nedeľa 28. januára 2024

Dcéry nádeje (Recenzia)

Autor: Anne Jacobs

Originálny názov: Töchter der Hoffnung
Vydavateľstvo: Aktuell 2023
Séria: Café Engel
Diel:  3/5
Počet strán: 328
Žáner:  román, rodinná sága
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 4*/5*

Anotácia:

Strhujúci príbeh kaviarenskej dynastie počas prelomových rokov 20. storočia.

Wiesbaden 1959

V kaviarni U anjela teraz šéfuje dcéra Hilda a prináša do tradičného podniku čerstvý vietor. Boj s konkurenciou si vyžaduje nové nápady a zmeny. Prijme teda nového cukrára, ktorého lahodné tortičky lákajú do podniku čoraz viac hostí. Osobný život Hildy i jej sesternice Luisy sa však otriasa v základoch. Hildin manžel Jean-Jacques si kúpil v blízkom okolí vinicu a s rodinou trávi iba víkendy. Jeho nová pomocníčka, príťažlivá Francúzka Simone, mu pomáha nielen vo vinici, ale obsluhuje aj turistov, ktorí s obľubou navštevujú vinárničky v Porýní. Zatiaľ čo sa tejto dvojici darí, Hilda začína na Simone žiarliť.

Aj Luise má starosti, jej manžel hudobník Fritz očividne pred ňou niečo tají. Prečo jej zamlčal, že už nehrá v orchestri na prvé husle? Hildina švagriná Svetlana si nevie dať rady s dospievajúcim synom Mišom, ktorý prejavil túžbu spoznať rodinu svojho nebohého otca, nadporučíka wehrmachtu, ktorý sa zaľúbil do Rusky. Obsah neočakávaného listu otvorí staré rany z vojnových čias a dotkne sa všetkých členov rodiny. Existencia kaviarne U anjela je ohrozená...

***

Dlho som si myslela, že toto je záverečný, takpovediac rozlúčkový diel s touto sériou, ale keď som si pozrela Goodreads, zistila som, že nás čaká ešte minimálne štvrtý a piaty diel. Čo ma v podstate teší, pretože si myslím, že aj keď by dejovo neboli nijako extra nabité, štýlom mi táto séria mimoriadne vyhovuje. Možno ale treba v najlepšom prestať. Každopádne, uvidíme a asi bude najlepšie sa jednoducho nechať prekvapiť :) 

Kaviareň u Anjela prežila vojnu a aj ťažké povojnové obdobie a z toho najhoršieho sa už spamätala. Postavy, známe z predchádzajúcich dielov, zostarli alebo dospeli. So všetkými sa tu opäť stretávame ako so starými známymi. Mám veľmi rada najmä Hildu, ktorá je stále veľmi energická, rázna a výbušná. Tiež Juliu, ktorá si vybudovala vďaka svojej cieľavedomosti úspešný podnik. Je racionálna, inteligentná a na veci pozerá s odstupom a nadhľadom. 

Ocitnúť sa v tomto príbehu je naozaj ako prísť k starým známym na návštevu. Podebatovať o problémoch a radovať sa s nimi z úspechov. Aj keď tu nemáme už žiadne veľké zápletky, naši hrdinovia majú stále čo riešiť a najmä Kaviareň je potrebné stále zveľaďovať. Pretože konkurencia narastá a staré a tradičné už nie je populárne. 

Veľmi som si obľúbila túto sériu najmä vďaka autorkinmu štýlu. Je ľahký, oddychový a celkovo tak nejako sympatický a aj keď máte pred sebou plné strany, príbehom preletíte naozaj rýchlo. Stále sa tu striedajú kapitoly zamerané vždy na inú z hlavných postáv a tieto kapitoly ani nie sú nijako zvlášť dlhé, takže sa vám dej krásne prelína a plynie. Určite sa už teraz teším na štvrtý diel, ktorý ak vyjde, tak si ho zaručene nenechám ujsť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  Aktuell.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára