piatok 13. januára 2023

Krása medzi ruinami (Recenzia)

Autor: J´Nell Ciesielski

Originálny názov: Beauty Among Ruins

Vydavateľstvo: i527.net 2022
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 416
Žáner:  historický román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3,5*/5*

Anotácia:

V najnovšom Ciesielskej ľúbostnom románe sa americká dedička ocitne počas prvej svetovej vojny v Škótsku a zranený lord musí čeliť minulosti a žene, ktorá mu znenazdajky vstúpi do života.

Americká prominentka Lily Durhamová je známa tým, že si život užíva plnými dúškami a nemyslí na dôsledky svojho konania. Lenže keď ju rodičia pošlú do Anglicka, aby sa naučila zodpovednosti, vypukne vojna a všetko sa obráti hore nohami. Lily sa so sesternicou vyberie opatrovať vojakov do zotavovne v divokom Škótsku, ktorá vznikla v rozpadávajúcom sa hrade istého mrzutého lorda.

Alec MacGregor zasvätil celý život hradu Kinclavoch, ale panstvo je zadlžené, a tak musí kúsok po kúsku rozpredávať rodinné dedičstvo. Hoci ho ľudia vnímajú ako zbabelca, lebo pre staré zranenie sa nepridal ku krajanom v boji proti nepriateľovi, prispel svojou troškou a vlastný domov poskytol vojakom. On sám však zostáva v ústraní. O útočisko v temných zákutiach však príde, keď sa prirúti nová americká ošetrovateľka, ktorá prinesie do hradu záplavu svetla.

***

Aj keď od J´Nell Cieselski u nás už jedna kniha vyšla, išlo o moje prvé stretnutie s autorkou. Vzhľadom na zmienku o vojne som čakala trochu ťažšie čítanie, ale napočudovanie som dostala klasickú historickú romancu, ktorá síce neoplývala tradičným humorom a ľahkosťou typickou pre daný žáner, ale nebola ani vážna a smutná. Povedala by som, že bola správne vyvážená, riešila aj vážnejšie témy, ale vďaka sympatickej hlavnej hrdinke prebiehalo všetko s nadhľadom a optimizmom. 

Lily Durhamová je ľahkovážne dievča, ktorej úlohou je hlavne sa dobre vydať a preraziť do tých najvyšších spoločenských kruhov. Peniaze na to jej rodina má, ale Lily takéto vyhliadky nestačia. Keďže si s ňou rodina nevie rady, pošlú ju do Anglicka takpovediac dospieť. V Európe ale vypukne vojna, cesta naspäť do New Yorku je pre Lily nebezpečná, a tak sa rozhodne byť užitočná a stane sa z nej dobrovoľníčka pri opatrovaní a zotavovaní zranených vojakov. Jej pôsobiskom sa stane schátralé staré škótske sídlo, ktoré má úžasnú atmosféru a charizmatického pána. 

Alec zdedil po otcovi síce úžasné, ale dosť zanedbané panstvo. Vzhľadom na svoje zranenie nemôže narukovať do vojny, a tak sa rozhodne pomáhať aspoň tým, že svoje sídlo poskytne ako zotavovňu pre vojakov. Bojuje s dlhmi, s neprajníkmi okolo seba, ktorí sa mu snažia ešte viac uškodiť a všetkými silami sa snaží rodinné dedičstvo zachrániť. 

Lily počas príbehu prechádza úžasnou premenou, kedy sa z ľahkovážneho dievčaťa stane cieľavedomá a statočná žena, ktorá vie, čo od života očakáva a nájde zmysel života. Alec, aj keď si môže zvoliť ľahkú cestu k záchrane majetku, nechce manželský zväzok bez lásky a keď spozná Lily, vie že s inou ženou nikdy nebude šťastný. Napriek prvotným nezhodám si táto dvojica k sebe rýchlo nájde cestu a spoločne sa snažia odhaliť neprajníka a škodcu, ktorý im hádže polená pod nohy. Lily je nápaditá, snaží sa okoliu spríjemňovať život a pomáhať. Aj keď sa niekde mimo vresovísk odohráva vojna, príbeh ako taký takmer žiadnym spôsobom neovplyvňuje, takže sa nemusíte báť tejto tématiky. Prvá svetová vojna je tu zapracovaná naozaj okrajovo a v podstate len dotvára dianie a prostredie príbehu. 

Milujem Škótsko, jeho krásnu prírodu, vresoviská a staré sídla. Príbeh má naozaj skvelú atmosféru a páčilo sa mi prepojenie tradičnej anglickej šľachty s newyorskými modernými zbohatlíkmi. Dýcha na vás taká stará a tradičná atmosféra, ktorú oživujú nové a pokrokové názory. Naozaj oddychové a veľmi príjemné čítanie s dobrými zápletkami, ktoré neboli zbytočne prekombinované a v závere sa jednoducho vyriešili. Krása medzi ruinami sa mi veľmi páčila a milovníčkam historických romancí ju môžem len odporúčiť. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  i527.net.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára