sobota 20. júla 2013

Legenda (Recenzia)

Autor: Marie Lu
Originálny názov: Legend
Vydavateľstvo: CooBoo 2013
Séria: Legend
Diel: 1/3
Počet strán: 304
Žáner: YA, dystópia
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika – štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami. Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine.
Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu.
Legenda – kniha plná nepretržitej akcie, napätia, romantiky a neočakávaných zvratov či prekvapivých odhalení vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť!

***

Legenda ma absolútne nelákala, keď som ju prvýkrát uvidela. Nevedela som, o čom má byť a ani nebola na najbližšom to-read-liste. Potom si ju prečítala sestra, ktorá z nej bola nadšená. Tak som jej dala šancu... A oplatilo sa!

Neviem, či je to tým, že mám tak rada dystópie alebo mi jednoducho tak sadol štýl autorky, ale mne Legenda učarovala. Mám strašne rada, keď je kniha napísaná z viacerých pohľadov. Konkrétne Legenda je písaná z dvoch - pohľad Daya a pohľad June.

Day je najhľadanejší zločinec, ktorý pochádza z najchudobnejšieho sektora Republiky. Nikto nevie, ako v skutočnosti vyzerá, ani kto Day je, pretože vždy sa mu podarí po úspešných akciách ujsť. June je miláčik celej Republiky, pretože je neuveriteľne nadaná a považujú ju za zázračné dieťa. Úspešnú kariéru a šťastný život má zaručený odmala.

Ale, ako to už v podobných knihách býva, June zistí, že jej dokonalá Republika nie je v skutočnosti taká perfektná, ako sa všade prezentuje. Keď zomrie jej brat Metias, vydáva sa odhaliť jeho vraha a všetky cesty vedú k Dayovi. A práve vtedy sa stane tá "najnepravdepodobnejšia" vec na svete - Day a June sa do seba zamilujú.

V skutočnosti sa mi na seba všetky dystópie dosť podobajú, ale v každej je niečo iné, niečo nové, niečo originálne, a práve preto ma tak bavia. Baví ma sledovať tie rozdiely, rôzne stupne napätia, rôzne stupne akcie, poprípade viac, či menej vydarené romantické stretnutia hlavných hrdinov.

Legenda bola opäť jednou z kníh, do ktorej som sa zo začiatku nemohla poriadne začítať, ale asi po 60-ich stranách som knihu nechcela zavrieť. Doslova ma pohltila a teraz, keď som ju dočítala, nemôžem uveriť, že musím ešte toľko čakať na ďalší diel! Ja ho chcem potrebujem hneď!

Mimo iného, mala Legenda množstvo vedľajších, ale nemenej dôležitých zápletiek, ktoré len pridávali už aj tak vysokému napätiu v knihe. Vyhovovalo mi aj to, keď jedna a tá istá situácia bola rozobratá z oboch pohľadov (a ako sa tie pohľady postupne menili). Takisto vedľajšie postavy boli skvelé, hlavne Dayov brat, ale aj brat June, ktorý jej zanechal životne dôležité informácie o Republike.

Jediná vec, ktorá mi ale vadila, je to, že Day aj June mali len 15 rokov. Nerozumiem, prečo tie postavy nemôžu mať aspoň o dva-tri roky viac. Veď je absolútne nereálne, aby v 15-ich rokoch išli bojovať sami proti všetkým, proti celému svetu a naviac sa do seba zamilovali tak, že už bez seba nemôžu žiť. Ale to je asi len môj problém a v duchu, popri čítaní, som im na ich veku pridala. Aj tak mi pripadali starší.

Moje hodnotenie je teda absolútne jasné:
Ellie

2 komentáre: