piatok 19. apríla 2013

Predstav svoju knižnicu (6)


Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno F a G.  
                                                                     

Na písmená F a G žiadnu knihu nevlastním, ale predstavím aspoň niekoľko z našej spoločnej knižnice. Keďže som zatiaľ ani jednu neprečítala, pre tento raz vynechám aj môj názor na knihu. Ešte dodám, že Faktor Scarpettová, Falošná stopa a Firma sú detektívky/thrillery a Goliáš je tretia, záverečná časť série Leviatan.

1) Faktor Scarpettová
Anotácia:
Týždeň pred Vianocami je doktorka Kay Scarpettová zavalená prácou. Okrem toho, že spolupracuje so CNN, zadarmo poskytuje svoje služby forenznej patologičky Úradu súdneho lekárstva mesta New York. Jej účinkovanie v médiách vyvolá sériu nečakaných a znepokojivých udalostí. V živom televíznom vysielaní sa jej vypytujú na prípad nezvestnej milionárky Hannah Starrovej, ktorú všetci považujú za mŕtvu. Počas toho istého vysielania do štúdia zavolá bývalá psychiatrická pacientka jej manžela doktora Bentona Wesleyho. Keď sa Kay po televíznom vystúpení vráti domov, na vrátnici ju čaká zlovestný balíček – možno bomba. Kay sa čoskoro zapletie do prípadu známeho herca obvineného zo sexuálneho zločinu a zmiznutia príťažlivej dedičky miliónov Hannah Starrovej, s ktorou spája jej neter Lucy tajomná minulosť.
Producent nahovára doktorku Scarpettovú, aby v CNN odštartovala novú televíznu reláciu s názvom Faktor Scarpettová. Kay sa vo svetle bizarných udalostí obáva, že rastúca popularita podnieti ilúzie o akejsi jej „špeciálnej, mýtickej schopnosti“ vyriešiť zložité prípady. Premýšľa, či skončí ako ostatné televízne osobnosti – ako karikatúra samej seba.

2) Falošná stopa
Anotácia:
Večerný telefonát na tiesňovú linku z odľahlého letného domu vo Wisconsine sa skončí predčasne. Šlo o omyl, alebo o ohlásenie zločinu, ktoré ktosi náhle prerušil? Zástupkyňa šerifa Brynn McKenzieová verí svojej intuícii, a hoci nemá službu, vydáva sa k jazeru Mondac preskúmať situáciu. Brynn sa ocitá na scéne ako z hororu a len o vlások uniká pred dvoma profesionálnymi kriminálnikmi. Spolu s Michelle, vydesenou návštevníčkou letného domu, ujdú do lesa a začínajú sa preteky o život. Brynn, tvrdá zástupkyňa šerifa s komplikovanou minulosťou, a Michelle, rozmaznaná mestská panička, odlišné ako noc a deň a bez moderných technických prostriedkov, musia prekonať prirodzenú vzájomnú nedôveru a naučiť sa využívať svoj dôvtip a odvahu na záchranu pred neúnavnými prenasledovateľmi. Falošná stopa pôsobivo opisuje hru na mačku a myš, vykreslenú v takmer reálnom čase a plnú Deaverových typických zvratov a prekvapení, kde nič nie je, ako vyzerá, a smrť môže čakať už za najbližšou zákrutou opustenej cestičky v hĺbke polnočného lesa.


3) Firma
Anotácia:
Úspešný absolvent práva na Harvardovej univerzite Mitch McDeer má vo vrecku niekoľko atraktívnych pracovných ponúk a medzi nimi aj od malej, neznámej, ale zato solventnej firmy z Memphisu. Spoločnosť Bendini, Lambert a Locke je mimoriadne štedrá. Mitchovi hodlá poskytnúť vysoký plat, veľké podiely zo zisku a okrem iných výhod aj možnosť stať sa spolumajiteľom. Nečudo, že novopečenému, ale chudobnému právnikovi sa z priam rozprávkovej ponuky zakrúti hlava a rozhodne sa práve pre túto firmu. S nadšením sa púšťa do práce, aby splnil náročné požiadavky svojich zamestnávateľov a zároveň realizoval vysoké osobné ambície. Mitchov štart bol vynikajúci a všetko je v poriadku až do chvíle, kým ho neosloví agent FBI a neupozorní na podozrivé praktiky firmy v oblasti prania špinavých peňazí a nepožiada ho o spoluprácu pri zhromažďovaní usvedčujúceho materiálu. Šokovaný mladý právnik si začína pozorne všímať svoje pracovisko a zistí, že s jeho fantastickým podnikom naozaj nie je všetko v poriadku. Zaráža ho priveľké percento smrteľných nehôd starších kolegov, jeho dom i auto odpočúvajú a podozrivé sú aj niektoré právnické prípady… Mitch McDeer stojí pred rozhodnutím: buď si zvolí bohatstvo, alebo dostojí právnickej prísahe a dá sa do služieb spravodlivosti.

4) Goliáš
Anotácia:
Třetí, závěrečný díl trilogie o dobrodružstvích statečné skotské dívky Deryn Sharpové, které v převlečení za chlapce čelí na palubě vzducholodi Leviatan nejen úkladům nepřátel, ale i úkladům tajné lásky k Alekovi, mladičkému dědici habsburského trůnu. Alek a Deryn se znovu ocitli na palubě Leviatanu. Vzducholoď dostala rozkaz vzít na palubu pozoruhodného cestujícího. Geniální, ale zároveň napůl šílený vynálezce tvrdí, že sestrojil mocnou zbraň jménem Goliáš, která dokáže v jediném okamžiku ukončit válku. Na čí straně však objevitel ve skutečnosti stojí? Během této přísně tajné mise Alek konečně odhalí skutečnou totožnost Deryn. Není to však její jediné tajemství. Deryn totiž chová k dědici habsburského trůnu něžné city. Alek se musí odhodlat k dalšímu kroku, na němž závisí všechno – jeho trůn, naplněná láska k prosté, ale statečné dívce i zničení velkého evropského města.

Ellie

1 komentár: