pondelok 29. júla 2013

Na Slovensku vyjde v auguste:

Vydavateľstvo Ikar:
Svedkyňa ohňa - Lars Kepler (Joona Linna III.)
Flora Hansenová o sebe tvrdí, že je médium, a živí sa tým, že organizuje seansy a predstiera rozhovory s mŕtvymi. Po záhadnej vražde v Birgittagardene, domove pre mládež s poruchami správania, však odrazu trpí víziami, ktoré sú až príliš reálne. Zavolá na štokholmskú políciu a ohlási neuveriteľné skutočnosti. No len jeden jediný detektív je ochotný počúvať ju – Joona Linna.
Linna podrobí miesto činu dôkladnej obhliadke. Prípad je na prvý pohľad celkom jasný, hoci svedkov niet: jedna z chovankýň v noci unikla z domova a zanechala po sebe krvavú posteľ s kladivom pod vankúšom. Ale prečo Flora trvá na tom, že vražednou zbraňou bol kameň, nie kladivo? Linna odmietne prijať jednoduché riešenia. Lenže pátranie prebudí ničivé sily, tie sa neúprosne dajú do pohybu a zavedú Joonu do nebezpečného konfliktu s osobou z jeho dávnej minulosti.

Prízraky - Jo Nesbo (Harry Hole IX.)
V uliciach Osla sa zjavila nová droga violín, opiát silnejší než heroín a vyvolávajúci oveľa väčšiu závislosť. Mladý narkoman Gusto leží v byte na podlahe, krváca a čoskoro zomrie. Za zvukov kostolných zvonov rekapituluje svoj životný príbeh.
Inšpektor Harry Hole sa po troch rokoch strávených v zahraničí vracia do Nórska. Žiada bývalého policajného nadriadeného, aby mu umožnil vyšetriť takmer uzavretý prípad vraždy. Dostane povolenie navštíviť vo väzení údajného vraha, 18-ročného chlapca, s ktorým ho však spája vlastná minulosť. 
Vražda spočiatku nesie typické znaky násilia z drogového prostredia, ale rozrastie sa do rozmerov, o ktorých sa Harrymu ani nesnívalo. Väčšina stôp totiž vedie inam, do vyšších kruhov, a inšpektor sa takisto stáva nepohodlnou osobou. Vyšetrovanie smeruje k prekvapujúcemu vyústeniu.
A zatiaľ čo Harry pátra, Gusto pokračuje v rozprávaní svojho príbehu...

Inferno - Dan Brown (Robert Langdon IV.)
Inferno: nový triler Dana Browna nadväzuje na sériu so symbolistom Robertom Langdonom, ktorého si vo filmových adaptáciách zahral Tom Hanks. V novom príbehu Inferno sa Langdon dostane do srdca Európy, kde sa rozkrúti napínavé dobrodružstvo okolo jedného z najtrvácnejších a najtajomnejších literárnych diel v histórii...
„Čitateľov zavediem na cestu hlboko do mystickej ríše kódov, symbolov a tajných chodieb,“ povedal Dan Brown pre BBC.
Nová kniha Inferno je inšpirovaná Peklom z Danteho Božskej komédie. „Ako študent som sa zaoberal Danteho Peklom, no až pri výskume vo Florencii som si uvedomil ten večný vplyv Danteho diela na moderný svet,“ tvrdí spisovateľ. Aj preto sa veľká časť novej knihy odohráva v uliciach talianskej Florencie.

Večera s upírom - Abigail Gibbs (Temná hrdinka I.)
Polnočné Trafalgarské námestie. Mladá Violet je svedkom pološialeného vyčíňania upírov a od tejto chvíle sa stáva figúrkou v desivej hre plnej intríg. Z upírskeho sídla už niet úniku a každá snaha je márna. Iba ak... 
Temný, krvilačný svet plný prepychu a bohatstva však začína mladú smrteľníčku čoraz viac priťahovať. Zrádza ju vlastné srdce, opantané diabolsky príťažlivým Kasparom Varnom, následníkom upírskeho trónu. Je sexi, je nebezpečný, je tajomný – a pre Violet sa onedlho stane všetkým. Čo môže zajatkyňa urobiť, aby na ňu upír hľadel ako na príťažlivú ženu? Ich svety sú však príliš vzdialené a kruté odhalenie rodinného tajomstva všetko komplikuje. Táto vášeň bude mať brutálne následky. 
Najvášnivejší upírsky príbeh, aký ste kedy čítali!

Penzión Ružový prístav - Debbie Macomber (Rose Harbor I.)
Jo Marie Roseová krátko po svadbe ovdovie. Zo zničujúceho zármutku za manželom sa dlho nevie spamätať, a tak sa rozhodne urobiť vo svojom živote radikálnu zmenu. Zanechá dobré miesto v banke, odsťahuje sa do mestečka Cedar Cove nad morskou zátokou a otvorí si malý penzión. Pomenuje ho podľa obľúbených kvetov svojho manžela.
Miestni obyvatelia ju privítajú milo. Keď Jo Marie v novom penzióne ubytuje prvých dvoch hostí, Joshuu Weavera a Abby Kincaidovú, uvedomí si, že nie je jediná, kto sa musí vyrovnávať so zraňujúcou minulosťou. Ale do srdca sa jej postupne vracia pokoj.

Angelopolis - Danielle Trussoni (Angelológia II.)
Prvý román Danielle Trussoniovej Angelológia sa stal bestsellerom a celosvetovou senzáciou. V príbehu, kde sa mýty a biblická tradícia veľkolepo prelínajú so súčasnosťou, sa dvaja ťažko skúšaní hrdinovia ocitnú uprostred odvekej vojny medzi ľudstvom a jeho najväčším nepriateľom – osudovo príťažlivými miešancami ľudí a anjelov nazývanými nefilimovia. V románe Angelopolis sa konflikt prehlbuje a rozpútava sa peklo plné nebezpečenstiev a vášne.
Odkedy Verlaine naposledy videl Evangelinu vzniesť sa z brooklynského mosta, uplynulo vyše desať rokov. Jej krídla boli preňho symbolom zrady, ktorá ho stále máta. Stal sa z neho elitný lovec anjelov Angelologickej spoločnosti a cieľavedome a s oddanosťou sa venuje svojmu poslaniu pochytať, uväzniť a zlikvidovať Evangelinin druh.
Keď sa však Evangelina pred ním znenazdajky zjaví na tlmene osvetlenej parížskej ulici, Verlaine si uvedomí, že je svojou podstatou celkom iná ako ostatné bytosti, čo tak neľútostne prenasledoval. Vír pochybností a zmätku ešte zosilnie, keď mu ju spred nosa unesie anjel, už vyše storočia patriaci medzi Spoločnosťou najhľadanejšie bytosti. Nasledujúca naháňačka zavedie Verlaina a ďalších angelológov spod tieňov Eiffelovej veže cez cárske paláce v Sankt Peterburgu až hlboko do sibírskych gubernií a k brehom Čierneho mora. Čaká tam na nich pravda o Evangelininom pôvode – a sily, ktoré ich môžu priviesť k víťazstvu, alebo záhube.
Angelopolis vykresľuje ohromujúci obraz, skĺbený z histórie a vedy – cárskej minulosti Ruska, modernej genetiky a starovekých vyobrazení najmocnejšieho anjelského zjavenia, zvestovania archanjela Gabriela – do dramatického príbehu o únose, hľadaní pokladu a nebeskej vojne, v ktorom osud ľudstva zase raz visí na vlásku.

Vydavateľstvo Slovart:

Mesto skla - Cassandra Clare (Nástroje smrteľníkov III.)

ocelynin život je naďalej v ohrození. Clary ju chce zachrániť, a tak musí navštíviť Mesto skla, domov všetkých Tieňolovcov, aj napriek tomu, že vstupom do mesta porušuje všetky zákony. Až na mieste sa dozvedá, že Jace ju tam vôbec nechce a jej najlepší kamarát Simon skončil vo väzení. Tieňolovci totiž nedôverujú upírovi, ktorému neškodia slnečné lúče. 
Valentine zoskupuje svoju armádu démonov, s ktorou chce zničiť všetkých Tieňolovcov. V zmätku prichádzajúcej vojny sa musia Tieňolovci rozhodnúť, či budú bojovať po boku s upírmi, vlkolakmi a ostatnými Dolnosveťanmi, alebo proti nim. Jace si postupne uvedomuje, čo všetko je ochotný riskovať pre Clary, ktorá musí sústrediť svoju nové schopnosti, aby ochránila Mesto skla - ale za akú cenu? 
Láska je jedným zo smrteľných hriechov a tiene minulosti sa načahujú za Clary a Jaceom, ktorí sa musia postaviť Valentinovi.

Osud - Alyson Noel (Hľadači duší I.)
Od autorky úspešnej série Nesmrteľní prichádza nová štvordielna séria o šamanizme, démonoch a neopakovateľnej lovestory, ktorá vás chytí za srdcia. Toto sú Hľadači duší. 
Daire Santosová asi nemá všetkých päť pokope. Posmievajú sa jej havrany, prenasledujú ju zvláštne žiariaci ľudia, čas sa okolo nej bez varovania zastavuje a v snoch ju máta neuveriteľne nádherný chlapec s nebesky modrými očami. Dairina matka sa bojí o mentálne zdravie svojej dcéry, a tak ju posiela k starej mame, ktorú nikdy v živote nestretla. K žene, ktorá v jej predstavách a snoch rozozná volanie jej osudu. Daire je totiž Hľadačka duší, dokáže prechádzať svetom živých i mŕtvych. V zabudnutej dedine v Novom Mexiku sa Daire vydáva na cestu za svojím mystickým dedičstvom. Celý jej svet sa otriasa, keď stretne Dacea – chlapca zo svojich snov. A je len na Daire, aby zistila, či je Dace ten, s ktorým ju spojil osud, alebo je spojencom nepriateľa, ktorého je jej súdené zničiť.

Vydavateľstvo CooBoo:

Som zlomená - Tehereh Mafi (Roztrieštená II.)
Juliette ušla do Bodu Omega. Je to miesto pre ľudí ako ona – pre ľudí, ktorí majú dar – zároveň to je aj hlavné stredisko odporu tých, čo sa vzbúrili. Konečne sa odpútala od nového systému, je voľná a nehrozí jej, že ju použijú ako zbraň. Konečne môže slobodne milovať Adama. No zdá sa, že Juliette sa nikdy nepodarí oslobodiť od jej smrteľného dotyku. Ani od Warnera, ktorý chce Juliette viac, než si kedykoľvek vedela predstaviť. Prenasledovaná svojou minulosťou a vydesená svojou budúcnosťou Juliette vie, že v súčasnosti bude musieť urobiť rozhodnutia, ktoré jej zmenia život. Rozhodnutia, ktoré sa môžu týkať voľby medzi vlastným srdcom a Adamovým životom.

Vydavateľstvo Fortuna Libri:

Kašmírový šál - Rosie Thomas
Príbeh o rodinných vzťahoch, ale aj zakázaných láskach, odohrávajúci sa v exotickom Kašmíre, ktorý v sebe ukrýva tajomstvá minulosti…
... a tie sa spájajú práve s Nerys Watkinsonovou, ktorá ako novomanželka prvý raz opúšťa Wales, aby mohla sprevádzať svojho manžela Evana na misii v Indii. Ten ju na krátky čas nechá samu v mestečku Šrínagar v srdci Kašmíru, kde spolu s novými priateľkami začína objavovať nový svet plný protikladov i samu seba. Ocitá sa v prostredí, kde sa ľudia zabávajú, tancujú a flirtujú, akoby sa ich práve prebiehajúca druhá svetová vojna vôbec netýkala. Keď však jej dôsledky začnú ovplyvňovať aj osudy ľudí v Šrínagare, bezstarostná atmosféra sa postupne vytráca...
O niekoľko desaťročí Nerysina vnučka Mair Ellisová pri upratovaní otcovho domu nájde nádherný starý šál s kučierkou detských vlasov. Rozhodne sa sledovať stopy svojich starých rodičov v Indii a odhaliť históriu tajomného kašmírového šálu. Odkrývanie minulosti navždy zmení jej život.

Vydavateľstvo Koruna:

Hry o lásku - Nata Sabová
Keď sa s ňou Drahomír po prvýkrát stretol, mala len šestnásť rokov. On osemnásť. Zaujala ho na prvý pohľad, na prvý dotyk s jej krásnym, tancom vytvarovaným telom, na prvé vdýchnutie jej vône s jemnou prímesou fialiek.
Rozhovor s ňou bol príjemný a uvoľňujúci. Tanec s ňou bol romantický i zmyselný... bola stelesnením jeho ideálov o dievčati. No potom z jeho života zmizla rovnako rýchlo, ako doň vošla, a on ani len netušil, kde ju hľadať. Nemal jej telefónne číslo, nevedel, odkiaľ pochádza, nepoznal ani jej skutočné meno.
Prešli roky a ich cesty sa opäť preplietli. Keď ju Dade zbadal na autobusovej zastávke, neveril vlastným očiam. Žeby mu osud predsa len žičil? Tentoraz sa rozhodol neprepásť príležitosť a zistiť o nej všetko. Úplne všetko. Lenže záhadná dievčina mu opäť neprezradila o sebe nič a jediné, čo u nej docielil, bol prísľub, že mu dovolí nahliadnuť do jej života len vtedy, ak ich náhoda zvedie spolu do tretice. 
Čo by ste robili na Dadeho mieste? Čakali, možno i ďalšie nekonečné roky, alebo tej náhode trochu pomohli? Dade si zvolil druhú možnosť a jeho úsilie bolo odmenené. Lenže ešte len teraz sa začína ten pravý boj. Ak si chce totiž Bianku získať, musí odísť na záhadný ostrov Efra a bojovať o jej srdce s ďalšími jedenástimi mladíkmi. A to všetko pod drobnohľadom jej záhadných učiteľov, medzi ktorými sú liečitelia, psychokinetici, jasnovidci, médiá...

Vydavateľstvo Fragment:

Výkrik do tmy - Manuela Martini
Teplá letná noc, skvelá párty, vzrušujúci bozk v lodenici – a potom už nič. 
V spomienkach zíva len čierna diera. 
Franziska sa vracia na miesto, kde pred rokom zomrel za nevyjasnených okolností jej priateľ. Všetci sú presvedčení, že vrahom je ona, pretože si nič z osudného večera nepamätá. Musí si spomenúť, čo sa vtedy naozaj stalo. Prečo jej v tom ale niektorí bránia? Pri hľadaní pravdy sa sama ocitá v nebezpečenstve... Čo ak sa všetko odohralo úplne inak?



Spojenectvo - L. J. Smith (Stefanove denníky VI.)
Stefan s Corou sa snažia vyslobodiť Damona, ktorého zajal Samuel. Pri jeho sledovaní zachráni Stefan dievča, ktoré sa Samuel snaží zabiť. Ukáže sa, že je to čarodejnica, ktorá žije v Londýne so svojimi priateľmi čarodejníkmi. 
Samuel je veľmi silný a navyše vymyslel diabolský plán, ako získať neobmedzenú moc. Aby zachránil Damona a potom aj celý Londýn, musí sa Stefan spojiť s čarodejníkmi, i keď tí sú s upírmi za iných okolností nepriatelia na život a na smrť.



Dom smrti - Ulrike Rylance
Niektoré dvere je lepšie nechať zatvorené. Stisnutie kľučky vás môže stáť život... Nina si prenajme izbu v obrovskej starej vile, kde spoločne býva partia mladých ľudí. To, čo spočiatku vyzerá ako lákavé dobrodružstvo, sa však čoskoro zmení na nočnú moru. V jej izbe sa objavujú čudné veci a Nina má pocit, že ju stále niekto sleduje. Po veľkej párty nájde na chodbe mŕtvu priateľku svojho spolubývajúceho. Bola to skutočne samovražda? Alebo sa v dome ukrýva smrteľné nebezpečenstvo?


Môj názor:
Tento mesiac vychádza veľmi veľa super kníh, ktoré by som chcela mať doma. Medzi ne patrí napríklad Inferno (spolu s ostatnými novo vydanými Brownovkami), Svedkyňa ohňa, ktorú som už prečítala a bola to fakt výborná kniha, Temná hrdinka, ktorá má krásnu obálku. Ďalej by som chcela Mesto skla (spolu s predchádzajúcimi dielmi) a Som zlomená, ktorú si už nutne potrebujem prečítať. A zaujali ma ešte aj Hry o lásku, pretože od Naty Sabovej som knihu už čítala a bola som príjemne prekvapená, a naviac táto kniha mi pripomína Hry o život, takže si myslím, že to bude dosť dobré.

Ktoré knihy by ste chceli vy?
Ellie

1 komentár: