sobota 2. decembra 2023

Želám si Vianoce každý deň (Recenzia)

Autor: Milly Johnson

Originálny názov: I Wish It Could Be Christmas Every Day Vydavateľstvo: Fortuna Libri 2023
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 352
Žáner: román
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Blížia sa Vianoce. Hostinec v srdci yorkshirských močarísk sa stane nečakaným útočiskom pre šesť ľudí, ktorí hľadajú úkryt pred snehovou búrkou. Mary už štyri roky túži, aby sa do nej jej šéf Jack zaľúbil, no on ju vníma iba ako asistentku. Spojí ich zlé počasie a dostane Mary šancu, na ktorú čakala? Bridge a Luke sa majú stretnúť, aby podpísali rozvodové papiere. Spoločné chvíle v malej dedinke v nich však vyvolajú priveľa príjemných spomienok – a lásky? Charlie s Robinom sú na ceste do luxusného hotela v Škótsku, kde majú prežiť výnimočné Vianoce. Vynahradí im starý hostinec drahú dovolenku a splní sa im, v čo dúfajú?

Ako spoznať, kedy ostať a kedy odísť, kedy hranice tolerovať a kedy ich posúvať?

Nechajte sa očariť príbehom o priateľstve, o láske, o smiechu, o koláčoch a o kúzle Vianoc.

***

Vždy pred Vianocami si rada prečítam knihy s touto tematikou a už skôr si navodím nielen vianočnú pohodu, ale aj pravú až rozprávkovo bielu zimu, ktorá dotvorí dokonalú sviatočnú atmosféru. 

V tomto príbehu vystupujú tri dvojice ľudí a jedná rozhlasová stanica, ktorá sa dá naladiť. Táto skupinka ľudí neplánovane uviazne kvôli snehovej kalamite v malom odľahlom a opustenom hostinci, v ktorom nájdu útočisko. Spočiatku boli všetci rozladení z toho, že neočakávaný prídel snehu im nedovolí plniť si naplánované povinnosti, ktorým prikladali vysokú dôležitosť. V hostinci boli odrezaní od okolitého sveta, našťastie bol vybavený palivom a jedlom, akoby počas Vianoc očakával hostí. 

Postupne sa šesť veľmi odlišných ľudí, ženy - muži, mladí - starší - postarší, bohatí - menej solventní, s rôznymi zamestnaniami a s rôznymi bydliskami, spoznávajú, zverujú sa navzájom so svojimi životnými osudmi a túžbami, a prežijú spoločne Vianoce so všetkými zvykmi, čo k nim patria. Od výroby papierových ozdôb, prípravy jedla a darčekov, spievania kolied až po stavanie snehuliakov. Vzájomne si pomáhajú a prebúdzajú v sebe potláčané pocity a nové pohľady a názory na život. Spoločne prežijú nezabudnuteľné Vianoce. 

Knihu hodnotím ako veľmi dobrého a vtipného spoločníka po celodennom predvianočnom zhone a pri pití večerného voňavého čaju alebo punču. Siahla som po knihe plnej vtipných prirovnaní, na ktorých som sa dobre bavila. Je to skôr rozprávka, lebo v skutočnom terajšom hektickom spôsobe života to je úplne inak. Škoda. Je nepredstaviteľné a nereálne, aby všetci ľudia počas celého roka boli k sebe dobrí, milí, trpezliví, ústretoví a nápomocní. Skúsiť to ale môžeme aspoň počas Vianoc :) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Fortuna Libri. 

                                                              Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára