štvrtok 25. júla 2024

Cukrová barónka (Recenzia)

Autor: Martina Sahler, Heiko Wolz

Originálny názov: Die Zucker Baronin
Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2024
Séria: Die drei Schwestern-Saga
Diel: 1/2
Počet strán: 368
Žáner: román, historická rodinná sága
Moje hodnotenie knihy: 4*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:
Bavorsko 1908. Rodina Schinderovcov je hlavným pašeráckym klanom sacharínu v Bavorskom lese. Vynaliezavé skrýše, spoľahlivé kontakty a premyslená taktika im prinášajú slávu v nelegálnom svete Nemeckej ríše.

Martha Schinderová zdedila temperament a odpor k autoritám po svojom otcovi a je odhodlaná kráčať v jeho stopách. Spolu s dvoma mladšími sestrami pašujú veľké množstvo vyhľadávaného sacharínu, ktorý konkuruje drahému cukru, cez hranice Rakúska a Čiech.

No potom sa Martha bezhlavo zamiluje do priemyselníkovho syna Alexandra, ktorý je nielen dedičom cukrového impéria, ale aj synom úhlavného nepriateľa jej otca. Martha a jej rodina sa zrazu ocitnú v ohrození. Nebezpečná skúška preverí všetko, čomu kedy verili.

***

Ja mám tieto nemecké historické rodinné ságy rada a nech sa zamýšľam akokoľvek, nespomínam si, že by sa mi nejaká vyslovene nepáčila. Cukrová barónka ma tiež rozhodne nesklamala a musím povedať, že to bolo veľmi príjemné a dokonca pre mňa aj poučné čítanie. Námet vychádza zo skutočnosti, čo je pre príbeh vždy veľkým prínosom a rada mám aj keď sa tam mihnú skutočné postavy. V úvode máme prehľad postáv, vyznačené, ktoré sú skutočné a tiež, ku ktorému opisovanému miestu sa viažu, čo môže čitateľovi určite pomôcť pri orientácii, aj keď ja osobne som nemala pocit, že sa v deji strácam. 

Musím povedať, že hneď úvod ma zaujal. Spoznávanie rodiny Schinderovcov ma bavilo a tiež to, aké boli postavy rozdielne a napriek tomu spoločne pekne nažívali. Druhá časť bola pre mňa asi najmenej zaujímavá, aj keď mala najväčší prínos čo sa historických faktov týka a pre príbeh bola dôležitá. V tretej časti bolo množstvo nových postáv, o ktorých som síce toľko  nepotrebovala vedieť, ale opäť, pre pozadie celého príbehu rodiny viem, že tieto informácie boli potrebné. No a záver opäť nabral spád, príbeh zmenil smerovanie a mňa tento nový vývoj naozaj bavil a navnadil na čítanie pokračovania. 

Vývoj cukrovarského priemyslu v Bavorsku, objavenie lacnejšej náhrady - sacharínu a jeho pašovanie k chudobnému obyvateľstvu Nemecka a Čiech ma veľmi zaujal. O tejto skutočnosti som doteraz nevedela a tak som rada, že som sa opäť niečo nové dozvedela a navyše prostredníctvom pekného príbehu o dvoch znepriatelených rodinách. Páčilo sa mi, že v príbehu v podstate nemožno vyšpecifikovať jednu hlavnú postavu, ale je zameraný rovnakým dielom na viaceré, vďaka čomu som ich mohla lepšie spoznať a s príbehom viac splynúť. 

Ak by ste mali chuť na podobný príbeh, tak od autorky už jedna kniha vyšla - Dům vůní, ktorá je písaná v podobnom duchu a je to tiež veľmi príjemné čítanie. 


      Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára