streda 24. apríla 2013

Zelená jako smaragd (Recenzia)


Autor: Kerstin Gier
Originálny názov: Smaragdgrün
Vydavateľstvo: CooBoo 2013
Séria: Drahokamy
Diel: 3/3
Počet strán: 418
Žáner: YA - cestovanie časom
Moje hodnotenie obálky: 5/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5

Anotácia:
Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Jí i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

Och. Môj. Bože. 
Dnes veľmi krátko a stručne, pretože, kto čítal, vie a kto nečítal, nevie o čo prichádza! A ja som ešte k tomu stále bez slov. Pár hodín sa už  spamätávam z celej knihy a asi to ešte chvíľu potrvá, pretože bola taká sladkááá a úžasnáááá.


Rudú a Modrú som čítala už dávnejšie a dlho, predlho som sa nemohla dočkať Zelenej. Ale dočkala som sa a zrazu som sa zdráhala ju prečítať z veľmi jednoduchého dôvodu - naozaj už je koniec? Vždy mi je ľúto, keď moja obľúbená séria skončí, ale pri tejto mi to bolo (a stále je) extra ľúto.

Gwendolyn mi ako hlavná hrdinka veľmi sadla. Je vtipná, tak "trochu" dievča, ktoré priťahuje všetky trápnosti sveta a dokáže cestovať v čase. A, samozrejme, má Gideona (ktorého jej neskutočne závidím). A najlepšiu kamarátku, vďaka ktorej odhalila množstvo vecí. A super švihnutú tetu Maddy, ktorá má vízie z budúcnosti. A ešte Xemeriusa, duchového miláčika, ktorému sa ústa nikdy nezavrú a vždy má tie správne pripomienky. Gideona nemusím snáď ani komentovať - spíšte všetky superlatívy a potom sa možno priblížite k tomu, aký bol pre mňa. ;) (Mimochodom, aj podľa vás vystihuje filmový Gideon knižného? Lebo podľa mňa im výber hercov vyšiel.)


Nepamätala som si presne všetky udalosti z prvých dvoch dielov, ale vôbec mi to neprekážalo, pretože nakoniec sa všetko vysvetlilo (dokonca aj niektoré veci z jednotky). Určite chystám skorý re-reading všetkých troch častí po sebe. Keby nie je ďalších milión kníh, ktoré som ešte neprečítala, išla by som to čítať aj hneď. Ale určite si na to vyhradím čas v lete a myslím, že celú sériu si zamilujem ešte viac.

Celá séria mi prirástla k srdcu a mohla by som na ňu sypať samé chvály donekonečna. Nečítala som zatiaľ žiadne úplne negatívne reakcie, takže si myslím, že všetci si v nej nájdu to svoje. Ak je ešte niekto, kto nečítal ani jednu knihu, okamžite to napravte. Naozaj to stojí za to.

Film som zatiaľ nevidela, keďže ho naše prašivé kiná nehrajú. Dúfam, že čoskoro sa k nemu dostanem a už teraz viem, že sa stane jedným z mojich najobľúbenejších filmov.

Och, áno, milujeme Gideona. 
Ellie

3 komentáre:

  1. Aj ja milujem túto sériu a len nadávam na nedostatok času, ktorý mi nedovolí dať si re-reading :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak táto kniha ma naozaj veeeelmi prekvapila...Myslela som si, ze je skor pre mladsie rocniky, ale doslova ma uchvatila :-) Zboznujem ju a ani toto slova zdaleka nepostacuje na vyjadrenie mojich emocii :-) Gwen je fakt super hlavna hrdinka, Xemerius stoji za to a Gideon...Stretnut takeho chalana aj v skutocnosti tak ho beriem vsetkymi desiatimi :-) A film tiez stoji za to, naozaj dobry vyber hercov, skvely sountrack, uzasne kostymi...Co viac dodat! Neviem sa dockat na druhy sfilmovany diel (skoda ze u nas zjavne nebude premietany)...

    OdpovedaťOdstrániť