piatok 22. decembra 2023

Veľké myšlienky: Druhá svetová vojna

Autor: kolektív autorov
Originálny názov: The World War II Book: Big Ideas Simply Explained
Vydavateľstvo: Lindeni, 2023
Séria: Veľké myšlienky
Diel: -
Počet strán: 336
Žáner: literatúra faktu
Moje hodnotenie kníh: 5*/5*
Moje hodnotenie obálok: 5*/5*

Anotácia: 

Najdôležitejšie fakty o druhej svetovej vojne v bohato ilustrovanej encyklopédii.

Druhá svetová vojna bola najrozsiahlejší a po všetkých stránkach najdrahší ozbrojený konflikt v dejinách. Táto kniha zrozumiteľne približuje historické udalosti tohto obdobia z politického, taktického aj technického hľadiska. Ponúka výstižné vysvetlenia a dôvtipné ilustrácie či mapy najdôležitejších udalostí a míľnikov svetového vojenského konfliktu. Či už ste laik, študent alebo historik, táto kniha vás určite má čím zaujať.

***

Dočkali sme sa ďalšieho dielu série encyklopédií Veľké myšlienky, jednoducho vysvetlené, ktorý je tentokrát venovaný čisto II. svetovej vojne. Táto kapitola našich dejín je tak obsiahla, že je pochopiteľné, prečo je neustálym predmetom kníh, či už beletrie alebo literatúry faktu. Keďže sa mi táto séria encyklopédií už osvedčila, neváhala som ani nad touto a rozhodne neľutujem. 

Opäť nás knihou vedú kapitoly, ktoré nám poskytujú kompletný prehľad udalostí II. SV. Máme tu Počiatky vojny (1914 - 1939), čiže udalosti, ktoré predchádzali 2. SV. V kapitole V Európe prepuká vojna (1939 - 1940) máme prehľad všetkých "menších" konfliktov zo začiatku vojny v Európe. Nasledujú kapitoly Vojna sa rozširuje (1941 - 1942), kedy sa k vojne v Európe pridá aj zvyšok sveta, Karta sa obracia (1943 - 1944), v ktorej sú predstavné zásadné udalosti zvratu vo vojne, až sa dostávame k poslednej kapitole Posledná fáza vojny (1945), v ktorej autori opisujú posledné udalosti vojny, použitie atómových zbraní a dôsledky vojny. 

Táto kniha predstavuje veľmi dobrý prehľad a môže byť aj dobrým študijným materiálom pre sredoškolákov, pretože každá kapitola obsahuje aj časovú os s najdôležitejšími dátumami a zároveň poskytuje výborný, ale stále stručný prehľad. Určite je vhodná pre čitateľov, ktorí nemajú o 2. SV naštudované všetky detaily, ale je skôr pre čitateľov, ktorí si chcú pripomenúť najvýznamnejšie udalosti tejto obrovskej katastrofy. 

Encyklopédia si stále zachováva svoj, už štandardný, vzhľad a text je doplnený množstvom fotografií, schém a obrázkov. Už len vizuálne je kniha veľmi pútavá, čo jej však neuberá na obsahovej stránke. Mne sa kniha veľmi páčila, je fajn sa občas pozrieť na 2. svetovú vojnu aj cez fakty a tak trochu s odstupom, než cez tragické, často emocionálne veľmi vyčerpávajúce beletristické príbehy z tohto obdobia. 


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihy si môžete kúpiť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára