nedeľa 17. decembra 2023

Malá princezná (Recenzia)

Autor: Frances Hodgson Burnett

Originálny názov: A Little Princess
Vydavateľstvo: Stonožka 2023
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 192
Žáner: rozprávka 
Moje hodnotenie knihy: 5/5
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

Nádherné nové vydanie nesmrteľného klasického príbehu o sile odhodlania a fantázie.

Malá Sara je výnimočne inteligentná a privilegovaná študentka Výberového lýcea pre mladé dámy pani Minchinovej, ktorá si majetok Sárinho otca cení oveľa viac než vedomosti a milú povahu svojej zverenkyne, a potajme na dievča žiarli. Obe, hoci každú z iného dôvodu, zdrví nečakaná správa o jeho smrti. Sara, ktorú majetok a otcovo rozmaznávanie nikdy nepoznačili a zostávala vždy skromná, sa zrazu ocitne v novej situácií – žije vykázaná v podkroví a pracuje ako slúžka. Ani bieda, útlak, hlad či zlé zaobchádzanie ju však nezlomia a vďaka fantázii a priateľstvu odolá aj tým najťažším skúškam v živote dieťaťa.
Pôvabný a dojímavý príbeh malej Sary vychádza v kompletnom revidovanom slovenskom preklade Oľgy Kralovičovej. Hlavná hrdinka je plná odhodlania nevzdávať sa za žiadnych okolností, k čomu jej dopomáha jej bohatá fantázia. Práve vďaka nej prekonáva aj najťažšie momenty vo svojom živote.
Toto nádherne ilustrované vydanie vychádza v takejto podobe v slovenčine po prvý raz a je obohatené o ilustrácie maliara Grahama Rusta, ktorý príbehu vdýchol jedinečnú dobovú atmosféru viktoriánskeho Anglicka.

***

Čítanie Malej princeznej bol návrat do detských čias, kedy som tento príbeh, spolu aj s Tajnou záhradou, milovala. Už vtedy som si veľmi obľúbila prostredie anglickej šľachty, obdobie kočov, dievčenských škôl a ďalekých obchodných ciest do Indie. A tak ako vtedy, aj teraz sa k podobným príbehom rada vraciam. Veľmi sa teším, že Malá princezná vyšla na novo v tomto krásnom ilustrovanom vydaní. 

Tento príbeh je na rozprávku pomerne dlhý a určite ho s deťmi neprečítate na jedno posedenie. Jednotlivé kapitoly sú ale dĺžkou tak akurát, aby ste ich čítali svojím deťom vy, alebo ich s textom necháte trošku potrápiť aj samotné. Ilustrácie text krásne dopĺňajú, a aj keď ich kniha neobsahuje veľa, sú výstižné a veľmi pekné. 

Z každej kapitoly na vás dýcha milota a inteligencia malého dievčatka a tak príbeh skrýva mnoho poučení a príkladov, ako aj zlé veci môžete obrátiť na niečo dobré. Sara je skvelá hlavná hrdinka a pre mnohé dievčatá môže byť inšpiráciou čo sa týka spoločenského správania, kamarátskych vzťahov, hrania a učenia. Nie vždy je príbeh len úsmevný, sú v ňom aj smutnejšie pasáže, ale aj také k životu patria a takýto príbeh ich jednoducho musí obsahovať. 

Je pravda, že dnešné deti môžu mať problém s dobou, do ktorej je príbeh zasadený. Predsa len sa jedná o klasické dielo, ktoré v dnešnej modernej dobe nemusí zaujať. Ak mu ale dáte šancu, môže sa vryť do pamäte tak, ako napríklad aj mne a pokojne si ho budú vaše deti pripomínať s láskou aj vo svojej dospelosti. 

   
                         Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Ikar/Stonožka.

                                                           Knihu si môžete kúpiť tu   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára