piatok 12. júla 2013

Predstav svoju knižnicu (17)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno L #2.

1) Ľavá ruka Boha
Anotácia:
"Útulok spasiteľov na Shotoverskom zráze je jedna veľká lož. Spásy sa tam človek nedočká a o útočisku nemôže byť ani reči."
V útulku spasiteľov niet priestoru pre radosť a nádej. Väčšinu chovancov priviedli na toto skľučujúce miesto v útlom detstve proti ich vôli. Krčia sa pod krutovládou mníchov, ktorých zverstvá a nemilosrdnosť majú jediný cieľ – slúžiť Obesenému spasiteľovi.
Útulok je rozľahlá pevnosť plná spletitých chodieb nasiaknutých pachom storočí náboženského zápalu. V jednej z nich stojí chlapec a cez tmavé okno pozoruje čerstvé prírastky do tohto pozemského pekla. Má štrnásť alebo pätnásť rokov – svojím vekom si nie je istý rovnako ako ani ostatní chovanci. Dávno zabudol svoje pravé meno, teraz mu hovoria Cale. Nepamätá si nič z predchádzajúceho života a netuší, čo ho čaká v budúcnosti... Ani to, že ho nazvú Anjelom smrti. Môj názor:
Túto knihu som zatiaľ nečítala a čítať sa ju ani nechystám. Vôbec ma neláka a aj keď môže byť výborná, zatiaľ prežijem aj bez nej. Čítala som na ňu aj pozitívne, ale aj dosť negatívne recenzie, takže uvidíme, ako sa bude páčiť mne, keď sa k nej raz dostanem.

2) Legenda
Anotácia:
June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a je najhľadanejším zločincom v krajine. Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day...
Môj názor:
Legendu som práve dočítala a bola to bomba! Ani som poriadne nevedela, o čom má kniha byť, čo prispelo k tomu, že pre mňa bola oveľa prekvapujúcejšia. Veľmi sa mi páčil štýl knihy, kde sa striedali kapitoly, ktorých rozprávačom bol raz Day a raz June. Skrátka, som z nej nadšená!

3) Lov na Harryho Winstona
Anotácia:
Tři kamarádky, dvě rozhodnutí, jeden rok na změnu… Od autorky knižního i filmového bestselleru Ďábel nosí Pradu… Emmy je čerstvě sama, nikoli z vlastního rozhodnutí. Měla už tak blízko k prstenu a k dítěti, které si celý život přála, když ji její přítel opustil kvůli třiadvacetileté osobní trenérce - jejíž honorář platila Emmy. Když se jí plány na dokonalou svatbu v bílém zhroutily, Emmy si teď objednává jídlo přes ulici pro jednoho. Kamarádky na ni naléhají, aby si dopřála cestu kolem světa, plnou sexu, která by všechny její problémy vyřešila - mohly by mít pravdu? Leigh, mladá hvězda nakladatelského světa, už má na dosah vysněnou práci vedoucí redaktorky, navíc si má brát chlapce snů. K tomu všemu si ještě právě pořídila vysněný byt. Přesně ve chvíli, kdy Leigh začíná redigovat enfant terrible literárního světa, úžasného a tajemného Jesseho Chapmana, najednou si ve svém dokonalém životě uvědomí jisté trhliny…
Môj názor:
Od tejto autorky som zatiaľ nečítala ani jednu knihu, ale videla som film Diabol nosí Pradu a veľmi sa mi páčil. Na Lov som zvedavá a ak bude táto kniha aspoň taká vtipná, ako bol Diabol, tak sa na ňu teším o to viac.

4) Léto, kdy jsem zkrásněla
Anotácia:
Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu…
Môj názor:
Léto som čítala začiatkom tohto roka, keď som bola chorá a padlo mi veľmi vhod. Taká príjemná, oddychová, absolútne nenáročná a milá kniha. Síce Belly mi prišla tak trochu ako decko, ale kniha sa veľmi hodí na letné, kúpaliskové, v mojom prípade chorobové čítanie.
Ellie

2 komentáre:

  1. Ľavú ruku Boha som čítala, na Legendu som zvedavá... A čítala som aj Diabol nosí Pradu, ale nič moc to nebolo, ostávam verná filmu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Legendu by som si veľmi rada prečítala, tá téma ma hneď zaujala.

    OdpovedaťOdstrániť