakt, že vystavala príbeh na skutočných udalostiach a historických postavách boli čerešničkou na torte. Príbeh je síce fiktívny, ale prepojenie udalostí a postáv vymyslela autorka tak perfektne, že si neviem predstaviť iné vysvetlenie, ako by sa to celé mohlo v skutočnosti odohrať
. :D 

 

                                   Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

1 komentár:

  1. Juj, pred pár dňami som si ju kúpila ako narodeninový darček a už sa na ňu neviem dočkať! A tá obálka ♥...

    OdpovedaťOdstrániť