streda 3. júla 2024

Botanik (Recenzia)

Autor: M. W. Craven
Originálny názov: The Botanist
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: Washington Poe
Diel:  5/6
Počet strán: 496
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:

Patologička Estelle Doylová nikdy nechodila po slnečnej strane ulice, ale nezašla tentoraz priďaleko? Vražda jej otca, ktorý zomrel na následky strelných poranení, vyzerá na prvý pohľad ako jednoznačný prípad. Estelle má na rukách povýstrelové splodiny a v čerstvo napadanom snehu sú iba jej stopy. Od svojho zatknutia povedala len tri slová: „Informujte Washingtona Poa.“

V rovnakom čase travič, ktorého tlač nazvala Botanik, posiela všeobecne známym osobám, ktoré celý národ nenávidí, varovania v podobe básničiek a vylisovaných kvetov. Polícia okamžite prijíma bezpečnostné opatrenia, no zdá sa, že vrah dokáže prechádzať cez steny a beztrestne zabíjať. Pre Washingtona Poa, ktorý neznáša záhady zamknutých izieb, to bude najdlhší týždeň v živote.

***

Je vždy veľmi príjemné stretnúť sa so skvelou vyšetrovacou dvojicou Poe a Tilly. Ale nielen oni sú skvelí protagonisti. Tímu dodáva svojské čaro aj ich nadriadená Flynnová a v neposlednom rade patologička Estelle Doylová. V tomto kvartete sú tak rôzne a svojské charaktery a možno by ste si pomysleli, že nie je možné aby navzájom fungovali, ale opak je však pravdou. Bavia ma od prvej časti a stopercentne tomu tak bude až po poslednú 😊

Autor naservíroval veľmi zamotaný prípad s Botanikom - sérovým vrahom, pred ktorým niet úniku. Vyhliadnutú obeť vždy nejakým nevysvetliteľným spôsobom dostane prostredníctvom rôznych jedov a vyšetrovatelia vedia, že stoja proti silnému protivníkovi, ktorý je vždy aspoň 10 krokov pred nimi. K tomu sa pridá ešte aj obvinenie Estelle z vraždy svojho otca a Poe začína byť na roztrhanie. 

Najskôr som si hovorila, že Estelle by si zaslúžila mať svojmu prípadu venovaný samostatný diel, ale postupne som prišla na to, že to tak jednoducho nemohlo byť 😀 Táto napätá situácia, kedy Estelle hrozilo väzenie, zintenzívnila doterajší vzťah medzi ňou a Poeom, a tak sa mohli posunúť o level vyššie. 

Tento diel bol opäť plný záhad, mŕtvol, napätia a Tillinej geniality. Kniha má 500 strán, ale ani neviete a ste na konci, pretože každá kapitola končí tak, že si musíte prečítať ďalšiu. Skrátka tak, ako sme u tohto autora už zvyknutí. Vymyslel výborne zamotaný a premyslený prípad, kde by som mohla vytknúť naozaj len máločo, takže radšej nevytýkam nič a dávam mu plný počet hviezd! 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára