nedeľa 30. apríla 2023

Sokolník (Recenzia)

Autor: Isabella Maldonado
Originálny názov: A Different Dawn

Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2023
Séria: Nina Guerrera
Diel:  3/3
Počet strán: 368
Žáner:  krimi
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 2*/5*

Anotácia:

Nový případ agentky FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Policie i agenti FBI horečně pátrají. Vyšetřování získá na naléhavosti, když detektivy v náhodně objevené šachtě opuštěného dolu ohromí bizarní nález: pět dívčích těl v různém stadiu mumifikace.

Specializovaný tým FBI, jehož je Nina součástí, nepochybuje o tom, že má opět co dělat se sériovým vrahem. Situace se mění každým okamžikem. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.

Další vrahův krok Nině zasadí ochromující ránu. Může se však spolehnout nejen na neochvějnou podporu svých kolegů, ale i na vynalézavost a bojovné srdce, které tak často zdobí děti ulice. Stopu za stopou se Bojovnice blíží až k rozhodujícímu střetu, při němž jde o život všem zúčastněným.

***

Tým, že Isabella Maldonado má za sebou dvadsať ročnú prax v FBI, píše veľmi realisticky a svoje skúsenosti a pracovné postupy veľmi verne opisuje vo svojich príbehoch. Jej námety sú mimoriadne zaujímavé, vždy veľmi dobre premyslené a poriadne zamotané. 

V tretej časti s Ninou Guerrerovou sa už priamo nerieši jej traumatický únos z mladosti, ale stále je tu spomínaný a v úzadí ju neustále ovplyvňuje. Aktuálny prípad sériového vraha sa zameria na Nininu najbližšiu osobu - Biancu, ktorú si vzala do opatery jej susedka pani Gomezová. Celé vyšetrovanie je veľmi osobná záležitosť a Nina tak ide opäť na hranu, len aby svoju zverenkyňu našla včas a zachránila ju z rúk nebezpečného psychopata. 

Ninina partia z FBI je opäť v akcii. Výborní profilovači, skvelá počítačová expertka, očarujúci policajt a "Bojovníčka" Nina - títo sa snažia odhaliť totožnosť únoscu už siedmeho dievčaťa. Vyšetrovanie je opäť výborne zvládnuté, je ale dosť technické, čomu som nie vždy chápala a taktiež sa v ňom jednotlivé poznatky častokrát opakovali. Opisy tunelov a podzemných priestorov boli veľmi podrobné, ale napriek tomu som si situácie akosi nevedela predstaviť, a preto sa mi niektoré pasáže zdali miestami zbytočne zdĺhavé. 

Asi každému bude pri čítaní jasné, že aj keď naša partička odhalila vraha už asi v polovici knihy, nebude všetko také jednoduché, ako sa im na prvý pohľad zdá. V tomto smere mali naši mimoriadne inteligentní hlavní hrdinovia asi jemné zatmenie, keď sami nezapochybovali o svojom podozrivom a zaslepene išli po evidentne príliš jednoduchom vysvetlení. Myslím si totiž, že aj pri malej snahe je vraha celkom ľahké uhádnuť. V čom bol ale príbeh trochu iný, bol fakt, že samotné vyšetrovanie nebolo ani tak dlhé a keď vraha zneškodnili, tak sa vlastne až po tom začalo pátrať po jeho minulosti, motívoch a spúšťačoch. Až keď bol prípad vyriešený, agenti zisťovali, ako sa všetky únosy udiali a dostali sme vysvetlenia, na ktoré nebol čas predtým.

Aj keď sa mi tento prípad s Ninou zdal spomedzi tých troch doterajších "najslabší", stále má latku nastavenú veľmi vysoko a táto séria sa u mňa určite radí medzi tie najviac obľúbené, pri ktorých netrpezlivo čakám na každý nový diel.    


                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.

                                                               Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára