streda 17. júla 2024

Harry Potter: Čarodejnícky almanach (Recenzia)

Autor: J. K. Rowling, kolektív ilustrátorov
Originálny názov: The Harry Potter Wizarding Almanac
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 210
Žáner: fantasy

Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*


Anotácia:

Prvý oficiálny sprievodca čarodejníckym svetom Harryho Pottera z pera J.K. Rowlingovej s ilustráciami siedmich svetových umelcov

Tento vizuálne bohatý prierez čarodejníckym svetom je plný máp, zoznamov a tabuliek o všetkom, čo by mohlo zaujímať začínajúceho čitateľa aj skalného fanúšika kníh o Harrym Potterovi. Konečne zistíte, koľko príchutí majú fazuľky každej chuti, aké sú najpoužívanejšie prísady do elixírov a preskúmate všetky druhy čarovnej dopravy. Objavíte tiež zákutia Rokfortu na Záškodníckej mape, naštudujete si výrobu prútikov pod vedením pána Ollivandera, stretnete sa s fantastickými zvermi a spoznáte osudy slávnych čarodejníc a čarodejníkov.

Na tomto úžasnom sprievodcovi čarodejníckym svetom sa podieľalo sedem ilustrátorov, pričom každý vložil do svojej časti niečo zo seba a vdýchol čarodejníckemu svetu J.K. Rowlingovej kúzlo svojej fantázie.

***

Harry Potter je skutočne nevyčerpateľná studnica inšpirácie na stále nové výtvory. Niektoré sú vydarenejšie, iné menej, ale pravému fanúšikovi nesmie chýbať v zbierke nič! S radosťou môžem skonštatovať, že Čarodejnícky almanach patrí medzi tie naozaj podarené knihy. Je veľmi zaujímavo usporiadaný a nádherne, rôznorodo ilustrovaný. Na 200 skutočne plne ilustrovaných stranách nájdete rôzne prehľady, zoznamy, témy z našej najobľúbenejšej magickej série a určite si túto knihu prelistujete nejeden raz. 

Kniha je ilustrovaná 7 ilustrátormi z celého sveta, čo je vidieť aj na rôznorodom štýle, ale dokopy to tvorí dokonalú zbierku - nádhernú, farebnú a hravú. Tématicky je kniha rozdelená na 7 kapitol, ale nie je to tak, že 1 ilustrátor vytvoril 1 kapitolu. Vkaždej časti tak nájdeme rôzne štýly, ktoré ale spolu vytvárajú pekný mix.

Kniha obsahuje kapitoly Čarodejnice a čarodejníci, kde sú predstavené hlavné postavy série; Športy, ľudia a všetko čarodejnícke, v ktorej je predstavený bežný život čarodejníkov. V Čarovných priestoroch a nezvyčajných miestach sú priblížené lokality zo Šikmej uličky, ale aj Rokville, či domovy hlavných postáv. Pozvanie do Rokfortu zahrňuje všetko o našej vysnívanej škole; v kapitole Zaklínadlá, kúzla a neodpustiteľné kliatby sa zasa prehľadne dozvieme o odvetviach čarodejníctva aj o konkrétnych kúzlach. Posledné dve kapitoly sú zamerané na Ministerstvo mágie a čarodejnícke inštitúcie a Zvery, tvory a rastliny. S poľutovaním musím povedať, že ani tu sa ilustrátory nebránili kresleniu pavúkov, a tak musím opäť pár stránok preskočiť, ideálne zlepiť, aby ma náhodou pri opätovnom listovaní neprekvapil Aragog 😃.

Knihy z úžasného sveta Harryho Pottera ma nikdy neprestanú baviť a táto vám rozhodne nesmie chýbať do zbierky. Je ideálna aj ako coffeetable book, keď sa vám nechce začínať novú knihu, ale chcete si večer niečo len tak prelistovať. Čo iné je na to vhodnejšie 😊.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára