sobota 7. januára 2023

Sladký život s vôňou škorice (Recenzia)

Autor: Ruth Kvarnström-Jones

Originálny názov: Nya drömmar i Halleholm
Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2022
Séria: Halleholm
Diel: 3/3
Počet strán: 344
Žáner: román
Moje hodnotenie knihy: 3,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Do idylického pobrežného mestečka Halleholm zavítala krásna svieža jar. Lovisina pekáreň prekvitá a ona sama žiari šťastím. Nielenže ju Axel požiadal o ruku, ale dokonca spolu čakajú dieťa. Lovisa má však ešte jeden sen. Rada by kúpila starý schátraný stánok s vafľami a znova mu vdýchla zašlú slávu. Lenže keď sa anonymný kupujúci rozhodne preplatiť jej ponuku, začne sa znepokojovať: pokúša sa jej azda niekto zasa hádzať polená pod nohy?

Na druhej strane Atlantiku, v New Yorku, žije Lovisina najstaršia sestra Johanna. Okrem toho, že je manželkou a matkou, pôsobí aj ako hlavná flautistka v Metropolitnej opere. Napriek zdanlivo dokonalému životu Johanna zúfalo túži vrátiť sa domov. Keď objaví inzerát Kráľovskej švédskej opery, v ktorom hľadajú flautistu, rozhodne sa urobiť veľký krok. Podarí sa obom sestrám naplniť svoje sny a zariadiť si krásny život, alebo sa im ich nádeje zásahom osudu rozpadnú na malé kúsky?

***

Návrat do pokojného a optimizmom dýchajúceho Halleholmu bol opäť príjemný. Je to ako stretnúť starých známych a byť členom jednej veľkej milujúcej rodiny. Všetci sú tu na seba dobrí, ohľaduplní, plní porozumenia a ochoty pomôcť. Kniha na vás dýcha dobrou náladou a aj keď sa v nej objavia problémy, vždy sa nájde aj riešenie a všetko má šťastný koniec. Preto, ak potrebujete povzbudiť alebo len jednoducho máte chuť na niečo milé a vľúdne, Halleholm vás privíta s otvorenou náručou. 

Opäť tu stretávame všetky postavy z predchádzajúcich dielov, ale pozornosť je tu venovaná takmer výhradne na Lovisu a Axela, ktorí plánujú svadbu a očakávajú aj nový prírastok do rodiny. Okrem toho sa Lovisa rozhodla rozšíriť svoje podnikanie a plánuje kúpiť stánok s vafľami a minigolfom. Ani tento diel sa nezaobíde bez zádrheľov, ale spoločnými silami naši hrdinovia všetko zvládnu a čitateľ knihu zatvára plný optimizmu a dobrej nálady. 

Nakoľko sa naozaj celá kniha točila okolo pripravovanej Lovisinej svadby, ich bábätka a jej podnikania, veľmi príjemným oživením boli odbočky k Lovisinej sestre Johanne, ktorá konečne prichádza na scénu. Aj keď mi bolo jasné, ako sa zrejme jej problémy vyriešia, bavilo ma sledovať niečo nové, čo sme v predchádzajúcich dieloch nemali. 

Neviem, či v minulých dieloch to bolo v menšej miere, alebo či som to až tak intenzívne nevnímala, ale tu sa mi zdalo, že Lovisino okolie to s tou vrelosťou, obetavosťou a láskou k nej už  trochu preháňa. Všetko sa točilo len okolo nej, celá rodina a všetci priatelia prestali žiť svoje životy a sústredili sa len na pomoc a potešenie pre Lovisu. Do istej miery je fajn sledovať tú dobrotu, ale od určitej hranice je to až neuveriteľné a tak trochu otravné. 

Myslím si, že tento diel ocenia najmä budúce nevesty a mamičky, ktoré sú v podobnej situáci, ako bola Lovisa. Vcítia sa do jej postavy a prípravy na svadbu a bábätko budú určite veľmi intenzívne prežívať s ňou. Nezabudnite si k čítaniu vždy pripraviť niečo dobré, pretože aj keď Lovisa nemala veľa času na pekáreň, jej rodina a zamestnanci napriek tomu neustále pripravovali dobroty, nad ktorými sa vám budú zbiehať slinky. O káve ani nehovorím, to je, dúfam, samozrejmosť ;)


                        Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára