piatok 9. decembra 2022

Tajomstvá slávnych výrokov (Recenzia)

Autor: Zuzanna Kisielewska

Originálny názov: Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc

Vydavateľstvo: Stonožka 2022
Séria:  -
Diel: -
Počet strán: 120
Žáner:  lit.faktu
Moje hodnotenie knihy: 5/5
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:

Odhaľte, ako vznikli známe latinské a grécke výroky!

Viete, čo znamená nolens volens? Ktorého rímskeho vojvodcu cituje americký raper? A čo hlása nápis vytesaný na trenčianskom hradnom brale?

S touto zábavnou ilustrovanou zbierkou slávnych citátov a výrokov zistíte, že latinčina je stále živá a môžete sa s ňou stretnúť na ulici, na internete a dokonca aj v peňaženke. No nielen to. Vydajte sa na cestu do čias, keď boli učenci ochotní za vedu položiť život a figa sa stala zámienkou na vyhlásenie vojny, a zistite, čo sa skrýva za slávnymi latinskými a gréckymi výrokmi, ktoré dodnes používame.

***

Aj keď je pre väčšinu z nás latinčina zastaraný jazyk, má svoju históriu a váhu. Kedysi bola uznávaná a používaná, asi tak ako v súčasnosti angličtina. Latinčina sa napriek plynutiu času v určitých kruhoch stále používa a podľa mňa znie veľmi vznešene a inteligentne. Niektoré výroky máme tak vžité, že ich pri určitých situáciách radi "vytiahneme" a pôsobíme tak strašne múdro :D V tejto knihe si všetky pripomenieme a určite spoznáme aj mnohé nové. 

Kniha je v prvom rade naozaj krásne spracovaná. Ilustrácie prevažujú nad textom a sú veľmi vydarené. Pozostávajú len z 5 farieb - bielej, čiernej, modrej, žltej a oranžovej. Krásne spolu ladia a pôsobia veľmi živo a hravo. Výroky, s ktorými nás autorka oboznamuje sú rozdelené do 9 kategórií:

1. Slávne citáty
2. Mottá a heslá
3. Stavby
4. Životné pravdy
5. Dobré rady
6. Zdravie
7. Peniaze
8. Čas
9. Smrť

Pri každom výroku je krátky vysvetľujúci text. Dozvieme sa z neho, kto a pri akej príležitosti ho povedal, zistíme kúsok z histórie alebo pár informácií o niektorých národoch. Textu skutočne nie je veľa a je stručný a zrozumiteľný. Častokrát je písaný vtipne, ukončený zábavnou rétorickou otázkou. Jednotlivé kategórie sú od seba delené dvojstranou, na ktorej sú viaceré krátke latinské spojenia vysvetlené len jednou-dvomi vetami, ktoré nás opäť môžu naučiť niečo naviac. 

Pre mňa to bolo veľmi príjemné a ľahké čítanie. Knihu netreba čítať postupne, je veľmi fajn si ňou jednoducho len listovať a čítať výroky, ktoré vás aktuálne zaujmú. Alebo si postupne čítať jednotlivé kategórie, aby ste výroky mali pekne rozdelené a žánrovo pokope. Určite odporúčam, či už si ňou spravíte radosť sami, alebo ju niekomu venujete :)


                                                             Knihu si môžete kúpiť tu 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára