pondelok 17. apríla 2023

Veľké myšlienky: Ekonómia a Mytológia (Recenzia)

Autor: kolektív autorov
Originálny názov:
The Economics Book: Big Ideas Simply Explained / The Mythology Book: Big Ideas Simply Explained
Vydavateľstvo: Lindeni, 2023
Séria: Veľké myšlienky
Diel: -
Počet strán: 352 / 352
Žáner: literatúra faktu
Moje hodnotenie kníh: 5*/5*
Moje hodnotenie obálok: 5*/5*



"Veľké myšlienky zrozumiteľne podané - pre odborníkov aj pre úplných začiatočníkov."

Ekonómia
Ako fungujú peniaze? Prečo platíme dane? Čo je recesia? Ekonomika ovplyvňuje každý aspekt nášho života od práce až po míňanie peňazí – a veľké ekonomické myšlienky naďalej formujú náš svet.
Kniha Veľké myšlienky: Ekonómia zrozumiteľne a výstižne približuje najvýznamnejšie míľniky v dejinách ekonómie a ponúka prehľadné schémy a vtipné ilustrácie, ktoré jednoducho vysvetľujú zložité teórie.
Či už ste laik, študent alebo odborník, táto kniha vás určite má čím zaujať.

Mytológia
Ako sa zrodil mocný Zeus? Čo spolu zažili Thor a Loki v Jötunheime? Kto je podvodnícky boh Maui? A čo hovorí staroveká egyptská mytológia o podsvetí? 
Kniha Veľké myšlienky: Mytológia dáva odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky. Skúma a rozoberá viac ako osemdesiat mýtov z celého sveta. Je plná úžasných obrázkov, fotografií a pútavých príbehov, ktoré ponúkajú nový pohľad na mýty a na to, čo znamenajú pre kultúry, ktoré ich vytvorili. 
Či už ste v tejto téme úplní nováčikovia, zanietení študenti alebo máte jednoducho radi skvelé rozprávanie, táto kniha vás určite má čím zaujať.

***

Po Vede a Medicíne, ktoré ma veľmi milo prekvapili svojím spracovaním, som siahla po ďalších dvoch knihách z edície Veľké myšlienky jednoducho vysvetlené - Ekonómia a Mytológia. Ekonómiu som študovala, takže som si oprášila nadobudnuté vedomosti a pri mnohých témach som si pospomínala, že som sa to kedysi naozaj učila. 😀 Mytológiu mám veľmi rada a bola som veľmi zvedavá, aké nové informácie sa dozviem. 

Obe knihy sú opäť rozdelené na kapitoly - v prípade Ekonómie na časové obdobia, v prípade Mytológie na mytológie rôznych kultúr. 

Ekonómia začína Počiatkami obchodu (400 p. n. l. -  1770 n. l.), pokračuje Vekom rozumu (1770 - 1820), Priemyselnou a ekonomickou revolúciou (1820 - 1929), dostávame sa cez  obdobie Vojny a krízy (1929 - 1945) až po Povojnovú ekonómiu (1945 - 1970) a Súčasnú ekonómiu (1970 - súčasnosť). Toto rozdelenie je veľmi prehľadné a umyžňuje chápať prepojenosť rôznych vedných odborov s historickými udalosťami. Obzvlášť pri ekonomike je táto závislosť veľmi tesná. 

V Mytológii nájdeme kapitoly o mytológii pochádzajúcej zo Starovekého Grécka, Starovekého Rímu, Severnej Európy, o Ázijskej mytológii, mytológii Severnej a Južnej Ameriky, Starovekého Egyptu a Afriky a jedna kapitola sa venuje aj mne doteraz neznámej mytológii pochádzajúcej z Oceánie. Na záver je v knihe ešte krátky prehľad ďalších mytologických postáv z rôznych kultúr. 

Aj keď na prvý pohľad možno Ekonómia niekoho nezaujíma, je to veda, s ktorou sa každodenne stretávame v praktickom živote a vždy je dobré sa zorientovať v aktuálnej situácii a rozumieť rôznym zákonitostiam, ktoré platia či už v domácej, národnej alebo svetovej ekonomike. Mytológia je atraktívna u množstva čitateľov, veď aj v beletrii sa s ňou roztrhlo vrece, ale je naozaj zaujímavé sa dočítať o pôvode mýtov a aké sú častokrát drastické vo svojom pôvodnom znení. Myslím si, že na svete je toľko rôznych kultúr, pričom každá má svoje legendy, že by vyšlo aj na druhý diel, kde by napríklad mohla byť slovanská alebo germánska mytológia, ktorá nám je najbližšia. 

Verím tomu, že obe knihy si nájdu svojich čitateľov a vydavateľtsvo Lindeni bude v produkcii tejto edície pokračovať, pretože tento formát encyklopédií sa mi naozaj veľmi páči a je spracovaný spôsobom, ktorý dokáže zaujať množstvo ľudí. 


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihy si môžete kúpiť tu a tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára