sobota 20. júla 2024

Vila v Itálii (Recenzia)

Autor: Julie Caplin

Originálny názov: A Villa with a View
Vydavateľstvo: Grada/Cosmopolis 2024
Séria: Romantic Escapes 
Diel:  11/11
Počet strán: 336
Žáner:  chic-lit, feel good román
Moje hodnotenie knihy: 4,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Lia vždy snila o tom, že navštíví tyrkysově modré pobřeží Amalfi. Tenhle její sen ale nikdy nezahrnoval setkání s vlastním otcem, o jehož existenci neměla ani tušení. Teď však stojí před branami nádherné vily v Itálii, do které ji odmítají pustit.

Díky staré fotografii dokáže, že je opravdu dcerou italského herce Ernesta, a situace se změní. Otcův manažer Raphael, naprosto neodolatelný mladý muž s nepřístupným výrazem, se ji rozhodne nespustit z očí a doprovází ji na každém kroku. Kdoví o co téhle cizince s kouzelným úsměvem a nádherně vlnitými karamelovými vlasy vlastně jde.

Dokážou romantické procházky a vychlazené drinky i přes počáteční rozpaky zažehnout mezi Liou a Raphem jiskru? Atmosféra je stále žhavější a není to jen kvůli horkému středomořskému slunci…

***

Príjemné, letné, oddychové a vtipné čítanie, nie len pred prípadnou cestou do Talianska na navodenie tej správnej dovolenkovej pohody, ale aj čítanie hocikedy v roku, napr. ako spomienka na strávený čas v Taliansku. 

Autorka nás sprevádza nádherným pobrežím Amalfi a cítime sa, akoby sme sami ležali na slnkom zaliatej pláži. Oboznamuje nás s jedlom a nápojmi, ich prípravou a názvami, kedy len pri čítaní sa nám slinky zbiehajú. Predstavuje nám aj miestne tradície a zvyklosti, a to všetko spolu s príbehom členov prominentnej rozvetvenej rodiny dovolenkujúcej vo vile nad morom.

Medzi hlavnými hrdinami, ktorí mi boli veľmi sympatickí (vlastne, všetky postavy mi boli veľmi sympatické a čo ma prekvapilo, bez náznaku hviezdych manierov, keďže boli v centre záujmu spoločnosti) sa rozvíja vzťah, u ktorých bola vzájomná náklonnosť všetkým jasná, len im dvom dlho nie. Všetci sú milí, veselí a pohodoví pôžitkári, ktorí si dovolenku vedia vychutnať. Je tu vyzdvihnutá súdržnosť rodiny, aj keď jedinci majú veľmi rozdielne povahy a rôzne príbuzenské vzťahy. A to sú, myslím si, črty typické pre taliansku mentalitu všeobecne. 

Ako to už pri romantických knihách býva, aj tu sú základná dejová línia a záver predvídateľné, čo vôbec neuberá zo záujmu prečítať knihu bez odkladania, aj vďaka vtipným dialógom, zaujímavému prepletenému príbehu a miernou dramatičnosťou v závere. Opismi citrónových alejí, rybích trhov, byliniek, obchodíkov, kaviarní, mora a prostredia je kniha takým malým geografickým a gurmánskym sprievodcom časťou Talianska a mini slovníkom taliančiny :D Ja som sa veľmi bavila. 


    Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára