sobota 22. apríla 2023

Boj o srdce Morrow Littleovej (Recenzia)

Autor: Laura Frantz 

Originálny názov: Courting Morrow Little
Vydavateľstvo: i527.net 2023
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 392
Žáner:  historický román
Moje hodnotenie knihy: 2*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Morrow Littleovú prenasleduje spomienka na deň, keď pri útoku šónijských bojovníkov prišla takmer o celú rodinu. Teraz, keď je takmer dospelá a jej otec vážne chorý, musí urobiť ťažké rozhodnutia týkajúce sa budúcnosti. Niekoľko mužov – od nežiaducich po nemysliteľných – sa uchádza o jej priazeň, ale Morrow nevysvetliteľne priťahuje zakázaná láska, ktorá ju desí a zároveň láka. Môže zradiť pamiatku svojich stratených milovaných – a vyvolať podozrenie v priateľoch – tým, že sa rozhodne pre život s ním? Alebo by mala spečatiť svoj vlastný biedny osud vydajom za muža, ktorého nemiluje?

Tento strhujúci príbeh o láske a odpustení čitateľov doslova pohltí a umožní im sledovať cestu hlavnej hrdinky z kentuckej pevnosti cez rozľahlú divočinu na západ pri hľadaní pravej lásky.

***

Laura Frantz patrí k stáliciam v mojej knižnici, čo sa týka historických romancií. Páči sa mi, že jej historicke knihy sa odohrávajú netradične v Ameriky a sústreďujú sa na obdobie bojov a sporov o územia medzi Indiánmi a prisťahovalcami. Raz za čas je to v danom žánri vždy príjemné osvieženie, aj keď v autorkiných knihách vládne vždy tak trochu stiesnená, pochmúrna a smutná atmosféra. V tejto knihe prevláda hneď od začiatku, kedy sledujeme tragédiu, ktorá sa stala v Morrowinej rodine, pri ktorej prišla o matku a dvoch súrodencov. 

Tak ako napovedá aj samotný názov, dej knihy sa sústreďuje na to, kto si získa srdce Morrow Littleovej. Tá si ale pomaly uvedomuje, že nikto z vhodných nápadníkov jej nevyhovuje a ona túži po človeku, ktorého predkovia sú zrejme zodpovední za smrť jej rodiny. Zvádza boj sama so sebou, ale nakoniec, keď jej rozhodnutiu požehná aj otec, si manžela vyberie. V závere knihy sa ešte rieši záhada jej strateného brata, ktorá je po celý čas v pozadí, ale riešenie sa odhalí naozaj až na posledných stránkach.   

V tejto knihy máme pomerne jasne dané dve hlavné zápletky a v podstate sa kniha ničomu inému ani nevenuje. Dej je jednoduchý a pomerne ľahko predvídateľný, doplnený o mapovanie nebezpečnej situácie a bojov prebiehajúcich v danej oblasti. Pri tomto príbehu som mala pocit, že mohol byť o niečo kratší, pretože až toľko sa v ňom neudialo a situácie sa opakovali. 

Musím priznať, že toto bola pre mňa zatiaľ najslabšia kniha od Laury Frantz, zrejme aj kvôli tomu, že som si nedokázala obľúbiť hlavnú hrdinku. Bola príliš pasívna, nechala sa viesť otcom a svojím okolím. Takmer celú knihu preplakala a neustále ju museli zachraňovať. Samozrejme, na tú dobu bola zrejme primerane pokorná a poslušná, ale ja mám radšej silnejšie ženské postavy. 

Boj o srdce Morrow Littleovej si to moje až tak nezískalo, ale citlivejšie duše si tu určite prídu na svoje. Na koľko je otec hlavnej hrdinky kňaz, tak aj náboženských odkazov a prosieb je tu trošku viac, ako v predchádzajúcich autorkiných knihách. Niekto kto to vyhľadáva bude určite spokojný, pre iných to je len malé upozornenie, pretože nie každému prepojenie romantickej beletrie s náboženstvom vyhovuje. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  i527.net.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára